Σας έχω παρασκήνιο από το Μαξίμου, αλλά για ποιο θέμα νομίζετε καλοκαιριάτικα; Για το τσιφτετέλι της Ζωής Ράπτη, για το κλάμπινγκ του Βασίλη Οικονόμου και για την ηλιοθεραπεία του Γιάννη Βρούτση, των τριών δηλαδή υφυπουργών, οι οποίοι την ώρα που καιγόταν η Αττική με τις φλόγες να φθάνουν έως το Χαλάνδρι, αλλού βρίσκονταν.

Ε, λοιπόν σας πληροφορώ πως δεν κρίθηκαν, όπως μαθαίνω, από το Μέγαρο Μαξίμου ότι έκαναν κάτι το μεμπτό και έτσι δεν θα υπάρχουν συνέπειες. Άλλωστε, λένε ότι ως υφυπουργοί δεν είχαν αρμοδιότητες επί των γεγονότων. Το μόνον θέμα, όπως μου είπαν ότι υπάρχει και σας το μεταφέρω αμέσως, είναι το θέμα των… «αντενδείξεων». Δηλαδή, με δυο λόγια θα έπρεπε να είχαν πάρει το πρώτο αεροπλάνο ή το πρώτο καράβι και να επιστρέψουν, αφού καίγονταν περιοχές της εκλογικής τους περιφέρειας. Αλλά πού;

Με αυτά κι αλλά, οι γαλάζιοι θερινοί κολυμβητές θυμήθηκαν ωστόσο και τις περυσινές «τιμωρίες» σε Νότη Μηταράκη και Γιώργο Πατούλη. Ο πρώτος ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη θυμίζω πως έφυγε λόγω επίσκεψης στην Πάτμο εντός πυρκαγιών κι ο δεύτερος για ένα άκαιρο ζεϊμπέκικο. «Άλλο πέρυσι με 41% κι άλλο εφέτος με 28%» έλεγε η παρέα.

***

Γαλάζιες γκρίνιες παρά θιν’ αλός

Και επειδή φτάσαμε να ακούμε πλέον και τι λέγονται στα «πηγαδάκια» γαλάζιων λουσμένων (σε κυκλαδίτικο νησί παρακαλώ) σας μεταφέρω (με κάθε επιφύλαξη) μια συνομιλία. Γινόταν λοιπόν λόγος για… «έλλειμμα πολιτικότητας» που υπάρχει στην κεντρική χάραξη της κυβερνητικής γραμμής.

Δύο βουλευτές, και ένας υφυπουργός συζητούσαν παρά θιν’ αλός λέγοντας πως «δεν είναι δυνατό να αποστέλλεται γραμμή που να λέει πως αντιμετώπισε η Πυροσβεστική 4.000 πυρκαγιές επιτυχώς, αφήνοντας να εννοηθεί πως της ξέφυγε μόνο… μία». Δυστυχώς ήταν αυτή που κατέκαψε τη βορειοανατολική Αττική.

***

Ποιοι και γιατί δεν θέλουν τον Κασσελάκη στη Βουλή μέσω ψηφοδελτίου Επικρατείας

Αρχίζουν και σοβαρεύουν τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλέον υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας Κασσελάκη. Δεν έχει σημασία εάν αυτή η αμφισβήτηση έγινε (όπως θα δείτε παρακάτω από τον διαγραμμένο από την ΚΟ του κόμματος Παύλο Πολάκη), ήταν ωστόσο μια αμφισβήτηση. Αλλά υπήρξε χθες το απόγευμα και άλλο ζήτημα. Φαίνεται πως υπάρχουν σοβαρές εντάσεις για την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Με ασυνήθιστα, λοιπόν σκληρό για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ «κατηγορώ» κατά της ηγεσίας αποχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ οχτώ προβεβλημένα μέλη του οργάνου που πρόσκεινται στην ομάδα των «87». Ήτοι: Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμεωνίδου και Κατερίνα Νοτοπούλου διαφωνούν με τις προτάσεις της ηγεσίας. Κατάθεσαν παράλληλα το δικό τους κείμενο. Σε κείμενό τους οι «οχτώ» λένε «όχι» στην εισήγηση του προέδρου για τα ΜΜΕ του κόμματος, αλλά αντιτίθενται και στην είσοδό του στη Βουλή μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

***

Θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ

Άνω – κάτω, λοιπόν γίνεται για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά ο Παύλος Πολάκης (που είχε στηρίζει την υποψηφιότητα Κασσελάκη) θέτει θέμα ηγεσίας. Το έθεσε μάλιστα με το πιο επίσημο τρόποι κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανεξάρτητος βουλευτής, που παραμένει ωστόσο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πώς η ηγεσία πρέπει να αλλάξει κι ότι θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε μάλιστα πως «χρειάζεται πρόγραμμα και μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία», και σημείωσε στη συνέχεια πως «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί».

Ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε πως «δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει να κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή». Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Πολάκη και Κασσελάκη έχουν ψυχρανθεί μετά και την απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει τον Κρητικό βουλευτή εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

***

Γιατί αποκαλούν το Φάντομ… αρσενικό μαχητικό

Συμπληρώνονται εφέτος 50 χρόνια από την ένταξη των μαχητικών Φάντομ στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία με τα Φάντομ πέρασε τότε σε άλλο επίπεδο μαχητικότητας. Το αεροσκάφος που πήρε μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ, αγοράστηκε από χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ. Η ένταξή τους συνέπεσε με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και δεν είναι λίγοι ακόμα και σήμερα που λένε ότι ίσως να άλλαζε η εικόνα της εισβολής εάν τα ελληνικά Φάντομ επιχειρούσαν τότε στην Κύπρο.

Ίσως το πιο αγαπητό μαχητικό. Να σκεφτείτε ότι μια σειρά από αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας, προέρχονται από τα Φάντομ («Φαντομάδες» τους λένε). Οι ίδιοι οι «Φαντομάδες», ονόμασαν το μαχητικό «αρσενικό», διότι όπως λένε χαρακτηριστικά… βρίζει (με τις μηχανές του να μουγκρίζουν), πίνει (καταναλώνει, δηλαδή μεγάλες ποσότητες κηροζίνης και καπνίζει (από τα καυσαέρια που εκπέμπει).

Η Πολεμική Αεροπορία διοργανώνει, την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024 και ώρα 17:30, επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 ετών υπηρεσίας του αεροσκάφους F-4, στην 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δοξολογία – επιμνημόσυνη δέηση, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής, προβολή οπτικοακουστικού υλικού στον χώρο της 338 Μοίρας, στατική έκθεση αεροσκαφών, πτήση σχηματισμού αεροσκαφών F-4 της Μοίρας και πτήσεις με εξομοιωτές F-4.

***

Και τουρκικό ελικόπτερο στις παραβάσεις

Αυξάνονται καθημερινώς και πληθύνονται οι τουρκικές παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Δεν περνά τελευταίως ούτε μία μέρα που οι Τούρκοι να μην στείλουν κάποιο drone (έχει 18 ολόκληρους μήνες να στείλουν) ή κάποιο κατασκοπευτικό στο FIR Αθηνών, χωρίς βεβαίως να υποβάλει σχέδια πτήσεως.

Χθες πέρασαν σε άλλο επίπεδο, δεν έστειλαν drone, αλλά ένα (ηλεκτρονικού πολέμου) αεροσκάφος ΑΤR-72 και ένα… ελικόπτερο. Αποτέλεσμα 3 παραβάσεις, στο Ανατολικό Αιγαίο, αναγκάζοντας την Πολεμική Αεροπορία να τα αναγνωρίσει.

***

Τι είναι ο «Μαύρος Κύκνος» που κατάπιε το γιοτ του μεγιστάνα

Από τη σφοδρή καταιγίδα που χτύπησε το γιοτ, δεκαπέντε άνθρωποι διασώθηκαν όχι όμως και Βρετανός μεγιστάνας της τεχνολογίας Μάικ Λιντς.

Όπως μεταδίδει η The Sun, ειδικοί λένε πως το γιοτ του μεγιστάνα βυθίστηκε από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που ονομάζεται Μαύρος Κύκνος (Black Swan) που εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση. Το τεράστιο γιοτ εξαφανίστηκε και εύλογα η υπόθεση χαρακτηρίζεται από τα διεθνή μέσα ως υπόθεση τρόμου.