Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς θα συνεχιστούν, δήλωσε σήμερα ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο ομάδων εργασίας προκειμένου να διευθετηθούν συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο Κέρμπι δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι οι συνομιλίες ναυάγησαν, αλλά ισχυρίστηκε τουναντίον ότι ήταν «εποικοδομητικές».

Σημειώθηκε πρόοδος σε σημείο που θεωρήθηκε ότι το επόμενο λογικό βήμα θα ήταν οι συνομιλίες να συνεχιστούν σε επίπεδο ομάδων εργασίας, οι οποίες θα αναλάβουν να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες ορισμένων ζητημάτων, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφους.

Ο Μπρετ Μακ Γκέρκ, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, θα αναχωρήσει σύντομα από το Κάιρο, αφού έμεινε μια ημέρα παραπάνω για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των ομάδων εργασίας, είπε ο Κέρμπι.

Όπως υπογράμμισε, ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετήσουν οι ομάδες εργασίας είναι οι λεπτομέρειες της σταδιακής ανταλλαγής των ομήρων της Χαμάς με Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Ο πρόσφατος γύρος διαπραγματεύσεων διεξήχθη στη σκιά της απειλής για γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Το σαββατοκύριακο η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες και drones εναντίον του Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο για να αποτρέψει μια επίθεση μεγαλύτερης κλίμακας. Ωστόσο ο Κέρμπι υποστήριξε ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των μαχητών της Χεζμπολάχ δεν είχαν αντίκτυπο στις συνομιλίες στο Κάιρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ