5 το πρωί: Αγωνία στη Μέση Ανατολή – Εγραψε ιστορία ο Καραλής – Αλλάζει ο καιρός

Δευτέρα 26 Αυγούστου σήμερα, διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του μήνα, και αν κρίνουμε από τη χθεσινή κίνηση στις εθνικές οδούς αρκετοί επιστρέφετε στην «κανονικότητα». Η κατάσταση στη Μ.Ανατολή είναι ανησυχητική και από αυτή θα ξεκινήσουμε την σημερινή μας ενημέρωση.

1

Αδιέξοδο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

  • Οι ελπίδες σβήνουν: Μια ύστατη προσπάθεια να διασωθούν οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα πραγματοποιείται στο Κάιρο με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ωστόσο, η το βράδυ της Κυριακής η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε καθώς απορρίπτει τους νέους όρους του Ισραήλ.
  • Τι ζητά η Χαμάς; Η Χαμάς θέλει πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (των ισραηλινών στρατευμάτων), την επιστροφή των εκτοπισμένων, την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, την ανοικοδόμηση και μια συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ Παλαιστινίων κρατουμένων και ομήρων στη Γάζα. Ο Νετανιάχου από την πλευρά του φαίνεται να θέλει να διατηρήσει το Ισραήλ τον έλεγχο δυο σημαντικών «διαδρόμων» στη Λωρίδα της Γάζας, του Φιλαντέλφι (κατά μήκος των συνόρων Γάζας – Αιγύπτου) και του Νετσαρίμ (που «κόβει» τη Λωρίδα κατά πλάτος περίπου στη μέση).
  • Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ: Την ίδια ώρα το Ισραήλ έχει μέτωπο και με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Η τελευταία εξαπέλυσε επίθεση ευρείας κλίμακας για να εκδικηθεί τον θάνατο ενός εκ των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών του, του Φουάντ Σουκρ, που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στο νότιο προάστιο της Βηρυτού στις 30 Ιουλίου.
2

Σχέση δήμου και επιχειρηματία καταγγέλλει ο πατέρας του 19χρονου

  • Τι αποκάλυψε; Σε βαρύτατες καταγγελίες προχώρησε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη που σκοτώθηκε στο μοιραίο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, αποκαλύπτοντας πως έχει στη διάθεση του έγγραφα που αποδεικνύουν «τη σχέση δήμου και συγκεκριμένου επιχειρηματία τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια, με απευθείας αναθέσεις και εντάλματα πληρωμών». Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα Πολυγύρου προκειμένου να καταθέσει μηνύσεις.
  • Το «κυνηγητό» δήμου με ιδιοκτήτη: Επεισοδιακή ήταν η απομάκρυνση του συγκεκριμένου λούνα παρκ από τον δήμο Θερμαϊκού το 2021, όταν ο 58χρονος ιδιοκτήτης αρνήθηκε να αποχωρήσει μετά τη λήξη της μίσθωσης, λειτουργώντας ακόμα και με γεννήτριες όταν η τοπική αυτοδιοίκηση έκοβε το ρεύμα στις εγκαταστάσεις. Ο επιχειρηματίας έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα όταν ο δήμος κινήθηκε νομικά.
  • Αντιγραφή 20ετίας: Πατέντα που κατασκευάστηκε στη Θεσσαλονίκη περίπου πριν από δύο δεκαετίες είναι το παιχνίδι Crazy Dance που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο. Όπως αποκαλύφθηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega, τα καθίσματα είχαν τοποθετηθεί με συγκόλληση και διάβρωση τους ήταν βέβαιη, καθώς το μηχάνημα λειτουργούσε στην Πιερία επί χρόνια λίγα μέτρα μακριά από την θάλασσα.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Κίνδυνος νέας διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ

  • Εικόνα αποσύνθεσης: Ο Στέφανος Κασσελάκης βαδίζει στο τεντωμένο σκοινί των αντιφάσεων, των αδιεξόδων και των συγκρούσεων που μαίνονται στο εσωκομματικό στερέωμα και τείνουν να βγουν εκτός ελέγχου, όπως πιστοποιεί η αδυσώπητη μάχη του Παύλου Πολάκη κατά της Αθηνάς Λινού με φόντο τις χρηματοδοτήσεις του Iνστιτούτου Prolepsis.
  • Τα ορόσημα του Φθινοπώρου: Ο Παύλος Πολάκης έχει θέσει πλέον ανοιχτά θέμα ηγεσίας δηλώνοντας ο ίδιος «παρών» στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με ορόσημα τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (αρχές Σεπτεμβρίου) και το καταστατικό συνέδριο (αρχές Οκτωβρίου). Παράλληλα, οι «87» της «φρουράς Τσίπρα» ζυγίζουν τα δεδομένα και σχεδιάζουν τις κινήσεις τους στην εσωκομματική σκακιέρα, με τη συγκατοίκηση να φαντάζει πλέον όλο και πιο δύσκολη.
  • Τι θα γίνει με την έδρα στη Βουλή; Η ύστατη προσπάθεια του κ. Κασσελάκη να διασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή μετά την παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου, δεν φαίνεται να προχωράει μετά την στάση της Ζωρζέτας Λάλη. Έτσι την Τετάρτη 28 Αυγούστου που επανεκκινούν οι εργασίες της Βουλής η Πόπη Τσαπανίδου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να κάνει γνωστό στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ότι αποδέχεται την έδρα.
4

Αλλάζει ο καιρός με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές

  • Εβδομάδα αστάθειας: Ιδιαίτερα ασταθής αναμένεται ο καιρός από σήμερα Δευτέρα, με τα φαινόμενα να εντείνονται κατά το τριήμερο Πέμπτης 29 – Σαββάτου 31 Αυγούστου. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση, με τους ανέμους να φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ.
  • Πού θα βρέξει σήμερα; Το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται γενικευμένη αστάθεια στη χώρα, δηλαδή τοπικές βροχές στο Ιόνιο, σε όλη τα ηπειρωτικά τμήματα και στην Εύβοια. Μέχρι και αργά το απόγευμα προβλέπονται βροχές σε Αθήνα και καταιγίδες σε Θεσσαλονίκη, με τον καιρό να βελτιώνεται προς το βράδυ.
  • Παραμονεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς: Παρά την πτώση της θερμοκρασίας, πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα λόγω των ανέμων. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, στην κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκονται οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.
5

Ο τρομερός Εμμανουήλ Καραλής έσπασε το φράγμα των 6 μέτρων

  • Εσπασε το φράγμα: Πανελλήνιο ρεκόρ έκανε ο Εμμανουήλ Καραλής στο Diamond League της Σιλέσια. Ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του Παρισιού στο άλμα επί κοντώ ξεπέρασε τα 6.00 μέτρα και έγινε ο πρώτος Έλληνας και ο 29ος αθλητής στον κόσμο που το πετυχαίνει!
  • Πανευτυχής ο Καραλής: «Έκανα απίστευτα άλματα! Πίστευα ότι μπορούσα να το κάνω όλη τη χρονιά και το πίστευα ότι μπορώ να το κάνω και σήμερα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος», δήλωσε ο Ελληνας πρωταθλητής , αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αγώνα.
  • Νέο παγκόσμιο ρεκόρ: Ο αγώνας του επί κοντώ όμως στη Σιλέσια θα μείνει στην ιστορία και για έναν επιπλέον λόγο! Αυτός είχε να κάνει με ένα ακόμη ρεκόρ. Ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ από τον συνήθη… ύποπτο, τον Σουηδό Άρμαντ Ντουπλάντις που ξεπέρασε τα 6,26 μέτρα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.