Γιατί συνέλαβαν τον ιδρυτή του Telegram, Πάβελ Ντούροφ

Ο Ντούροφ, η περιουσία του οποίου εκτιμάται από το Forbes στα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστήριζε ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον πιέσουν.

Συνελήφθη χθες το βράδυ (24/8) στο αεροδρόμιο Μπουρζέ, έξω από το Παρίσι ο ιδρυτής του Telegram, Πάβελ Ντούροφ.

Ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος, με τη διπλή υπηκοότητα (ρωσική και γαλλική), συνελήφθη καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τη γαλλική δικαιοσύνη και αναμένεται σήμερα να παραπεμφθεί σε δίκη.

Η έρευνα σε βάρος του αφορά διάφορες παραβιάσεις του Telegram, που έχει ένα δισεκατομμύριο χρήστες και ιδιαίτερη επιρροή σε Ρωσία, Ουκρανία και δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Κατατάσσεται ως μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά το Facebook, το YouTube, το WhatsApp, το Instagram, το TikTok και το Wechat.

Ποιος είναι ο Ντούροφ

Ο Ντούροφ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, ίδρυσε την Telegram μαζί με τον αδελφό του το 2013. Έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές απαιτήσεις να κλείσει τις κοινότητες της αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, την οποία πούλησε.

«Προτιμώ να είμαι ελεύθερος παρά να δέχομαι εντολές από οποιονδήποτε», δήλωσε τον Απρίλιο στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson σχετικά με την έξοδό του από τη Ρωσία και την αναζήτηση στέγης για την εταιρεία του.

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, το Telegram έγινε η κύρια πηγή αφιλτράριστου – και μερικές φορές γραφικού και παραπλανητικού – περιεχομένου και από τις δύο πλευρές σχετικά με τον πόλεμο και την πολιτική γύρω από τη σύγκρουση.

Η πλατφόρμα έχει γίνει αυτό που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν «εικονικό πεδίο μάχης» για τον πόλεμο, το οποίο χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους αξιωματούχους του, καθώς και από τη ρωσική κυβέρνηση.

«Μια ουδέτερη πλατφόρμα»

Η Ρωσία άρχισε να μπλοκάρει το Telegram το 2018, αφού η εφαρμογή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με δικαστική εντολή να παραχωρήσει στις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα μηνύματα των χρηστών της.

Ο Ντούροφ, η περιουσία του οποίου εκτιμάται από το Forbes στα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ότι ορισμένες κυβερνήσεις προσπάθησαν να τον πιέσουν, αλλά η εφαρμογή θα πρέπει να παραμείνει μια «ουδέτερη πλατφόρμα» και όχι ένας «παίκτης στη γεωπολιτική».

Ο Έλον Μασκ, δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του X, της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Twitter, δήλωσε μετά τις αναφορές για την κράτηση του Ντούροφ: «Είμαστε στο 2030 στην Ευρώπη και σε εκτελούν επειδή σου άρεσε ένα meme».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.