Πυρκαγιά που ξέσπασε στο ανατολικό Λονδίνο, σε πύργο κατοικιών έχει σημάνει συναγερμό στις Αγγλικές Αρχές. Η φωτιά ξεκίνησε να καίει τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 26 Αυγούστου, της τραπεζικής αργίας.

Άμεσα αποφασίστηκε η εκκένωση του πολυώροφου συγκροτήματος, και περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το σημείο, ανάμεσά τους και παιδιά. Παράλληλα, πάνω από 200 πυροσβέστες συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης στο Dagenham, στο ανατολικό Λονδίνο, και δύο άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για μία «σημαντική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρει το skynews. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι το κτήριο είναι μεικτής χρήσης κατοικιών και εμπορικών χώρων, το οποίο ήταν γνωστό πως είχε «μία σειρά από ζητήματα πυρασφάλισης», όπως σχολίασε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου.

Μια αίτηση σχεδιασμού από το 2023 δείχνει ότι το κτίριο ήταν καλυμμένο με «μη συμμορφούμενη» επένδυση. Οι σκαλωσιές που περιβάλλουν το κτίριο ήταν στη θέση τους για την αφαίρεση της επένδυσης όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Η εικόνα της πυρκαγιάς

Πυκνοί καπνοί φαίνονταν να υψώνονται στον ουρανό, καθώς ανταποκρίνονται 225 πυροσβέστες με 40 οχήματα.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν γύρω στις 2.44 π.μ. και τα πρώτα συνεργεία έφτασαν στον πύργο μέσα σε πέντε λεπτά.

Σε τέσσερις ανθρώπους παρήχθησαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ δύο διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου.


Ολόκληρο το κτήριο έχει πληγεί από τη φωτιά, συμπεριλαμβανομένων των σκαλωσιών που την περιβάλλαν, αλλά και της οροφής.

Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά παραμένουν άγνωστα, αλλά το περιστατικό έχει κηρυχθεί μείζον.

Ο πατέρας μίας έφηβης, η οποία βρισκόταν στο κτήριο ανέφερε στο skynews, ότι «άρχισαν να μυρίζουν τον καπνό γύρω στις 3 π.μ. και έμαθαν ότι υπάρχει φωτιά». «Νομίζω ότι η πλειονότητα των κατοίκων κατάφερε να βγει από το κτήριο πριν η φωτιά ξεκίνησε να εξαπλώνεται», σημείωσε ο ίδιος.