Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας στο Παλέρμο της Ιταλίας που μετέτρεψαν το πολυτελές σκάφος Bayesian σε υγρό τάφο, οδηγώντας στο θάνατο επτά άτομα.

Το γιοτ χτυπήθηκε από σφοδρή κακοκαιρία και σύμφωνα με τον Giovanni Constantino, διευθύνων σύμβουλο της ιταλικής Sea Group, που κατασκευάζει και πωλεί σκάφη αναψυχής, η ναυτική τραγωδία μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά ανθρώπινων λαθών.

«Γιατί το πλοίο βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση; Η καταιγίδα ήταν προβλέψιμη. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί κανένας από τους ψαράδες στο λιμάνι του Porticello δεν βγήκε στη θάλασσα εκείνη τη νύχτα; Γιατί κανείς δεν βγήκε στη θάλασσα; Όλοι γνώριζαν για την καταιγίδα. Και αν ακόμα και ένας ψαράς ήξερε, γιατί ο κυβερνήτης ενός τέτοιου πλοίου, με καλεσμένους τέτοιου επιπέδου και σημασίας, με 12 καλεσμένους στο πλοίο… Γιατί δεν ήταν σε κατάσταση συναγερμού;» αναρωτήθηκε ο Constantino στο Sky News.

Όπως είπε στους Financial Times χρειάστηκαν 16 λεπτά από τη στιγμή που ο άνεμος «έπιασε» το γιοτ και άρχισε να σέρνει την άγκυρά του στο λιμάνι του Porticello μέχρι τελικά να βυθιστεί, χρόνος ικανός για να μπορέσει το πλήρωμα να προειδοποιήσει τους επιβάτες για τον κίνδυνο.

«Το βασανιστήριο διήρκεσε 16 λεπτά. Βυθίστηκε όχι σε ένα λεπτό, όπως είπαν κάποιοι επιστήμονες. Βυθίστηκε σε 16 λεπτά», δήλωσε ο Costantino. «Μπορείτε να το δείτε από τους χάρτες, από τον χάρτη εντοπισμού (του Αυτόματου Συστήματος Αναγνώρισης)» πρόσθεσε.

«Ο καπετάνιος θα έπρεπε να είχε προετοιμάσει το σκάφος και να το είχε θέσει σε κατάσταση συναγερμού, όπως ακριβώς και το σκάφος Sir Robert Baden Powell, που ήταν αγκυροβολημένο 350 μέτρα μακριά, το οποίο κατασκευάστηκε το 1957 και χειρίστηκε το καιρικό φαινόμενο εξαιρετικά», δήλωσε ο Costantino.

Ο καπετάνιος του Sir Robert Baden Powell δήλωσε σε ιταλικό μέσο ενημέρωσης ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν απρόβλεπτες, αλλά το πλήρωμά του ήταν προετοιμασμένο.

«Αβύθιστα τέτοια σκάφη»

Το Bayesian είναι ένα πολυτελές σκάφος, που όπως είπε ο Costantino, δεν είχε ελαττώματα στον σχεδιασμό και την κατασκευή του και είναι «αβύθιστα».

«Ένα σκάφος της Perini επέζησε από τον τυφώνα κατηγορίας 5 του τυφώνα Κατρίνα. Πιστεύετε ότι ένα τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιβιώσει από έναν ανεμοστρόβιλο εδώ;», δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφερόμενος στον τύπο του ανεμοστρόβιλου που πιστεύεται ότι έπληξε το Bayesian.

Οι σοροί που ανασύρθηκαν ανήκουν στον βρετανό μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικλ Λιντς, (η κόρη του Χάνα ακόμα αγνοείται), στον πρόεδρο της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, τον δικηγόρο του Λιντς στις ΗΠΑ και εταίρος στην εταιρεία Clifford Chance της Νέας Υόρκης Κρις Μορβίλο και τη σύζυγό του Νέντα, σχεδιάστρια κοσμημάτων στη Νέα Υόρκη. Υπενθυμίζεται πως ο σεφ της θαλαμηγού, ο Ρικάλντο Τόμας είχε βρεθεί νεκρός λίγες ώρες μετά τη βύθιση του γιοτ.