5 το πρωί: Σε θέση μάχης στον ΣΥΡΙΖΑ – Παρέμβαση εισαγγελέα για το λούνα παρκ – Μαζική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα, καθώς η εσωκομματική κόντρα μεταξύ του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και των «87» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

1

Συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

  • Η συνεδρίαση: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο ίδιος δεν αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα, αλλά θα συμμετέχει στη συνδιάσκεψη από την Κρήτη. Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης απηύθυνε έκκληση για εσωκομματικό κατευνασμό με ανάρτησή του στο X, σημειώνοντας ότι ο δημόσιος διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει νοσηρός.
  • Η ορκωμοσία: Με την έναρξη των συνεδριάσεων της Βουλής, την ερχόμενη Τετάρτη, θα ανακοινωθεί στο Σώμα η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου από το βουλευτικό αξίωμα. Την Παρασκευή αναμένεται να δώσει τον οριζόμενο από το Σύνταγμα όρκο, το πρόσωπο που θα καταλάβει τη βουλευτική του έδρα. Πρώτη επιλαχούσα του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζεται ότι είναι η Πόπη Τσαπανίδου, η οποία έως αυτή την ώρα δεν έχει δημοσίως δηλώσει κώλυμα ή άρνηση, για την ανάληψη της βουλευτικής ιδιότητας.
  • Η κόντρα: Όσον αφορά την κόντρα μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των 87 αλλά και του Παύλου Πολάκη, φαίνεται πως συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η προσοχή πλέον στρέφεται στο εάν η εσωκομματική αντιπολίτευση θα αμφισβητήσει ευθέως την ηγεσία του κόμματος, όπως την προέτρεψε ο κύριος Κασσελάκης να πράξει.
2

Ο μεγαλύτερος ρωσικός βομβαρδισμός από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

  • Ο βομβαρδισμός: Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη μαζική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης. Οι επιθέσεις με πυραύλους και drones έπληξαν περισσότερες από τις μισές περιοχές της χώρας, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου με τους κατοίκους να πλημμυρίζουν τα καταφύγια. Για «μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις» τα δυόμισι χρόνια του πολέμου έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
  • Οι λιποτάκτες: Την ίδια ώρα, η Μόσχα φθάνει στα άκρα για να αναζητήσει τους στρατιώτες που λιποτακτούν και εξετάζει αν πρέπει να τους ξαναστείλει στην πρώτη γραμμή για να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειές της. Η ανικανότητα μάλιστα της Ρωσίας να αποκρούσει τις ουκρανικές δυνάμεις που κατέχουν μέρος της περιφέρειας Κουρσκ έφερε στο φως τη σοβαρή έλλειψη σε στρατιώτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι χρειάζονται 20.000 καλά εκπαιδευμένοι στρατιώτες για να ανακαταλάβουν την περιοχή υπό ουκρανικό έλεγχο, που ξεπερνά τα 1.000 τετρ. χλμ.
  • Νεκρός δημοσιογράφος: Όπως ανακοίνωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Ράιαν Έβανς, 38 ετών, βρετανός σύμβουλος του πρακτορείου για ζητήματα ασφαλείας, μέλος εξαμελούς ομάδας στην Κραματόρσκ που κάλυπτε τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, σκοτώθηκε και δυο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκε ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Τρεις εισαγγελικές έρευνες σε εξέλιξη για το μοιραίο λούνα παρκ

  • Παρέμβαση της δικαιοσύνης: Τρεις εισαγγελικές έρευνες διατάχθηκαν ταυτόχρονα για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Η πρώτη αφορά το δυστύχημα, η δεύτερη το καθεστώς λειτουργίας του λούνα παρκ και η τρίτη τις πιστοποιήσεις και βεβαιώσεις που έλαβε για να λειτουργήσει τόσο φέτος όσο και τα προηγούμενα χρόνια, με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης να ζητάει από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Πολυγύρου να επιμεληθεί προσωπικά των τριών συγκεκριμένων ποινικών ερευνών.
  • Στον εισαγγελέα με έγγραφα ο πατέρας: Αποφασισμένος να ρίξει φως στην υπόθεση είναι ο πατέρας του 19χρονου. Χθες, μετέβη στο δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου και προσκόμισε στον εισαγγελέα έγγραφα που συνδέονται με τις συνθήκες ασφάλειας των εγκαταστάσεων αλλά και το καθεστώς λειτουργίας του λούνα παρκ. Σύμφωνα με τον πατέρα του νεαρού, το λούνα παρκ λειτουργούσε με υπεύθυνες δηλώσεις αντί για πιστοποιήσεις που απαιτούνται από τον νόμο.
  • Τι ισχυρίζεται ο χειριστής του παιχνιδιού: Για τα όσα έγιναν στο λούνα παρκ μίλησε ο χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Ο 21χρονος ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε σε τι κατάσταση ήταν τα μηχανήματα, ενώ ανέφερε πως δεν βρισκόταν υπό επήρεια αλκοόλ την ώρα της τραγωδίας. «Πήγα απλά να βγάλω μεροκάματο, για να μεγαλώσω το παιδί μου», τονίζει ο ίδιος.
4

Η έμμεση φορολογία ενίσχυσε τα έσοδα

  • Πάνω από τον στόχο: Αυξημένα κατά 2,19 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, εμφανίζονται τα φορολογικά έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση και συγκεκριμένα ανήλθαν σε 36,866 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 6,3%.
  • Οι φόροι που στήριξαν την υπέρβαση: Η ακρίβεια ενίσχυσε τα έσοδα για τον προϋπολογισμό, καθώς ο ΦΠΑ εισέφερε 14,581 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 545 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 4,046 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 135 εκατ. ευρώ.Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,809 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 73 εκατ. ευρώ.Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 12,285 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1,404 δισ. ευρώ.
  • Το τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα: Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι και η δημιουργία ενός υπερμεγέθους πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 5,665 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,655 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3,558 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.
5

Έκανε το 2/2 στη Σούπερ Λιγκ ο Ολυμπιακός

  • Η νίκη: Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τη φωτιά στον αγώνα με την Athens Kallithea αλλά τελικά έφτασε στη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα με 2-1. Οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ με τον Βέλντε σε μεγάλα κέφια για μία ώρα κατάφεραν να προηγηθούν και να αποκτήσουν από νωρίς προβάδισμα. Στη συνέχεια, ωστόσο, και δη από το ξεκίνημα του β’ μέρους οι «ερυθρόλευκοι» χαλάρωσαν, έδωσαν δικαίωμα στους νεοφώτιστους να ισοφαρίσουν στο 58′, για να έρθει ως από μηχανής Θεός ο Γιάρεμτσουκ να πετύχει το 2-1 και να υπογράψει με το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού το πολύτιμο τρίποντο.
  • Οι κλήσεις: Παράλληλα, ο νέος προπονητής της εθνικής Ελλάδος, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ανακοίνωσε τις πρώτες του κλήσεις ως ομοσπονδιακός τεχνικός. Η εθνική μας ομάδα θα υποδεχθεί στις 7 Σεπτεμβρίου τη Φινλανδία, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Ιρλανδία. Και οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Nations League.
  • Το αντίο: Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αποχαιρετά έναν σπουδαίο προπονητή, καθώς ο Σβεν Γκόραν Έρικσον έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών χτυπημένος από καρκίνο. Ο Έρικσον είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο του 2024 ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο σε τελικό στάδιο και ότι πιθανότατα είχε «στην καλύτερη περίπτωση» περίπου ένα χρόνο ζωής.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.