SpaceX: Ερχεται νέος ιδιωτικός περίπατος στο διάστημα

Η αποστολή Polaris Dawn της SpaceX του Έλον Μασκ θα αποτελείται από τέσσερα άτομα - Οι πιθανοί κίνδυνοι

Τον πρώτο περίπατο στο διάστημα με τη συμμετοχή ιδιωτών ετοιμάζει η SpaceX, μια επιχείρηση που συγκαταλέγεται στις πιο ριψοκίνδυνες.

Η αποστολή, που ονομάζεται Polaris Dawn, θα εκτοξευτεί αύριο Τρίτη 27/8 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα και ο περίπατος θα ξεκινήσει λίγες μέρες αργότερα. Λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του περιπάτου θα ανακοινωθούν μετά την εκτόξευση, δήλωσε εκπρόσωπος της αποστολής.

Η πραγματοποίηση της ριψοκίνδυνης αποστολής θα σηματοδοτούσε μια ισχυρή πρωτιά για τη SpaceX του Έλον Μασκ, η οποία έχει ηγετικό ρόλο στην εκτόξευση πυραύλων, στη μεταφορά πληρωμάτων για τη NASA και στη λειτουργία του δικτύου δορυφορικών επικοινωνιών Starlink.

Ο περίπατος, που θα κάνουν τα δύο από τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, έχει σχεδιαστεί για να δοκιμαστούν οι νέες διαστημικές στολές της Space X αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η αποστολή χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας Τζάρεντ Ισαάκμαν, ο οποίος πλήρωσε επίσης για μια πτήση με τη SpaceX που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια.

Μαζί με τον Ισαάκμαν οι άλλοι συμμετέχοντες είναι είναι ο Scott Poteet, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και οι μηχανικοί της SpaceX Sarah Gillis και Anna Menon.

Και οι τέσσερις θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιηθεί ενώ το όχημά τους Crew Dragon βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ύψος περίπου 435 μιλίων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι κίνδυνοι

Oι διαστημικοί περίπατοι ενέχουν μεγάλους κινδύνους, αφήνοντας τους αστροναύτες τυλιγμένους σε μια συσκευή που πρέπει να τους προστατεύει από το κενό του διαστήματος, όπου τα συντρίμμια πετούν με ταχύτητα περίπου 17.000 μιλίων την ώρα και οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι ακραίες.

Τον Ιούνιο η NASA ανακοίνωσε ότι τερμάτισε πρόωρα έναν διαστημικό περίπατο στον ISS, όταν προέκυψε διαρροή νερού στη στολή που φορούσε η αστροναύτης της υπηρεσίας Tracy Dyson.

Η αποστολή Polaris Dawn, εκτός από τον διαστημικό περίπατο, θα οδηγήσει τους αστροναύτες πιο μακριά στο διάστημα από ό,τι έχουν φτάσει οι άνθρωποι εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Αν και η SpaceX έχει πραγματοποιήσει άλλες πτήσεις με πολίτες, δεν υπάρχει ιδιαίτερο προηγούμενο σε αποστολές με ιδιώτες αστροναύτες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.