To 56 μέτρων πολυτελές σκάφος Bayessian βυθίστηκε ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Porticello στο Παλέρμο της Ιταλίας. Η βύθισή ενός σκάφους εξαιρετικής κατασκευής, με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, γεννά ερωτήματα.

Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Στέλιος Φενέκος, σε ανάρτησή του στο Facebook, παραθέτει τα διδάγματα από το τραγικό ναυάγιο.

«Θα πρέπει ταυτόχρονα να αναλογισθούμε εάν το πλήθος των σκαφών που πλέουν στις θάλασσές μας (που ενοικιάζονται εύκολα, με προϋπόθεση να έχουν πτυχίο από ιστιοπλοϊκό όμιλο δύο άτομα από τους επιβαίνοντες), πληρούν τις αυξημένες προϋποθέσεις εκπαίδευσης και έχουν τις απαιτούμενες διατάξεις ασφαλείας ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε δυσμενείς καταστάσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Φενέκο είναι αναγκαίος «ο σχεδιασμός εναλλακτικών στρατηγικών αγκυροβολίας και μεθόρμησης σε ασφαλή λιμάνια και καταφύγια, καθώς και η προετοιμασία για γρήγορη αποχώρηση, αν η κατάσταση το απαιτήσει, είναι αναγκαίο στοιχείο της σχεδίασης κάθε πλού. Αυτό περιλαμβάνει την ετοιμότητα των μηχανών και την ετοιμότητα αγκυρών».

Η ανάρτηση