Σε μια εκτενή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 26 Αυγούστου, ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης επανέφερε στο προσκήνιο το αμφιλεγόμενο έργο του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Όπως ανέφερε, το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο που αφορά τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το Κέντρο, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο. Η έγκρισή του από το ΣτΕ θα οδηγήσει στην υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα καθορίζει το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, πριν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και τεθεί προς διαβούλευση στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Αγγελούδης δεν δίστασε να αφήσει αιχμές για καθυστερήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέροντας ότι το θέμα παραμένει στάσιμο για πέντε μήνες, παρά τις σχετικές συναντήσεις που είχαν προηγηθεί.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2022 στη Βόρεια Ελλάδα έγιναν μόλις 350 αποτεφρώσεις, αριθμός ανεπαρκής για τη βιωσιμότητα του έργου. Για να καταστεί βιώσιμο ένα τέτοιο Κέντρο, οι αποτεφρώσεις θα πρέπει να φτάσουν τις 1.200 ετησίως.

Επιπλέον, το μοναδικό αποτεφρωτήριο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκεται στη Ριτσώνα της Εύβοιας, με κόστος περίπου 1.400 ευρώ ανά τελετή, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξόδων. Αυτό καθιστά την επένδυση σε ένα δεύτερο Κέντρο στη Θεσσαλονίκη οικονομικά ασύμφορη για τους ιδιώτες επενδυτές, τουλάχιστον προς το παρόν.