Εδώ και καιρό, πριν ακόμα κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι, κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι «κάτι μεγάλο» πρόκειται να εξαγγείλει για το Πολεμικό Ναυτικό ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Τι μπορούσε να ήταν αυτό το μεγάλο; Μήπως μια τέταρτη φρεγάτα Belh@rra; Αλλά δημοσιονομικός χώρος για την αγορά και τέταρτης φρεγάτας, όσο κι αν προσπάθησαν τα υπουργεία Αμυνας και Οικονομικών, δε βρέθηκε. Συνεπώς; Η εξαγγελία, μαθαίνω, θα έχει σχέση με Belh@rra, αλλά όχι με την προμήθειά της.

Και μας εξηγεί ο ΒΗΜΑτοδότης: Το 2025, με την παραλαβή της πρώτης Belh@rra σύμφωνα με το συμβόλαιο θα πρέπει να καταβάλουμε περίπου 800 εκατ. ευρώ (για την εξόφλησή τους), τα οποία ήδη έχουν υπολογιστεί στo νέο προϋπολογισμό. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Κομμένα τα pass, τα καλάθια και ορισμένες επιχορηγήσεις για το 2025. Αλλωστε στις συσκέψεις που γίνονται για την ομιλία στη ΔΕΘ πέρασε η λογική ότι θα πρέπει στις όποιες εξαγγελίες να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ετσι, όπως μας πληροφορεί ο ΒΗΜΑτοδότης, αφαιρούνται τα pass, τα καλάθια και ορισμένα επιδόματα και ενισχύσεις και ο Πρωθυπουργός θα σταθεί περισσότερο σε αναπτυξιακή λογική «πατώντας» στη μείωση της ανεργίας (από το 17% στο 9%) και στις 400.000 προσλήψεις που έγιναν.