Ανησυχία έχουν προκαλέσει δύο διαφορετικά περιστατικά σαλμονέλας που καταγράφηκαν στο ΠΑΓΝΗ, ενός βρέφους 5 μηνών και ενός παιδιού 10 ετών.
Το βρέφος, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, χρειάστηκε να μεταφερθεί από τα Χανιά στο Ηράκλειο και παραμένει διασωληνωμένο. Αρχικά νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ Παίδων και πλέον βρίσκεται υπό παρακολούθηση στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου. Λίγο αργότερα, χρειάστηκε να νοσηλευτεί επίσης στην Παιδιατρική Κλινική του ίδιου νοσοκομείο το 10 ετών παιδάκι, έχοντας και εκείνο το μικρόβιο της σαλμονέλας, με τις δύο περιπτώσεις να αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά που δε συνδέονται μεταξύ τους αναφέρει το neakriti.gr.
Η περίπτωση του 5 μηνών βρέφους δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό το μικρόβιο να μεταδόθηκε στο βρέφος από μία λάθος κίνηση των γονέων, οι οποίοι ενδεχομένως να άγγιξαν με γυμνά χέρια ωμό κρέας ή κάποιο άλλο ωμό φαγητό και στη συνέχεια αντικείμενα του βρέφους.
Η περίπτωση με το 10χρονο παιδί ακόμα διερευνάται. Και οι δύο περιπτώσεις των παιδιών με σαλμονέλα, πάντως, δεν εμπνέουν ανησυχία.
-
Τι είναι η σαλμονέλα
Σαλμονέλλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.
-
Πώς μεταδίδεται
Η σαλμονέλλα ζει στο έντερο των ανθρώπων, των ζώων και των πουλιών. Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά).
Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό. Σπανιότερα, μπορεί να συμβεί μετάδοση από άτομο σε άτομο, χωρίς ενδιάμεσο τρόφιμο, όταν δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής (όπως π.χ. το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας) αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
-
Τα συμπτώματα της σαλμονέλας – Πόσο διαρκούν
H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) που συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό πόνο, πόνο στους μύες, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και εμετούς.
Τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης έχουν συνήθως ξαφνική έναρξη. Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Η πλειονότητα των ατόμων αναρρώνει χωρίς θεραπευτική αγωγή σε 4 έως 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.\
-
Υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες;
Σε κάποια άτομα η διάρροια μπορεί να είναι σοβαρή και να χρειαστεί νοσηλεία. Τα άτομα αυτά είναι κατά κανόνα τα βρέφη, οι ασθενείς άνω των 65 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Ένας μικρός αριθμός ασθενών, με προϋπάρχοντα συνήθως προβλήματα υγείας, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα και από άλλα όργανα του σώματος.
-
Πώς αντιμετωπίζεται η σαλμονέλα
Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τη σαλμονέλλωση. Συστήνεται η κατανάλωση πολλών υγρών για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
Η χρήση αντιβιοτικών δεν ενδείκνυται, εκτός εάν ο θεράπων ιατρός κρίνει διαφορετικά. Χρήση αντιβιοτικών συστήνεται σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου, όπως είναι τα βρέφη, οι ασθενείς άνω των 65 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Η λήψη αντιδιαρροϊκών, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, πρέπει να αποφεύγεται καθώς καθυστερεί την ίαση.