Αυξημένο είναι το κόστος για την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, λίγες μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις 11 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το καλάθι των σχολικών ειδών την Τετάρτη 28 Αυγούστου που θα έχει ισχύ μέχρι και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024.

Η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, μίλησε στον ΣΚΑΪ για το κόστος της επιστροφής στα θρανία.

«Οι τιμές είναι ανεβασμένες, όχι μόνο στο πακέτο των σχολικών ειδών, αλλά στο σύνολο των αναγκών. Φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και σε πολλές περιπτώσεις και η φύλαξη των παιδιών» είπε. «Ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει ήδη εκτιναχθεί, γιατί όσοι κατάφεραν και πήγαν διακοπές έχουν επιστρέψει, έχουν παραλάβει και τους λογαριασμούς ρεύματος, οπότε το κόστος είναι εξαιρετικά ανεβασμένο. Πολλές οικογένειες κόβουν ακόμα κι από τα βασικά» είπε.

Η ασφάλεια των σχολικών ειδών

Ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νίκος Τσεμπερλίδης τόνισε ότι το θέμα των σχολικών ειδών έχει τρεις διαστάσεις: την οικονομική, της ασφάλειας και την κοινωνική.

Όπως είπε αρκετά σχολικά είδη είναι επικίνδυνα και προειδοποίησε τους γονείς για όσα έχουν εφέ, διακοσμητικά, ακόμα και μπαταρίες. «Παρουσιάσαμε ως ΚΕΠΚΑ στην Ευρώπη σχολικά είδη με λαμπάκια, στυλό με υγρό και ψαράκια, υπήρχαν σβήστρες που μύριζαν απομιμήσεις φρούτων, παγουρίνο που αποσύρθηκαν γιατί υπήρχε μεταφορά υλικού στο νερό, σβήστρες που αποσύρθηκαν» είπε ο κ. Τσεμπερλίδης.

«Πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση με το παιδί, να εκπαιδευτεί ως καταναλωτής, που δεν θα παρασύρεται τόσο εύκολα από τις διαφημίσεις και τον υπερκαταναλωτισμό που επιβάλλεται με έμμεσο τρόπο. Είναι μία ευκαιρία να το εντάξουμε και να αντιλαμβάνεται τα οικονομικά της οικογένειας αλλά και της γειτονιάς ακόμα γιατί σίγουρα τα σχολικά είδη έχουν πολλές παραλλαγές» εξήγησε.

Ο κ. Τσεμπερλίδης εξήγησε ότι υπάρχουν απλές τσάντες υπάρχουν και εκείνες με υπερήρωες και σχέδια που πληρώνουμε ακριβά λόγω της μάρκας. «Το παιδί πηγαίνει στο σχολείο για να κοινωνικοποιηθεί και να εκπαιδευτεί, αν ξεχωρίζει από την τσάντα, τα παπούτσια ή τα παπούτσια σε σχέση με τον μέσο όρο είναι δύσκολο να ενταχθεί στην κοινωνία» είπε για τον θέμα του ντυσίματος των παιδιών.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς; «Να πάρουν τον κατάλογο με τα είδη που χρειάζονται τα παιδιά, να κάνουν μία συζήτηση με τα παιδιά τους και να κάνουν μαζί την έρευνα αγοράς εξηγώντας και την οικονομική κατάσταση. Το κόστος που αφορά την εκπαίδευση και τη διαβίωση των παιδιών μας είναι αυτό που δύσκολα μειώνουμε άρα η έρευνα θα βοηθήσει το παιδί να ενταχθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι οικογένειες περνάνε δύσκολα» είπε ο κ. Τσεμπερλίδης.

Η κ. Πλατανιά ανέφερε από την πλευρά της ότι για να μπορέσουν να βοηθηθούν οικονομικά οι γονείς χρειάζεται να αυξηθεί η χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές και να μπορούν να προμηθεύονται τα παιδιά τα βασικά αναλώσιμα από το σχολείο τους.