Ομφαλός γνώσης και διακρίσεων

της Ελένης Δελλή

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δέχθηκαν μια αναπάντεχη πρόσκληση: ένα ταξίδι στην Τανζανία για πρακτική άσκηση πέντε εβδομάδων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Περιφερειακού Νοσοκομείου Παραπομπής Mount Meru στην περιοχή της Αρούσα. Το θέμα έφτασε να συζητηθεί πρόσφατα σε ακαδημαϊκή συνάντηση επί ελληνικού εδάφους, όπου δύο εκ των φοιτητών που συμμετείχαν στο ταξίδι επέστρεψαν ενθουσιασμένοι, τρεις μήνες μετά, για να περιγράψουν την εμπειρία τους. Τι περιέγραψαν; Ενα περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης που στερείται βασικών πόρων, ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση σε καθημερινή βάση, εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα του μυοκαρδίου, μαχαιριές, πολυτραυματίες από τροχαία ατυχήματα, ανοιχτά κατάγματα, αρθρώσεις… Η έκθεση σε αυτή την εμπειρία έδωσε σε μια παρέα ιδεαλιστών νέων «φτερά», αλλά και στην ομάδα των καθηγητών που τους συνόδευε επιπλέον ενθουσιασμό για τη στήριξη και καθοδήγησή τους.

«Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, συνειδητοποιήσαμε ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών αναζητούσαν ιατρική βοήθεια πολύ αργά λόγω φτώχειας» περιέγραψε την εμπειρία ο απόφοιτος Λεωνίδας Μπουσδούκος, με τον φοιτητή του 6ου έτους στης Σχολής Γκρεγκ Ρόζενμπεργκ να συμπληρώνει: «Για τον λόγο αυτόν, αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα προσέγγισης της κοινότητας με δύο ντόπιους γιατρούς που συναντήσαμε εκεί. Αφού συγκεντρώσαμε δωρεές, αγοράσαμε φάρμακα, συγκεντρώσαμε μια ομάδα αποτελούμενη από ντόπιους γιατρούς, νοσηλευτές και εθελοντές και πήγαμε σε δύο διαφορετικά χωριά σε δύο ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών, εξετάσαμε περισσότερους από 600 ασθενείς, κάναμε εμβόλια τετάνου και χορηγήσαμε φάρμακα σε όσους είχαν ανάγκη…».

Η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Τζόνσον μιλάει για τις σύγχρονες μεθόδους της ιατρικής εκπαίδευσης, το ισχυρό πτυχίο του πανεπιστημίου και τις δυνατότητες πρακτικής σε συνεργασία με κορυφαία νοσοκομεία

Ισχυρή θέληση

Το περιστατικό θυμάται μιλώντας στο «Βήμα» η Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Τζόνσον. Στη συζήτησή μας μιλάει για τις σύγχρονες μεθόδους της ιατρικής εκπαίδευσης και τη σημασία που έχει τελικά σε αυτές ο ιδεαλισμός και η ισχυρή θέληση στα επαγγέλματα των γιατρών. Η ίδια εξηγεί ότι οι επιστήμες Υγείας ήταν από την αρχή τα προγράμματα που συγκρότησαν τη φυσιογνωμία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στα προγράμματα του οποίου και κλήθηκαν σύντομα να συνεισφέρουν 8 Νομπελίστες καθηγητές και πολλοί ακόμη αξιόλογοι συνάδελφοί τους από όλο τον κόσμο. «Η Ιατρική Σχολή μετά από έντεκα χρόνια λειτουργίας, σε αξιοσημείωτη ανοδική τροχιά, αριθμεί περίπου 1.100 φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής, με αποκορύφωμα την ίδρυση παραρτήματός μας στη Φρανκφούρτη» αναφέρει η κυρία Τζόνσον.

Ισχυρό πτυχίο

Και ποιες είναι οι σκέψεις της για τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου; Εδώ η ίδια απαντά ακαριαία: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τους αυριανούς ηγέτες στον τομέα της ιατρικής». Οπως εξηγεί, με πολλαπλές διαπιστεύσεις και διακρίσεις, η Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου δίνει σήμερα το μοναδικό πτυχίο Ιατρικής στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή στο οποίο έχει απονεμηθεί η ανώτερη διάκριση 5 QS Stars του παγκόσμιου οργανισμού αξιολόγησης QS TOP UNIVERSITIES.

Επιπλέον προσθέτει ότι το διεθνές προφίλ της Σχολής αλλά και το δίκτυό της βοηθάει στη διασύνδεση των μεγαλύτερων ερευνητικών κέντρων στον χώρο παγκοσμίως αλλά και στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της σε θέσεις όπως το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Shriners Hospital for Children στις ΗΠΑ, το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο John’s Hopkins στις ΗΠΑ ή στα Εργαστήρια των Κατόχων Νόμπελ.

Πρακτική άσκηση

Για τα θέματα πρακτικής άσκησης των φοιτητών και φοιτητριών της δε, η Ιατρική Σχολή του Ιδρύματος διατηρεί συμφωνίες με μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Κύπρου, της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Παράλληλα προσφέρει και ειδικές υποτροφίες για περαιτέρω ιατρική εξειδίκευση σε διάφορες ειδικότητες.

Πρόσφατα δε, οι φοιτητές και φοιτήτριες του πανεπιστημίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα από τα πιο φημισμένα νοσοκομεία των ΗΠΑ, την Cleveland Clinic που συνεργάζεται με τον καθηγητή Randall C. Starling, ειδικό στην καρδιαγγειακή ιατρική, την προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια και διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών Μεταμόσχευσης Καρδιάς. Ο ίδιος, τους μύησε στην πολυπλοκότητα της φροντίδας ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και στη σημασία της κλινικής έρευνας στο επιστημονικό αυτό πεδίο.

Γιατί στη Γερμανία

Σταθμό ωστόσο για τη λειτουργία και προσφορά των ιατρικών επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτέλεσε η ίδρυση του παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής στη Φρανκφούρτη στη Γερμανία το 2022.

Οπως λέει η κυρία Τζόνσον, της απόφασης αυτής προηγήθηκε η διεθνής αναγνώριση του πτυχίου Ιατρικής του πανεπιστημίου και η ανάγκη που αυτή δημιούργησε για την ίδρυση ενός παραρτήματος στην καρδιά της Ευρώπης.

Και πώς εξελίχθηκε η λειτουργία του; «Σε μια δυνατή κοινοπραξία κλινικής εκπαίδευσης» απαντά η ίδια. Στην οποία δε, τρεις νέες τοποθεσίες – συγκεκριμένα, το νοσοκομείο St. Elizabethen, το νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού και το νοσοκομείο Maingau του Ερυθρού Σταυρού – προστέθηκαν στους χώρους όπου γίνεται κλινική εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών.

Σήμερα το παράρτημα αυτό έχει δημιουργήσει ισχυρές βάσεις αλλά και ακαδημαϊκή υποστήριξη, ενισχύοντας δε με τις δυνάμεις του και τις ανάγκες του υγειονομικού συστήματος της χώρας.
«Ακτινογραφία» Σχολών

Τι άλλες Σχολές περιλαμβάνονται όμως στις Ιατρικές επιστήμες που προσφέρει σήμερα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εκτός από το βασικό όραμά του;

Η Οδοντιατρική Σχολή πουπαραμένει η μοναδική στην Κύπρο, ενώ στηρίζεται και στην εξελιγμένη τεχνολογία σπουδών, συμπεριλαμβανομένων προσομοιωτών απτικής και οδοντικής ακτινολογίας, αλλά και την ψηφιακή οδοντιατρική. Εδώ να σημειωθεί ότι η Σχολή υποστηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR Cyprus) και του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες (GRF), προσφέροντας δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Και η Κτηνιατρική Σχολή που ιδρύθηκε φέτος με ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών.

Πάντως, η κυρία Τζόνσον καταλήγει λέγοντας ότι από τα προγράμματα σπουδών που επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έως τις υπερσύγχρονες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις (προσομοίωση υψηλής πιστότητας, εργαστήρια κατάρτισης δεξιοτήτων, εικονική απεικόνιση, μικροσκοπία και πολλά άλλα), το διεθνές φοιτητικό του πανεπιστημίου απολαμβάνει πλήθος εκπαιδευτικών εμπειριών, μορφώνεται, καλλιεργείται, διδάσκεται και τελικά συγκροτεί τη φυσιογνωμία του επιστήμονα που απαιτείται για τη συγκρότηση των σύγχρονων κοινωνιών μας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.