ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κρατικοποιείται η εταιρεία φυσικού αερίου – Το τίμημα και τα βαρίδια

Κρατικοποιείται η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει διάφορα «βαρίδια» - Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, το τίμημα και η Elpedison.

Αντίστροφη μέτρηση για το project της κρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τους μετόχους της να εξετάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες τις προσεχείς ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Helleniq Energy που ελέγχει το 35% και θέλει την αποεπένδυση από την επιχείρηση φυσικού αερίου θα έχουν στα χέρια τους το SPA.

Για την επιστροφή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ΤΑΙΠΕΔ απαιτούνται και νομοθετικές ρυθμίσεις

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Με την πράξη αυτή – κι εφόσον υπογραφεί το SPA – ενεργοποιείται η διαδικασία πώλησης του 35% της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Αγοραστής είναι το ΤΑΙΠΕΔ και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η επιχείρηση φυσικού αερίου περνά εξολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο.

Νομοθετικές ρυθμίσεις

Πάντως για την επιστροφή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο δημόσιο και για τη συναλλαγή απαιτούνται και νομοθετικές ρυθμίσεις.

Και αυτό καθώς το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να προχωρήσει σε απόκτηση μετοχών εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει συντάξει τις σχετικές διατάξεις, οι οποίες με το άνοιγμα της Βουλής πρόκειται να προωθηθούν προς ψήφιση.

Η αξία πώλησης του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συμψηφιστεί με μερίσματα που επρόκειτο να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ από την Helleniq Energy

Το τίμημα

Όσον αφορά στο τίμημα, οι πληροφορίες θέλουν το book value, να έχει προσδιοριστεί και να είναι σύμφωνοι οι μέτοχοι, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ και η Helleniq Energy.

Ανεπίσημες πηγές το προσδιορίζουν στα 200 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πώς δεν πρόκειται να υπάρξει καταβολή μετρητών, αλλά η αξία πώλησης θα συμψηφιστεί με μερίσματα που επρόκειτο να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) από τη συμμετοχή στην Helleniq Energy. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι μέτοχος με 31,18% στην εισηγμένη.

Πρώτη προτεραιότητα για την Helleniq Energy αποτελεί η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με Edison για την Elpedison

Τα βαρίδια

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, οι δύο πλευρές, ΤΑΙΠΕΔ και Helleniq Energy, έχουν συμφωνήσει ώστε η όποια διαφορά στο τίμημα προκύψει στο μέλλον από πιθανές επιπτώσεις με εκκρεμοδικίες της ΔΕΠΑ Εμπορίας να γίνει αργότερα διακανονισμός.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει εκκρεμοδικίες με την ELFE και τη Gazprom.

Η Elpedison

Πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση της κρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν αποκλείεται να καταλήξει στο τέλος του 2024.

Πρώτη πρoτεραιότητα για την Helleniq Energy είναι το κλείσιμο της εκκρεμότητας με την Elpedison.

Αμέσως μετά τις θερινές διακοπές η Helleniq Energy και η Edison αναμένεται να εκκινήσουν τη διαδικασία της υποβολής προσφορών για την απόκτηση του 100% της θυγατρικής Elpedison, στην οποία μέτοχοι είναι και οι δύο εταιρείες με ποσόστο από 50% η κάθε μία.

Όπως προκύπτει από πηγές, η μεταβίβαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα κινείται παράλληλα, ώστε η HelleniqEnergy να έχει μείνει με τυπικά ανοιχτό το μέτωπο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.