Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα σε φεστιβάλ στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Επείγον σήμα έχει σταλεί σε όλες της υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να αυξηθούν τα μέτρα σε πιθανούς στόχους για τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN στο έγγραφο αναφέρεται:

«Να εντατικοποιήσετε στο έπακρο τα μέτρα προστασίας για πρόσωπα και εγκαταστάσεις, κτίρια ενδιαφέροντος Ισραήλ, καθώς και άλλων ευπαθών στόχων μείζονος σημασίας. Εφίσταται ιδιαιτέρως προσοχή για την πρεσβεία και το προξενείο του Ισραήλ, τις εβραϊκές συναγωγές, καθώς και σε σημεία αυξημένης τουριστικής επισκεψιμότητας ισραηλινών υπηκόων».

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται: «Διενεργείται έρευνα εγκαταστάσεων κτιρίων με μικτό συνεργείο, αστυνομικό σκύλο και πυροτεχνουργούς. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου να παραμένετε στα σημεία, για τον εντοπισμό τυχόν υπόπτων, κινούμενων πεζών, με τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων ασφαλείας, περιμετρικά και σε ικανή απόσταση από τους εν λόγω χώρους».

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική, η ΕΥΠ και όλα τα σημεία εισόδου της χώρας, όπως στον Έβρο και στα κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά.

Ποιος ήταν ο δράστης της επίθεσης στη Γερμανία που παραδόθηκε

Με τη φράση «είμαι αυτός που ψάχνετε» και αιματοβαμμένα ρούχα παραδόθηκε στις Αρχές ο 26χρονος Ίσα Αλ Χ. από τη Συρία για την επίθεση με μαχαίρι σε φεστιβάλ στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε.

Το περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι ο Ίσα γεννήθηκε στην συριακή πόλη Ντέιρ Εζούρ κι έφθασε στην Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022. Ζήτησε άσυλο στο Μπίλεφελντ κι έναν χρόνο αργότερα έλαβε «επικουρική προστασία», την οποία εξασφαλίζουν συχνά πρόσφυγες από χώρες όπου μαίνονται εμφύλιες συρράξεις. Πρόκειται για σουνίτη μουσουλμάνο, ο οποίος μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστός στις Αρχές ως εξτρεμιστής ισλαμιστής.

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εν είδει «εκδίκησης για τους μουσουλμάνους στην Παλαιστίνη και αλλού».