Προ ημερών ένα ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε απογοητευμένος με όσα συμβαίνουν στο κόμμα του: «Όσα γίνονται είναι για τα πανηγύρια». Η αναφορά αυτή, όσο σκληρή και να είναι, αποτυπώνει πως αντιλαμβάνεται ένα σημαντικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Η περίοδος του…τελικού ξεκαθαρίσματος έχει ξεκινήσει και όπως προβλέπουν πολλοί έμπειροι παρατηρητές, με τη συμπλήρωση ενός έτους από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και εξελέγη πρόεδρός του ο Στέφανος Κασσελάκης υπάρχει η προοπτική της νέας διάσπασης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ την 8η Σεπτεμβρίου, μετά το τέλος της προγραμματισμένης Κεντρικής Επιτροπής, δεν θα είναι ο ίδιος. Θα είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε καθώς αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μια μεγάλη συζήτηση για το εάν θα μείνουν ή όχι στελέχη που αντιτίθενται στην παρούσα ηγεσία ή θα καταθέσουν πρόταση μομφής για να εκκινήσουν οι διαδικασίες για νέα εσωκομματική εκλογή.
Είναι προφανές πως σε μια τέτοια περίπτωση το περίφημο καταστατικό συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί. Εξάλλου, έως και σήμερα, ελάχιστα έχουν γίνει σε επίπεδο προγραμματικής διαβούλευσης επί των καταστατικών αλλαγών.
Το μείζον όμως τώρα είναι εάν μπορεί να μείνει ενωμένος ή όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης παραδέχθηκε επί της ουσίας το πρόβλημα χθες με την αναφορά ότι ο δημόσιος διάλογος είναι νοσηρός για το ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν το παραδέχεται αυτό ο πρόεδρός του, υποστηρικτές του οποίου επιδίδονται σε «ανθρωποφαγία» στελεχών με αναρτήσεις τους το πρόβλημα είναι βαθύτερο και ξεπερνά κατά πολύ τις συζητήσεις για συσχετισμούς.
Η ηγεσία ήδη διαμορφώνει το πλαίσιο και ετοιμάζεται για το τελικό ξεκαθάρισμα, όρο που δεν αποδέχεται. Η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά το είπε χθες το μεσημέρι στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Εφόσον όμως υπάρξει η πρόκληση – πρόσκληση ότι τίθεται θέμα αμφισβήτησής του και αυτό πάρει επίσημη μορφή, είναι ευπρόσδεκτη η όποια πρόσκληση θα του απευθυνθεί, η πρόσκληση εάν θέλετε, από όποιον , και σε αυτή την περίπτωση θα κινηθούν οι διαδικασίες» τόνισε η Β. Κεχαγιά.
Ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου ο Στ. Κασσελάκης δεν θα μετέχει με φυσική παρουσία, πυκνώνουν οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για το εάν, πως και πότε θα τεθεί η πρόταση μομφής και ήδη αρχίζουν και κυκλοφορούν ονόματα επίδοξων υποψηφίων, όπως π.χ. του ευρωβουλευτή καθηγητή Νίκου Φαραντούρη, αλλά και πως θα αντιδράσει ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης.
Την ίδια στιγμή, το σενάριο να εισέλθει στο Κοινοβούλιο ο Στ. Κασσελάκης κάηκε. Μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας, η επιλαχούσα πρώην εκπρόσωπος τύπου Πόπη Τσαπανίδου που αναμένεται να ορκισθεί την προσεχή Παρασκευή δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί.
Το θέμα Παύλου Πολάκη εξακολουθεί να απασχολεί την ηγεσία με τον πρώην υπουργό να μην έχει συναντηθεί ακόμα με τον Στ. Κασσελάκη για να συζητήσουν όσα τους…χωρίζουν και κυρίως το μείζον ζήτημα για τον πρώτο, αυτό της Αθηνάς Λινού.
Σε αυτό το κλίμα η ηγεσία αντεπιτίθεται και δείχνει τα… δόντια της ενόψει της ΚΕ. Αυτό ενισχύεται από κείμενο που υπογράφεται συμβολικά από 870 στελέχη και μέλη του κόμματος από όλη τη χώρα και κάθε περιφέρεια της επικράτειας…
Συγκεκριμένα το κείμενο στήριξης στον Στ. Κασσελάκη υπογράφεται από: 34 Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, 15 Συντονιστές/ίστριες και αν. συντονιστές/ίστριες Νομαρχιακών Επιτροπών, 100 Μέλη συντονιστικών οργάνων και μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών, 68 Συντονιστές/ίστριες και αν. συντονιστές/ίστριες Οργανώσεων Μελών (ΟΜ), 105 Μέλη συντονιστικών οργάνων των Ο.Μ, 9 Στελέχη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και 539 Μέλη του κόμματος από όλη την Ελλάδα