Η κλιματική κρίση αποτελεί τη νέα δυσμενή πραγματικότητα, καθιστώντας αναγκαία την προσαρμογή στα νέα δεδομένα των κυβερνητικών πολιτικών. Προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργήθηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, έχοντας στον πυρήνα του μια νέα φιλοσοφία: η αρωγή του κράτους να φτάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε κάθε πολίτη που την δικαιούται.

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής ενεργοποιήθηκε και στην περίπτωση των πυρκαγιών της Αττικής την 11η Αυγούστου 2024, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τους Δήμους όπου χρειαστεί. Το πρώτο βήμα του πλαισίου είναι η πραγματοποίηση των αυτοψιών από τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) και τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να καθοριστεί η περίμετρος της φυσικής καταστροφής, να εντοπιστούν οι πυρόπληκτοι και άμεσα να ενταχθούν στα επιμέρους σχήματα και συστατικά του πλαισίου της κρατικής αρωγής. Η διενέργεια των αυτοψιών συνιστά τον καμβά πάνω στον οποίο υλοποιούνται τα μέτρα της κρατικής αρωγής και επιτρέπουν την εφαρμογή της νέας φιλοσοφίας.

Έτσι, ξεκινώντας από τις πρώτες ώρες, μέχρι στιγμής – έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση αυτοψιών και τα αιτήματα πολιτών που έχουν υποβληθεί μέσω των Δήμων στο Υπουργείο – έχουν πραγματοποιηθεί 406 αυτοψίες σε κτίρια σε εννέα (9) Δήμους της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου. Από αυτές τις αυτοψίες οι 324 περιπτώσεις αφορούν κατοικίες, εκ των οποίων οι 181 είναι περιπτώσεις κατοικιών που έχουν χαρακτηριστεί ως ακατάλληλες προς χρήση και, ειδικότερα, 65 εξ αυτών έχουν χαρακτηριστεί ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και 116 εξ αυτών έχουν χαρακτηριστεί ως προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση («κίτρινες»). Επίσης, 143 είναι οι περιπτώσεις των κατοικιών που έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλες προς χρήση και – ενδεχομένως – να έχουν κάποιες μικρές ζημιές. Παράλληλα, από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας Αττικής έχει γίνει αυτοψία σε 34 επιχειρήσεις, ενώ οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις δηλώσεις των αγροτών για ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και σε πάγιο εξοπλισμό – με το τελευταίο να καλύπτεται από την κρατική αρωγή.

Επίσης, από τις πρώτες ημέρες εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την αναστολή καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πυρόπληκτους, την αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης και της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για πυρόπληκτες επιχειρήσεις με αντίστοιχη επιχορήγηση προς τους εργαζόμενους.

Και, φυσικά, εντός της πρώτης εβδομάδας άνοιξε η πλατφόρμας της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και έναντι της επιχορήγησης της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ήδη, μέσα σε λίγες ημέρες, έχουν υποβληθεί 164 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 84 προσωρινές αιτήσεις στην πλατφόρμα, με τις καταβολές της πρώτης αρωγής να σχεδιάζεται να αρχίσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Και στην περίπτωση της Αττικής, όπως και σε κάθε άλλη περιοχή, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής ενεργοποιήθηκε άμεσα – ακολουθώντας την πάγια οδηγία του Πρωθυπουργού – και υλοποιείται, σε συνεργασία με όλους, ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στους πυρόπληκτους πολίτες της Αττικής.