Εφεδρείες και ειδικό σχέδιο δράσης για την υδροδότηση της Αττικής επιστρατεύει η ΕΥΔΑΠ, ρίχνοντας στη μάχη την Υλίκη και τις γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων εξαντλεί τα υδατικά αποθέματα.
Με την λειψυδρία να δείχνει τα δόντια της, η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί συμπληρωματικές πηγές ενίσχυσης του δικτύου ύδρευσης της πρωτεύουσας. Οι «πηγές» αυτές είναι οι γεωτρήσεις της Μαυροσουβάλας, βόρεια της Πάρνηθας και οι πηγές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας. Επίσης, γίνεται άντληση νερού και από τα αποθέματα των ταμιευτήρων της λίμνης Υλίκης, η οποία είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται για πάνω από 15 χρόνια
Την ίδια στιγμή, η μείωση στα αποθέματα νερού στον Μόρνο, που υδροδοτεί την Αττική, κρούει ηχηρά καμπανάκια κινδύνου.
Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ έχει ετοιμάσει και σχέδιο δεύτερης φάσης, το οποίο θα ενεργοποιηθεί ανάλογα με την εικόνα των επόμενων υδρολογικών περιόδων, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο. Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν υδατικά αποθέματα για τουλάχιστον μία τριετία.
Ανάμεσα στις μεσοπρόθεσμες λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η ένταξη νέων ταμιευτήρων στο υδροδοτικό σύστημα, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και η αφαλάτωση, εναλλακτικά σενάρια με εκτιμώμενο κόστος από 500 έως 750 εκατ. ευρώ.
«Ήμασταν προετοιμασμένοι, κλειδί οι βροχές»
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, αυτή την στιγμή η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας όπως άλλες περιοχές της Ελλάδας, δεν θα ανοίξει κάποιος την βρύση στην Αθήνα και δε θα έχει νερό, η ΕΥΔΑΠ εδώ και δύο χρόνια φρόντισε να προετοιμαστεί για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα (την μείωση των υδατικών αποθεμάτων). Τα σημάδια υπήρχαν, για αυτό και είχαμε καταρτίσει έγκαιρα σχέδιο το οποίο και εφαρμόζουμε σήμερα με την Υλίκη και τις γεωτρήσεις στη Μαυροσουβάλα, διαχειριζόμαστε το ζήτημα που έχει προκύψει με την μείωση των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες, πρόβλημα που έχει προκύψει εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων. Η Αττική σχεδόν αποκλειστικά υδροδοτείται από Εύηνο, Μόρνο. Ευελπιστούμε πως όταν θα μπει το φθινόπωρο θα έχουμε βροχές, ακόμα κι αν είναι μειωμένες, οι βροχές θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε χρόνο», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου.
«Καμία αύξηση στα τιμολόγια» – Οι μακροπρόθεσμες λύσεις
«Σε κάθε περίπτωση εκπονούμε και πιο μεσομακροπρόθεσμες λύσεις (ακόμα και σε ορίζοντα εικοσαετίας) όπως είναι οι αφαλατώσεις (δεν θα λύσουν το πρόβλημα αλλά θα βοηθήσουν στην διαχείρισή του), το να μπουν στο σύστημα νέοι ταμιευτήρες και ένα θέμα – ταμπού που είναι ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα με ανακυκλωμένο νερό, σήμερα αυτό ήδη γίνεται όχι για το πόσιμο νερό αλλά κυρίως για άρδευση. Στην Σιγκαπούρη, το 1/3 του πόσιμου νερού που καταναλώνεται προέρχεται από ανακύκλωση», σημειώνει ενώ εμφανίζεται κατηγορηματικός πως η μείωση των υδατικών αποθεμάτων «δεν θα επιφέρει καμία αύξηση στα τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές, η Ελλάδα έχει από τα φθηνότερα τιμολόγια παγκοσμίως, δεν έχει γίνει καμία αύξηση εδώ και 15 χρόνια», υποστηρίζει.
Η συμμαχία με την ΕΤΕπ
Yπενθυμίζεται πως η τεχνική συμβουλευτική υποστήριξη της ΕΤΕπ, ΕΙΒ Advisory, θα βοηθήσει την ΕΥΔΑΠ να διαχειριστεί τους κλιματικούς κινδύνους, όπως η λειψυδρία, η ξηρασία και οι καύσωνες, καθώς εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων και λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών μήκους 14.500 χιλιομέτρων.
Η συμφωνία εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του InvestEU Advisory Hub και προβλέπει ότι οι υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας της ΕΤΕπ θα υποστηρίξουν την ΕΥΔΑΠ για την ιεράρχηση των δράσεων και την υλοποίηση έργων χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αναπτύξει για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας ως μέρος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες
Μεταξύ άλλων, η ΕΥΔΑΠ προτρέπει για λελογισμένη χρήση και αποφυγή της άσκοπης σπατάλης του νερού, μέσω 8 συστάσεων οι οποίες είναι:
1. Αποφύγετε το πλύσιμο μπαλκονιών και βεραντών με το λάστιχο, ειδικά τις απογευματινές ώρες.
2. Επιδιορθώστε τις βρύσες ή τα καζανάκια που στάζουν. Περίπου 1 λίτρο νερού χάνεται κάθε 10 λεπτά από βρύσες που στάζουν.
3. Ποτίστε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας κατά τις πρωινές ή βραδινές ώρες (μετά τις 22.00) και κατά προτίμηση με ποτιστήρι, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και το νερό δεν εξατμίζεται.
4.Κλείστε τη βρύση κατά το λούσιμο, το βούρτσισμα των δοντιών, το ξύρισμα ή το πλύσιμο των πιάτων.
5.Λειτουργήστε το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων μόνο όταν είναι πλήρες και κατά προτίμηση τις βραδινές ώρες (μετά τις 22.00).
6. Επιλέξτε το χαμηλότερο επίπεδο κατανάλωσης στα καζανάκια.
7.Χρησιμοποιήστε νερό που συλλέγετε από το κλιματιστικό ή τον αφυγραντήρα, για να ποτίσετε τα φυτά σε γλάστρες.
8.Προτιμήστε να κάνετε ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα.
Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ
Επιπλέον, με την Ανατολική Αττική στην αιχμή του επενδυτικού της δόρατος, η ΕΥΔΑΠ χαράσσει πλώρη για την ριζική αναβάθμιση του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής που αποκτά, μετά από φαγούρα χρόνων, σύγχρονες υποδομές.
Υπό αυτό το πρίσμα, επενδύσεις που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ προωθεί η εταιρεία με στόχο την ολοκλήρωσή τους εντός δεκαετίας.
Το επενδυτικό πρόγραμμα (θα χρηματοδοτηθεί κατά βάση με κονδύλια της ΕΕ, δανεισμό και ίδια κεφάλαια) αφορά μεγάλα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων & δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων), επεκτάσεις, αναβάθμιση υπαρχόντων και δημιουργία νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ).
Πηγή ΟΤ