Συνέντευξη Τύπου για το ναυάγιο στο Παλέρμο έδωσε ο εισαγγελέας Αμπρότζιο Καρτόζιο, στο κατάμεστο από δημοσιογράφους δικαστήριο του Τερμίνι Ιμερέζε.

Η βύθιση του σκάφους Bayesian κοντά στο λιμάνι του Πορτιτσέλο οδήγησε στον θάνατο 7 ανθρώπους και μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά ανθρώπινων λαθών, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη μαζί με εκπροσώπους της Πυροσβεστικής και της υπηρεσίας διάσωσης, καθώς και μέλη της ακτοφυλακής.

Το δύσκολο έργο των δυτών

Περίπου 11 εξειδικευμένοι δύτες πέρασαν συνολικά 4.470 λεπτά υποβρύχιας έρευνας στα σκάφη για πέντε ημέρες. Μέχρι το τέλος η ορατότητα στο νερό ήταν μικρή, αλλά επέμειναν και μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν ανασύρει και τον τελευταίο αγνοούμενο αναφέρει το Sky News.

Η εύρεση των σορών όλων όσων επέβαιναν στο πλοίο ήταν δύσκολη για τους δύτες, παρά την πολυετή εμπειρία τους. Οι ερευνητές εξετάζουν τα αδικήματα της πρόκλησης ναυαγίου και πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας εις βάρος αγνώστων προσώπων, όπως είχαν ήδη αποκαλύψει από χθες διεθνή ΜΜΕ.

«Αυτή είναι μόλις η αρχή της έρευνας. Σε αυτό το στάδιο δεν αποκλείουμε τίποτα» δήλωσε ο εισαγγελέας, διευκρινίζοντας ότι δεν αποκλείεται το ναυάγιο να προκλήθηκε από λανθασμένες συμπεριφορές.

Επιβεβαίωσε ότι ο καπετάνιος του Bayesian, Τζέιμς Κάτφιλντ, που έχει ήδη ανακριθεί και ήταν όπως είπαν «εξαιρετικά συνεργάσιμος», θα υποβληθεί σε περισσότερες ανακρίσεις.

Κοιμόντουσαν και δεν μπόρεσαν να σωθούν

Οι επτά επιβάτες έχασαν τη ζωή τους πιθανότατα επειδή κοιμόντουσαν, δήλωσαν οι εισαγγελείς και αυτός είναι πιθανόν ο λόγος που δεν κατάφεραν να διαφύγουν.

Ο Καρτόζιο επιβεβαίωσε τα ονόματα των θυμάτων.

Τα ερωτήματα

Σύμφωνα με τον Ραφαέλε Μακάουντα, επικεφαλής των λιμενικών αρχών του Παλέρμο, το γιοτ είχε λάβει άδεια να παραμείνει αρόδου στην περιοχή όπου βυθίστηκε. «Δεν υπήρχε προειδοποίηση για καταιγίδα εκείνο το βράδυ» εξήγησε.

Ο Μακάουντα πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα της ανάσυρσης του γιοτ από τον βυθό της θάλασσας δεν είναι σαφές και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η ταχύτητα με την οποία βυθίστηκε το Bayesian και το γεγονός ότι άλλα πλοία που βρίσκονταν κοντά του δεν έπαθαν ζημιές από τον υδροσίφωνα προκαλεί ερωτήματα, κυρίως αν η καρίνα του σκάφους, η οποία αποτελεί αντίβαρο στο τεράστιο κατάρτι του, ήταν ανεβασμένη ή κατεβασμένη την ώρα του συμβάντος.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εισαγγελέας Ραφαέλε Καμαράνο δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ιταλίας έχει επιβεβαιώσει ότι η πιθανότερη αιτία για τη βύθιση του γιοτ είναι ο υδροσίφωνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθούν νεκροψίες- νεκροτομές στα θύματα.