Ο θεός Ποσειδώνας ήταν από τους πρώτους κατοίκους στη Σαμοθράκη και σύμφωνα με τη Μυθολογία παρακολουθούσε από εκεί την εξέλιξη του Τρωϊκού Πολέμου. Ανέγγιχτη φύση, ιαματικές πηγές, μοναδικές αρχαιότητες και ένας μυστηριακός τόπος που αποπλανά όποιον τον επισκέπεται.

Τι να δείτε, τι να κάνετε και πού να κολυμπήσετε στη Σαμοθράκη από το diakopes.gr.

Τι να δείτε στη Σαμοθράκη

Δεν θα φύγετε από τη Χώρα του νησιού εάν δεν απολαύσετε το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα, με θέμα προς τη θάλασσα. Οι πύργοι των Γατελούζων, η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και το Λαογραφικό Μουσείο (τηλ.: 2551041227) είναι από τα βασικά αξιοθέατα της περιοχης που προτείνουμε να επισκεφθείτε, αφού περιδιαβείτε τα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια της.

Από τους Άνω Καρυώτες στους Κάτω Καρυώτες θα περπατήσετε περίπου 1χλμ. μέσα σε υπέροχη φύση, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης και το Ιερό των Μεγάλων Θεών αξίζουν την επίσκεψή σας, μια που εδώ τελούνταν τα περίφημα Καβείρια Μυστήρια.

Photo Credits: Shutterstock

Φέρμα ή Λουτρά, αφού εδώ οι ιαματικές πηγές της Σαμοθράκης είναι must. To χωριό, στα βορειοανατολικά του νησιού είναι τουριστικό, χτισμένο μέσα σε μια καταπράσινη φύση.

Η Καμαριώτισσα είναι ένα μικρό, γραφικό ψαροχώρι και ως λιμάνι είναι το μοναδικό σημείο διασύνδεσης της Σαμοθράκης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι επισκέπτες της περιοχής πολλοί, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά κέντρα του νησιού, με διατηρητέο τον παραδοσιακό χαρακτήρα των σπιτιών του.

Τι να κάνετε

Το φαράγγι Ξηροπόταμου θεωρείται ιδανικό για canyoning, αν και το ατού της περιοχής είναι οι περιφημες Βάθρες του, οι πανέμορφες φυσικές πισίνες που σχηματίστηκαν από τα ρυάκια ή μικρά ποτάμια που πηγάζουν από το όρος Σάος ή Φεγγάρι.

Πύργοι Παλαιόπολης. Photo Credits: Shutterstock

Εδώ μπορείτε να χαλαρώσετε και να κάνετε την ηλιοθεραπεία σας. Κάθε χρόνο, στις 26 Ιουλίου, που είναι η γιορτή της Αγίας Παρασκευής, διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι στο εκκλησάκι δίπλα στη θάλασσα στην Άνω Μεριά. Στους επισκέπτες προσφέρεται παραδοσιακό γοργόβραστο, δηλαδή κατσικάκι μαγειρεμένο με τοπική συνταγή.

Ο πιο διάσημος ποταμός της Σαμοθράκης, ο Φονιάς, που δημιουργεί καταρράκτη, την Κλείδωση, με ύψος 35 μέτρα. Τα νερά σχηματίζουν μια ονειρεμένη βάθρα μέσα στους βράχους, όπου το κολύμπι εκεί αποτελεί εμπειρία ζωής (Πληροφορίες, δήμος Σαμοθράκης: τηλ.: 2551 350800, 2551 041204).

Πού να κολυμπήσετε

Εκτός από τις Βάθρες, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στον Βάτο, που είναι η πιο φημισμένη παραλία της Σαμοθράκης με λευκή, ψιλή άμμο και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα ή από ένα δύσβατο φαράγγι.

Παχιά Άμμος. Photo Credits: Shutterstock

Επίσης, επιλέξτε να κολυμπήσετε στην Παχιά Άμμο που μπορείτε να πάτε οδικώς, στην παραλία των Κήπων, που είναι απομακρυσμενη από οικισμό, καθώς και στην παραλία του Πύργου του Φονιά, όπου εκβάλει ο ομώνυμος χείμαρρος.