Ένα αεροσκάφος της Σοβιετικής εποχής θα βρεθεί μέσα στο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας.

Πρόκειται για το Antonov An-26 το οποίο κατασκευαζόταν από το 1969 έως το 1986 στη Σοβιετική Ένωση και θα βρίσκεται στην στατική έκθεση της Athens Flying Week (14-15 Σεπτεμβρίου).

Προφανώς το πολιτικό και στρατιωτικό αεροσκάφος δεν ανήκει στην Ρωσία, αεροσκάφη της οποίας ,δεν μπορούν λόγω των κυρώσεων από τον πόλεμο της Ουκρανίας, να κάνουν τέτοιες «επιδείξεις» σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη το συγκεκριμένο αεροσκάφος φορά το ρουμανικό εθνόσημο κατά πάσα πιθανότητα η Ρουμανία το προμηθεύτηκε από τη Μόσχα επί εποχής Τσαουσέκσου.

Με την παρουσία του Antonov στην Ελλάδα η στήλη θυμίζει ότι η χώρα μας στο πλαίσιο των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων των προηγούμενων δεκαετιών βρέθηκε κοντά στην απόκτηση αυτού του τύπου αεροσκάφους αλλά «γλύτωσε» με ανώτερες πολιτικές παρεμβάσεις.

Η Ελλάδα λοιπόν σκόπευε να προμηθευτεί τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη Antonov, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου όπως είχε τότε προμηθευτεί από τη Ρωσία αντιπυραυλικά συστήματα, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, τα θηριώδη αποβατικά τύπου Zubr, (το ένα ήταν Ουκρανικό).

Τελικά τα Antonov, τα έκοψαν στο ΚΥΣΕΑ, οι Σημίτης, Γ. Παπανδρέου και Θόδωρος Πάγκαλος…