Έρχεται ο Σεπτέμβρης και μαζί και τα πρωτοβρόχια των πλειστηριασμών. Μέχρι το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί πάνω από 10.000 πλειστηριασμοί.

Οι πλειστηριασμοί

Το ηλεκτρονικό σφυρί συνεχίζει να χτυπά και για «βαριά» ονόματα και οικογένειες που μεσουράνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα αλλά στην συνέχεια βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο και μπλέχθηκαν σε περιπέτειες…

Η βίλα μουσείο

Στις 20 Νοεμβρίου χτυπά το σφυρί για την κατοικία – μουσείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, του ισχυρού άνδρα του κατασκευαστικού ομίλου Μηχανική που «έπεσε» σαν τραπουλόχαρτο αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων την προηγούμενη δεκαετία. Η κατοικία – μουσείο βρίσκεται στα Ανάβρυτα Αμαρουσίου.

Η πολυτελής έπαυλη η οποία αποτελείται από εννέα κτιριακά συγκροτήματα βρίσκεται σε μία έκταση 60 στρεμμάτων σε ένα λόφο στο Μαρούσι, δίπλα από τα Ανάβρυτα.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται πολιτιστικά κτίρια με εκθεσιακούς χώρους, εκθετήρια έργων τέχνης και εικαστικών έργων, γραφεία, μια μονοκατοικία – βίλα και βοηθητικά κτίρια. Σε προηγούμενο πλειστηριασμό, η τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στα 6,79 εκατ. ευρώ, αλλά πρόσφατη έκθεση εκτίμησης (Απρίλιος 2024), αύξησε το τίμημα στα 10,7 εκατ. ευρώ.

Στις 25 Σεπτεμβρίου βγαίνουν σε πλειστηριασμό εκτάσεις και εγκαταστάσεις του πρώην στρατηγείου του Δημήτρη Κοντομηνά στη Παλλήνη.

Ειδικότερα, έχουν προγραμματιστεί 13 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες την Intrum και τη Eurobank.

Οι πλειστηριασμοί που επισπεύδει η Intrum έχουν συνολική τιμή εκκίνησης τα 7.297.442,48 ευρώ. Οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από τη Eurobank, αφορούν γηπεδικές εκτάσεις που βρίσκονται στη θέση “Βακαλόπουλο” εντός του ΒΙΟΠΑ Παλλήνης. Οι τιμές πρώτης προσφοράς για αυτά τα ακίνητα ξεκινούν από τις 54.558 ευρώ και φτάνουν στις 188.620,50 ευρώ, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 1.029.705 ευρώ.

Δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της Στακόρ, το μεγάλο κτιριακό συγκρότημα επί της λεωφόρου Αθηνών βγήκε σε πλειστηριασμό στις 24 Ιουλίου με τιμή πρώτης προσφοράς 19,47 εκατ. ευρώ, ο οποίος ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Ο επαναληπτικός έχει προγραμματιστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου, με το τίμημα μειωμένο κατά 25%, στα 14,6 εκατ. ευρώ.

Για τις 20 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο νέος πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Cardico στο Σχηματάρι. Ο πλειστηριασμός αφορά το βιομηχανικό συγκρότημα μαζί με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και όλα τα υπόλοιπα κινητά πράγματα.

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 58.315 τ.μ. που βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητας Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στη θέση «Ραχιλη», στο οποίο λειτουργούσε βιομηχανία επεξεργασίας και αποφλοίωσης ξηρών καρπών.

Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια 26.879 τ.μ. εκ των οποίων οι κύριοι και βοηθητικοί βιομηχανικοί χώροι καλύπτουν 20.804 τ.μ., οι κύριοι αποθηκευτικοί χώροι 2.313 τ.μ. και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις 3.720 τ.μ. Ο πλειστηριασμός αναμένεται να διενεργηθεί αύριο,στις 26 Ιουλίου

Τα προβλήματα της εταιρείας ξεκίνησαν το 2005 οπότε εμφάνισε τζίρο 230 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων της τάξης των 12 εκατ. ευρώ. Τα χρόνια που ακολούθησαν, τα μεγέθη της Cardico κατρακύλησαν και ο κύκλος εργασιών της δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ το 2010.

SOS από τα οινοποιεία

Το ελληνικό κρασί και τα γνωστά οινοποιεία βρίσκονται σε περιπέτειες τα τελευταία χρόνια, ένα από αυτά και το Κτήμα Βασιλείου.

Είναι μια από σπουδαιότερες οινοποιητικές εταιρείες παρόλα αυτά ,έχει εμπλακεί στην περιπέτεια των πλειστηριασμών για την Κτήμα Νεμείον Οινοποιητική και Αμπελουργική και το πρωτοποριακό οινοποιείο της στη Νεμέα.

Το Κτήμα συνολικής έκτασης 7.295 τ.μ., στη θέση Κορφοξυλιά της Δημοτικής Κοινότητας Νεμέας είχε ξαναβγεί σε πλειστηριασμό στις 26 Ιουνίου είχε ξαναβγεί σε πλειστηριασμό. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 846.412 ευρώ και είναι προγραμματισμένος για τις 27 Σεπτεμβρίου.

Η ιστορική οινοποιία Τσάνταλης, με διαδρομή 134 ετών, κατέθεσε στα τέλη Ιουλίου αίτηση πτώχευσης. Σε βάρος της εταιρείας έχει ήδη προγραμματιστεί πλειστηριασμός για τις 23 Οκτωβρίου για οφειλή 13.560 ευρώ.

Η διαδικασία στρέφεται κατά της Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.-Αμπελουργία & Οινοποιία & Αποσταγματοποιία με επισπεύδουσα ιδιώτη και αφορά επαγγελματικό ακίνητο στη Νάουσα.

Πρόκειται για αγροτεμάχιο 2.000 τ.μ., που αποτελεί τμήμα μεγαλύτερου και βρίσκεται στη θέση Κουτίχα της Δημοτικής Ενότητας Νάουσας, επί της επαρχιακής οδού Βέροιας – Σκύδρας .

Πηγή ΟΤ