Politico: Ελλάδα, η χώρα που ξεφεύγεις από τη Δικαιοσύνη

«Συγκαλύψεις, κακοστημένες έρευνες και μια γενική αίσθηση ατιμωρησίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» λέει το Politico σε άρθρο του για την Ελλάδα

Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, υπάρχει η αίσθηση φθοράς της. Έτσι ξεκινάει το άρθρο του το Politico για την Ελλάδα και την απονομή δικαιοσύνης με αφορμή τρεις μεγάλες υποθέσεις που τάραξαν το πανελλήνιο: τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, το ναυάγιο στην Πύλο με τους 82 νεκρούς και την υπόθεση των υποκλοπών.

«Η Ελλάδα έχει βιώσει μια σειρά σκανδάλων που, αν και όλα διαφορετικά, δίνουν την αίσθηση ότι το σύστημα δικαιοσύνης καταρρέει και όσοι έχουν την εξουσία δεν θέλουν να διορθώσουν τίποτα. Ή ακόμα χειρότερα είναι ένοχοι» λέει το δημοσίευμα.

«Υπάρχει η αίσθηση μιας συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας να υποβαθμιστούν ορισμένα περιστατικά», δήλωσε ο Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη, ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος που εξετάζει τις κρατικές κακοδιοικήσεις. Αυτό γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να αφορά την πολιτική ηγεσία».

Τρεις τεράστιες υποθέσεις δοκίμασαν την πίστη της χώρας στις δικαστικές δομές της τα τελευταία δύο χρόνια. Δύο από αυτές σχετίζονται με καταστροφές: Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2023, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άτομα, και ένα ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πελοποννήσου της Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι που άφησε εκατοντάδες Ασιάτες και Αφρικανούς μετανάστες να θεωρούνται πνιγμένοι.

Το άλλο, συνεχίζει το Politico, είναι ένα εκτεταμένο σκάνδαλο με λογισμικό κατασκοπείας που έχει εμπλέξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Την περασμένη εβδομάδα ένας εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου απάλλαξε τους πολιτικούς, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας από τα αδικήματα.

Ανησυχητικά ερωτήματα

Τέτοια περιστατικά, μεμονωμένα, θα μπορούσαν να τα είχαν αντιμετωπίσει αρκετές κυβερνήσεις στον κόσμο. Ο χειρισμός τους, όμως, εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα λέει το Politico.

Κόμματα της αντιπολίτευσης, ομάδες που έχουν φτιάξει οι οικογένειες των θυμάτων και ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκάλυψη, για μάρτυρες τα στόματα των οποίων έκλεισαν, νομικά έγγραφα που αγνοοήθηκαν και θύματα που παραγκωνίστηκαν. Οι κοινοβουλευτικές έρευνες δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο από το να θολώνουν τα νερά, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Ινστιτούτου Eteron με αφορμή την 50ή επέτειο από την επιστροφή της Ελλάδας στη Δημοκρατία, μόνο το 29% των πολιτών εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη της χώρας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.