Σε αυτό το τεύχος της Ελληνικής Κουζίνας, που κυκλοφορεί 1 Σεπτεμβρίου με το Βήμα της Κυριακής, ταξιδεύουμε στο μαγικό νησί της Αφροδίτης. Η περιήγηση μας τα έχει όλα – μέρη, ανθρώπους, γιορτές και γενναιόδωρη δόση αυθεντικής τσιριγώτικης γεύσης.

Περπατάμε στην Ιστορική Παλαιοχώρα, την μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, μπαίνουμε στο Κάστρο και φεύγουμε για την Λαγκάδια του Μυλοπόταμου με τα τρεχούμενα νερά και το ιστορικό Φάρο στο Ακρωτήριο Σπαθί, γυρνάμε τις υπέροχες μονές και εκκλησίες με αποκορύφωση την εντυπωσιακή Μονή της Μυρτιδιώτισσας και εννοείται βουτάμε σε μια από τις σαράντα γαλαζοπράσινες παραλίες.

Καθ’ όλη μας της ξενάγηση έχουμε μαζί μας τους Τσιριγώτες τόσο από καταγωγή, όσο και από ψυχή που μας βοηθάνε να ανακαλύψουμε τα πραγματικά Κύθηρα. Τα Κύθηρα που χορεύουν, τραγουδούν, ζωγραφίζουν και μαγειρεύουν με μεράκι και νοστιμιά.

Ο γνωστός συγγραφέας Πάνος Δημάκης περπατάει μαζί μας στα μέρη που εμπνεύστηκε τις 17 Κλωστές, ο βραβευμένος σεφ Νίκος Πουλμέντης μας ενημερώνει για τα Κυθηραϊκά πιάτα που απογείωσαν την καριέρα του, ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος μας αποκαλύπτει την κρυμμένη μουσικότητα του νησιού, μια μελωδία που πρωταγωνιστεί στα κονσέρτα του, ενώ ο διάσημος εικαστικός Μανώλης Χάρος μοιράζεται μαζί μας αγαπημένα του ντόπια φαγητά, όπως ο σκάρος με βλίτα.

Και συνεχίζουμε τις βόλτες, τις δοκιμές και τις ανακαλύψεις με τόσους ακόμα ανθρώπους που αγαπούν τα Κύθηρα και μας άνοιξαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Σαν τον Ρωμύλο και την Φραντζέσκα από το Καφενείο Χαλικόκου με το ονειρεμένο οικογενειακό γαλακτομπούρεκο ή τον Γιάννη Βουλγαράκη του Φαμίλια που τιμά κάθε χρόνο το παραδοσιακό βοδινό.

Επίσης γνωρίζουμε και εκείνους τους δραστήριους παραγωγούς σαν τον Μηνά Κασιμάτη που φουρνίζει καθημερινά το τσιριγώτικο καρβέλι και τα διάσημα λαδοπαξίμαδα, τον Γιάννη Πρωτοψάλτη που δουλεύει μέρα- νύχτα στα μελίσσια του για το περίφημο ντόπιο μέλι αλλά τον Χάρη Τζωτζόπουλο και την Ελένη Πρωτοψάλτη που φροντίζουν στα ελαιοτριβεία τους ώστε να βγαίνει το καλύτερο πράσινο χρυσάφι.

Το ταξίδι μας στα Κύθηρα ολοκληρώνεται μέσα από τις δεκάδες αυθεντικές Τσιριγώτικες συνταγές, αυτές που κληρονομιούνται από γενιά σε γενιά και απλόχερα μας δίνουν οι Τσιριγώτες.

Πεντανόστιμο αγριοκάτσικο, πλούσιους ροζέδες και μπεζέδες, ξεχωριστό παστιτσέτο, μυρωδάτο λαγωτό και πληθωρική προβατίνα είναι μόνο μερικές από αυτές.

Ελάτε να τις γευτούμε μαζί και να βρούμε μέσα από τις σελίδες της Ελληνικής Κουζίνας τα δικά μας Κύθηρα.