Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών τοπικών φορέων, δημοτικών αρχόντων και πολιτών. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Κώστας Μπιζάς, ο Έπαρχος Πάρου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση.

Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του Δημάρχου, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους μελετητές, παρουσίασε τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, όπως διαμορφώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της 23ης Ιουλίου 2024. Ο κ. Μπιζάς υπογράμμισε τη σημασία του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το μέλλον του νησιού, τονίζοντας ότι το σχέδιο πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Πάρου, αλλά και στις αναπτυξιακές της δυνατότητες.

Στη συνέχεια, οι μελετητές παρουσίασαν αναλυτικά τα τρία εναλλακτικά σενάρια για το Τ.Π.Σ. της Πάρου. Κάθε σενάριο εξετάζει διαφορετικές προσεγγίσεις για την πολεοδομική οργάνωση και ανάπτυξη του νησιού, λαμβάνοντας υπόψη τα φυσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του τόπου. Η παρουσίαση προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον, με τους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν ενεργά με ερωτήσεις και παρατηρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα, 27 Αυγούστου 2024, τα τρία εναλλακτικά σενάρια έχουν αναρτηθεί στη νέα Πλατφόρμα Συμμετοχής (ΠΛαΣ), η οποία είναι προσβάσιμη μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητών συσκευών. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να αξιολογήσει τα σενάρια και να υποβάλει σχόλια και παρατηρήσεις, που θα ληφθούν υπόψη από τους μελετητές. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει πέντε ημέρες και αποτελεί ένα πρώτο στάδιο συλλογής τοπικής γνώσης πριν την επίσημη διαδικασία διαβούλευσης.

Ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μπιζάς, ευχαρίστησε θερμά τους μελετητές και όλους όσους παρευρέθηκαν στην παρουσίαση. Σε δήλωσή του υπογράμμισε: «Κοινός μας στόχος είναι το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες, ανάγκες και αναπτυξιακές δυνατότητες της Πάρου. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του φυσικού τοπίου και των διαθέσιμων πόρων, ώστε να διασφαλίσουμε τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης πρότασης για το μέλλον του νησιού μας.»

Η παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την πολεοδομική εξέλιξη της Πάρου, η οποία αναμένεται να καθορίσει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του νησιού τα επόμενα χρόνια.