Τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που επέπλεαν στο λιμάνι του Βόλου, προκαλώντας δυσοσμία, προκάλεσαν την παρέμβαση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου.

Συγκεκριμένα διατάχθηκε αυτεπάγγελτα επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν η ποιότητα του θαλασσινού νερού και οι έλεγχοι που γίνονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια, το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, το ενδεχόμενο ρύπανσης καθώς και η αιτία θανάτου των ψαριών αναφέρει το gegonota.news.

Η έρευνα ανατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου υπό την εποπτεία Εισαγγελέα. Το Λιμεναρχείο θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να συλλέξει στοιχεία για τις παραλίες του Βόλου, του Αναύρου, των Αλυκών και της Νέας Αγχιάλου και να διερευνήσει τις ευθύνες των εμπλεκομένων φορέων.

Το έκτακτο σχέδιο

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, αναμένεται σήμερα 27/8 να παρουσιάσει λεπτομερώς έκτακτο σχέδιο δράσης, καθώς ο Παγασητικός αντιμετωπίζει μια σοβαρή περιβαλλοντική κρίση.

Μέχρι τότε, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες ενέργειες για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών.

Κεντρικά σημεία του σχεδίου:

  • Απομάκρυνση νεκρών ψαριών: Έπτα αλιευτικά σκάφη θα αναλάβουν την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό κόλπο, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου θα αναλάβει την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών εντός των ορίων του λιμένα.
  • Τοποθέτηση δικτύου: Ένα μεγάλο δίχτυ θα τοποθετηθεί στις εκβολές του Ξηριά για να εμποδίσει τα νεκρά ψάρια να φτάσουν στον Παγασητικό.
  • Καθαρισμός εκβολών: Εργατικό προσωπικό θα ξεκινήσει τον καθαρισμό των εκβολών του χειμάρρου Ξηριά.
  • Αντλιοστάσιο Πέτρας: Γίνονται προσπάθειες για την επιδιόρθωση του αντλιοστασίου της Πέτρας, ώστε να ξεκινήσει η απάντληση υδάτων μόλις κλείσει το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας.

Ο κ. Κουρέτας θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν κλείνει άμεσα το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς πολλοί θεωρούν ότι το κλείσιμο του θυροφράγματος θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή της εισόδου νέων νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.