Πανώλη Μηρυκαστικών: Η Ηλεία ζητά άμεση οικονομική ενίσχυση

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, απευθύνει έκκληση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων και σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων.

Η πανώλη των μηρυκαστικών που έπληξε την Ηλεία έχει προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους και τις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.

Σύμφωνα με τον κ. Κοροβέση, η καταστροφή που προκάλεσε η πανώλη είναι ανυπολόγιστη, καθώς πέρα από τις άμεσες απώλειες σε ζώα, έχει επιφέρει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις λόγω της απαγόρευσης διακίνησης των ζώων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης προτείνει την ένταξη των αποζημιώσεων των πληγέντων στις προβλέψεις του Ν. 4797/2021, που αφορά την κρατική αρωγή σε πληγείσες επιχειρήσεις. Επισημαίνει δε, ότι οι επιπτώσεις της πανώλης είναι συγκρίσιμες με αυτές μιας φυσικής καταστροφής και ως εκ τούτου οι πληγέντες δικαιούνται άμεση και επαρκή αποζημίωση.

Η Ηλεία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση στον κτηνοτροφικό τομέα, με τις επιπτώσεις της πανώλης να απειλούν την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων. Η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης είναι επιτακτική, προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες και να ανακάμψει ο τομέας.

Ολόκληρη η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Νίκου Κοροβέση

«Αξιότιμε υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα,

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως γνωρίζετε και έχετε ήδη δείξει την δέουσα προσοχή, συγκαταλέγεται στις περιοχές που επλήγησαν από την πανώλη των μηρυκαστικών.

Συγκεκριμένα στην περιοχή της χωρικής μου αρμοδιότητας , τον νομό Ηλείας , σημειώθηκαν τρία κρούσματα, δύο εκ των οποίων σε κτηνοτροφικές μονάδες, με αποτέλεσμα να θανατωθούν 700 αιγοπρόβατα.

Οι επιπτώσεις των θανατώσεων αυτών και γενικότερα η ύπαρξη κρουσμάτων έχει επηρεάσει δραματικά την οικονομική κατάσταση όχι μόνο των πληγέντων κτηνοτροφικών μονάδων αλλά και αυτών των όμορων περιοχών και κυρίως τα σφαγεία του νομού λόγω της απαγόρευσης της διακίνησης αιγοπροβάτων. Δυστυχώς η νόσος εμφανίστηκε σε μια περίοδο όπου οι συνθήκες ήταν οι δέουσες για τις οικονομικές απολαβές των κτηνοτρόφων καθώς είχαν μεγάλο αριθμό αιγοπροβάτων για πάχυνση μιας και στις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου υπάρχει μεγάλη αύξηση στην ζήτηση του συγκεκριμένου κρέατος.

Επιπλέον, πολλά από τα αιγοπρόβατα που θανατώθηκαν κυοφορούσαν καθώς προορίζονταν για αναπαραγωγή και η ποσότητα γάλακτος που ελάμβαναν ήταν μεγάλη. Οι οικονομικές συνέπειες για τις μονάδες που επλήγησαν είναι ανυπολόγιστες καθώς οι επιπτώσεις της θανάτωσης των ζώων θα είναι σε βάθος χρόνου και οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι καλούνται να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους ξανά από την αρχή.

Επιπλέον τεράστιο οικονομικό πρόβλημα έχει προκύψει και με την διακίνηση βοοειδών επειδή υπάρχουν κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν μαζί και αιγοπρόβατα. Τις σοβαρότερες όμως οικονομικές επιπτώσεις τις έχουν υποστεί οι σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις του νομού οι οποίες πέραν των αιγοπροβάτων (πλέον των 4000) έχουν και εκατοντάδες βοοειδή προς πάχυνση και διακίνηση, τα οποία πλέον δεν μπορούν να εμπορευθούν λόγω της απαγόρευσης διακίνησης, η οποία παρατάθηκε εξαιτίας του νέου κρούσματος που εντοπίστηκε προ ημερών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να σφαγιασθούν και τα βοοειδή για τα οποία η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και να συνεχίζεται η πάχυνσή τους με το όποιο αυξημένο κόστος , η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του βάρους του βοοειδούς και κατ΄ επέκταση στην μείωση της τιμής του στην μετέπειτα πώληση. Συνεπώς οι οικονομική καταστροφή είναι δεδομένη για τις εγκαταστάσεις αυτές που πλέον δεν μπορούν να εμπορευθούν κανενός είδος κρέατος ενώ παράλληλα έχουν καθημερινά μεγάλο κόστος για την φροντίδα τόσου μεγάλου αριθμού ζώων.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η οικονομική καταστροφή τόσο των μονάδων που επλήγησαν όσο και των υπολοίπων αυτών των περιοχών (δήμοι Πηνειού και Αρχαίας Ολυμπίας) και κυρίως των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων είναι ανυπολόγιστη γεγονός που θα επηρεάσει την οικονομία όλης της περιοχής μας.

Για τους λόγους αυτούς και γνωρίζοντας την ευαισθητοποίησή σας και των αγώνα που έχετε δώσει τους τελευταίους δύο μήνες που η πανώλη ήρθε και στην χώρα μας, λαμβάνω το θάρρος σαν σας ζητήσω την λήψη επιπλέον μέτρων για την οικονομική ενίσχυση όχι μόνο των άμεσα αλλά και των έμμεσα πληγέντων.

Μπορεί η πανώλη να μην είναι ένα φυσικό φαινόμενο όπως οι πυρκαγιές , οι σεισμοί κλπ , είναι όμως μια μεταδοτική ασθένεια που η εξάπλωσή της και οι οικονομικές της επιπτώσεις μπορούν να συγκριθούν με αυτές από μια φυσική καταστροφή, γεγονός που θα μπορούσε να εντάξει την αποζημίωση των πληγέντων σε αυτές του Ν. 4797/2021 που αφορά την κρατική αρωγή σε πληγείσες επιχειρήσεις.

Επιπλέον θα σας παρακαλούσα για την όσο το δυνατόν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων κυρίως προς τους άμεσα πληγέντες καθώς δεν έχουν άλλα εισοδήματα και το κόστος επαναλειτουργίας των μονάδων τους είναι υπέρογκο.

Αναλογιζόμενος την μέχρι τώρα αξιόλογη και δημιουργική θητεία σας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας για την οικονομική αποζημίωση των πληγέντων από την πανώλη των μηρυκαστικών.Μ

ε εκτίμηση,Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας,Νικόλαος Κοροβέσης»

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.