Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, η Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου και οι εκκλησίες ευωδιάζουν μυρωδιές από τις πίτες στον Αγιο, τις λεγόμενες φανουρόπιτες.

Η νηστίσιμη αυτή, γλυκιά πίτα, φτιάχνεται σαν τάμα στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου και προκειμένου εκείνος να φανερώσει είτε αντικείμενα που έχουν χαθεί ή ποτέ πριν δεν έχουν αποκτηθεί,  είτε πρόσωπα που αγνοούνται.

Το έθιμο της φανουρόπιτας έχει κατά κάποιον τρόπο διευρυνθεί και αφορά και σε πολλά άλλα κατά περίπτωση αιτήματα προς τον Αγιο Φανούριο, όπως την ανεύρεση ευτυχίας ή πιο συγκεκριμένα δουλειάς. υγείας, παιδιού ή συντρόφου.

Τα επτά, εννέα ή έντεκα υλικά

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 ή 11 – σε κάθε περίπτωση μονός αριθμός – καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα Αγγελικά τάγματα.

Το τελετουργικό

Κατά τη διάρκεια της παρασκευής της πίτας προς τον Αγιο, η παράδοση απαιτεί και  οι πιστές φροντίζουν να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα, ενώ υπάρχει και η σχετική προσευχή.

Φανουρόπιτα όλο το χρόνο

Η φανουρόπιτα παρασκευάζεται και διαβάζεται ανήμερα του Αγίου Φανουρίου αλλά και κάθε εβδομάδα του έτους. Ο κάθε ιερός ναός ορίζει μία συγκεκριμένη ημέρα και ώρα της εβδομάδας για το διάβασμα της πίτας στον Αγιο Φανούριο.

Από τη Ρόδο και την Κρήτη

Η λατρεία του Αγίου Φανουρίου ξεκίνησε από τη Ρόδο όπου και βρέθηκε η εικόνα του και γι’ αυτό έγινε ο προστάτης του νησιού. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στα γύρω νησιά και στην Κρήτη, ενώ στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.

Οι πιστοί λένε κατά την παράδοση «Άγιε μου Φανούρη, φανέρωσε μου το… και εγώ θα φτιάξω μια πίτα για την ψυχή της μάνας σου».

Συγχώρεση στη μάνα του Αγίου

Σύμφωνα με την παράδοση, η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή: Ήταν σκληρή και απάνθρωπη με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ άσχημα. Ο γιος της προσπάθησε να τη σώσει, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο Άγιος παρακάλεσε να μη φτιάχνουν τίποτα για αυτόν, αλλά μόνο για τη μνήμη και την ψυχή της μητέρας του.

Η Ευχή κατά την παρασκευή

«Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν».

Συνταγή για φανουρόπιτα Ολικής και Light

Πολύ Αφράτη και Αρωματική

Η φανουρόπιτα, η γλυκιά πίτα προς τιμή του Αγίου Φανουρίου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκκλησιαστικής και λαϊκής παράδοσης Στη σύγχρονη εποχή, όπου η υγιεινή διατροφή και η ισορροπία αποτελούν αίτημα πολλών, υπάρχουν τρόποι να προσευχηθούμε στον Αγιο όσοι είμαστε πιστοί ή απλώς να τιμήσουμε απλά και μόνο την παράδοση, όσοι δεν είμαστε με μια συνταγή προσαρμοσμένη στις νέες διατροφικές ανάγκες:

Υλικά:

– 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι βρώμης για ακόμα πιο light εκδοχή)
– 2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 3/4 φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι φρεσκοστυμμένος
– 3/4 φλιτζάνι γλυκαντικό της επιλογής σας (στέβια ή άλλο γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων)
– 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
– 1/2 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
– 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
– Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Λαδώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί νούμερο 30.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύετε τα δύο είδη αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο.
  • Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάτε το ελαιόλαδο με το γλυκαντικό μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτετε στο μείγμα με το λάδι το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
  • Σταδιακά, ρίχνετε το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με το λάδι, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέτετε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύετε απαλά.
  • Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 40-45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο.
  • Αφήνετε τη φανουρόπιτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε.