Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από τη μαζική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.

Οπως μεταδίδει το BBC, οι επιθέσεις με πυραύλους και drones έπληξαν περισσότερες από τις μισές περιοχές της χώρας, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου με τους κατοίκους να πλημμυρίζουν τα καταφύγια.

Τι δηλώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι στόχευσε τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, κάτι που αποτελεί μακροχρόνια τακτική της, και δήλωσε ότι όλοι οι στόχοι της επιτεύχθηκαν. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας και συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί.

«Σήμερα το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν μαζική επίθεση με όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς από αέρος και θαλάσσης, καθώς και με επιχειρησιακή και τακτική αεροπορία και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων ενεργειακών υποδομών που υποστηρίζουν το έργο του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Σε μια προφανή αναφορά σε αεροσκάφη F-16 που προμηθεύτηκε η Ουκρανία από τη Δύση, το υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η Ρωσία έπληξε επίσης εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών αεροσκαφών που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο από δυτικές χώρες σε δύο αεροδρόμια.

«Όλοι οι καθορισμένοι στόχοι επλήγησαν, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η μεταφορά -σιδηροδρομικώς- όπλων και πυρομαχικών στη γραμμή επαφής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ζελένσκι: Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου

Για «μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις» σε περισσότερα από δυόμισι χρόνια πολέμου έκανε λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέροντας πως για την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν «περισσότεροι από 100 πύραυλοι διαφόρων τύπων και περίπου 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed».

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι εντόπισε δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας, από τις ανατολικές μετωπικές περιοχές του Χάρκοβο και του Ντνίπρο μέχρι τη νότια πόλη-λιμάνι της Οδησσού, καθώς και την πρωτεύουσα Κίεβο.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες έβαλαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο τις ενεργειακές υποδομές», έγραψε τη Δευτέρα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ στο Telegram. Τουλάχιστον 15 περιοχές αποτέλεσαν στόχο ενός συνδυασμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, δήλωσε επίσης.

Ποιες υποδομές ενέργειας υπέστησαν ζημιές;

Τα χτυπήματα με στόχο τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές αποτελούν μέρος της στρατηγικής που ακολουθεί ο ρωσικός στρατός από τις αρχές αυτής της εισβολής πλήρους κλίμακας, με τους Ουκρανούς αξιωματούχους να αναφέρουν πως οι επιθέσεις είναι μια συντονισμένη προσπάθεια να καταστραφεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει των χειμερινών μηνών.

Κατά τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο ενεργειακός τομέας της χώρας έχει υποστεί «μεγάλη ζημιά», με χτυπήματα σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν αναφερθεί σε 10 περιοχές σε όλη την Ουκρανία, από το Ρίβνε και το Βολίν στα βορειοδυτικά έως τη Ζαπορίζια στα νοτιοανατολικά.

Οι αρχές της πρωτεύουσας λένε ότι στο στόχαστρο βρέθηκαν υποδομές ενέργειας και νερού, συμπεριλαμβανομένου ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή του Κιέβου, όπου καταστράφηκε ένα φράγμα. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι επλήγησαν υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας σε εννέα ουκρανικές περιοχές και σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου σε τρεις περιοχές.

Ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας αναγκάστηκε να προβεί σε διακοπές ρεύματος έκτακτης ανάγκης για να διατηρήσει το σύστημα σε λειτουργία, ενώ ακόμα και η γειτονική Μολδαβία, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της οποίας συνδέεται με το δίκτυο της Ουκρανίας, ανέφερε μικρές διαταραχές στο δίκτυό της.

Οι εγκαταστάσεις ενέργειας

Η Ρωσία δήλωσε επίσης ότι στόχευσε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και σημεία αποθήκευσης δυτικών όπλων, προσθέτοντας ότι προκάλεσε διακοπές ρεύματος και διαταράξεις στη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στο μέτωπο.

Την ίδια στιγμή, ο Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Αμερικής και της Γαλλίας, να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα τους για να χτυπήσει βαθύτερα μέσα στη Ρωσία. Επιπλέον, σημείωσε ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ περισσότερα για την προστασία των ζωών εάν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές δυνάμεις συνεργάζονταν με την ουκρανική αεράμυνα.

Τη Δευτέρα, η Ουκρανία προσπάθησε να επιτεθεί σε διυλιστήριο πετρελαίου στο Γιαροσλάβλ, βορειοανατολικά της Μόσχας, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές. Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε εννέα drones στην περιοχή του Σαράτοφ, 900 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.