Νέα «ανάφλεξη» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την αποχώρηση των 8 της ομάδας των «87», αλλά και την επίθεση που δέχτηκε ο Στέφανος Κασσελάκης από τον Παύλο Πολάκη λίγες εβδομάδες πριν το κρίσιμο συνέδριο του κόμματος.

Καζάνι που βράζει ξανά η αξιωματική αντιπολίτευση με τον πρόεδρο του κόμματος να δείχνει την έξοδο στους 87 κατηγορώντας τους ότι «πάλι έδωσαν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη» και τον Παύλο Πολάκη να τον αμφισβητεί ανοικτά.

Ο πρόεδρος του κόμματος δεν σήκωσε τους τόνους έναντι του βουλευτή Χανίων, σε αντίθεση με ό,τι έπραξε με τους «οκτώ», ενώ ανέφερε πως «όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος».

«Ο Κασσελάκης βρίσκεται σε σύγχυση» – Τι απαντούν οι 87

«Τις προσβολές του Στέφανου Κασσελάκη τις αφήνουμε στην κρίση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του συνόλου του προοδευτικού κόσμου της χώρας και του ελληνικού λαού» αναφέρουν πηγές των «87» στην απάντηση τους στην ανάρτηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται σε σύγχυση, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται, μιας και για μια ακόμη φορά έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας, μέσω βραδινών αναρτήσεων, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, στην συνεδρίαση της ΠΓ, που ειπώθηκαν τα πάντα δήλωνε ότι δεν σηκώνει το γάντι. Η εσωστρέφεια που προκαλείται συνεχώς και η ανεπάρκεια έχουν δείξει ήδη τα αποτελέσματα τους. Από εκεί και πέρα, είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι υπό την πίεση της δικής μας στάσης σήμερα, όσο κι αν ενόχλησε τον Στέφανο Κασσελάκη, οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος ενημερώθηκαν μόλις σήμερα ότι αύριο επιτέλους θα πληρωθούν».

Η επίθεση στους 87

Υπενθυμίζεται ότι εχθές Πέμπτη με ανάρτησή του στο Χ ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε ανοιχτά στους 87 χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωσή που εξέδωσαν ως «μια ανακοίνωση και μια στάση λυπηρή και σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων» και τους κάλεσε «αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά». «Αν, πάλι, θέλουν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει, ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια. Τώρα». προσθέτει μεταξύ άλλων.

Ο κ. Κασσελάκης στην ανάρτηση του στηλιτεύει και τη στάση στελεχών του κόμματος τόσο τις μέρες της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Αττική αλλά και σχετικά με τα χρέη των κομματικών ΜΜΕ αλλά και με το γεγονός ότι οι επιλαχόντες που προηγούνται του ίδιου ττο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν παραιτούνται έτσι ώστε να εισέλθει εκείνος στη Βουλή.

«Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη θέλουν -ή έστω να μην εύχονται σε μία ανακοίνωση- την είσοδο του Προέδρου τους στη Βουλή; Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη συνεισφέρουν για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων στο κόμμα, όταν γνωρίζουν την τραγική οικονομική κατάσταση του κόμματος; Πώς μπορεί -ακόμα- στελέχη να είναι εξαφανισμένα στην πύρινη καταστροφή και να ποστάρουν φωτογραφίες από τα χωριά τους, την ώρα που βρισκόμασταν επί πέντε μέρες στο πεδίο και από δομή σε δομή;» διερωτάται.

Η αποχώρηση των 8

Κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που προηγήθηκε τα οκτώ μέλη της τα οποία πρόσκεινται στους 87, δηλαδή οι Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου τάχθηκαν κατά της προεδρικής εισήγησης που αφορά στα κομματικά ΜΜΕ και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Σε κείμενό τους μάλιστα οι Οκτώ λένε «Όχι» στην εισήγηση του προέδρου για τα ΜΜΕ του κόμματος, «όχι» και στην είσοδό του στη Βουλή μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η περίπτωση του Παύλου Πολάκη και η απάντηση

Αντίθετα δεν θέλησε να αντιπαρατεθεί με τον Παύλο Πολάκη. Διαχώρισε την περίπτωση του χανιώτη βουλευτή, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το θέμα της Αθηνάς Λινού.

Νωρίτερα, ο Παύλος Πολάκης είχε προχωρήσει ουσιαστικά στο επόμενο βήμα μετά την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλοντας ότι με την πρώτη ευκαιρία θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Ο κρητικός βουλευτής αμφισβήτησε ευθέως την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη βάζοντας ως επίδικο την δική του διαγραφή απέναντι στο γεγονός ότι η Αθηνά Λινού δεν ελέγχεται από το κόμμα παρά τις καταγγελίες που έκανε ο ίδιος για τις χρηματοδοτήσεις του Ινστιτούτου της.

Ο κ.Κασσελάκης απάντησε ότι «δεν σηκώνει το γάντι» και πλέον μένει να φανεί αν ο κ.Πολάκης θελήσει να θέσει το ζήτημα και στην Κεντρική Επιτροπή του Σεπτεμβρίου. Το εγχείρημά του πάντως μοιάζει δύσκολο καθώς πρέπει να λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που πλέον μοιάζει βαθιά διχασμένος.

Οι εκρηκτικοί διάλογοι

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, έλαβαν χώρα εκρηκτικοί διάλογοι, με τον κ. Πολάκη να αναφέρει πώς η ηγεσία πρέπει να αλλάξει κι ότι θα συμβάλλει ο ίδιος σε αυτή την κατεύθυνση.

Τόνισε δε πως «χρειάζεται πρόγραμμα και μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία», και σημείωσε στη συνέχεια πως «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί».

Αμεση ήταν η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να είπε «εγώ δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει να κάνει μομφή στην ΚΕ».