Η συναρπαστική σειρά βιβλίων του Βήματος συνεχίζεται για ακόμα μία Κυριακή, με το βραβευμένο ιστορικό μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη «Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων».

H ιστορία μιας φανταστικής οικογένειας, που ξεκινά το 1878 στην οθωμανική Kρήτη για να σταματήσει το 1978 μετά το τέλος της δικτατορίας, η πριν τον Έβανς ανακάλυψη της Kνωσού από Kρήτα αρχαιολόγο, η αναζήτηση μιας γυναίκας εξαφανισμένης σε σφαγή, μια δολοφονία όπου το πολιτικό έγκλημα αγγίζει τη βεντέτα, το χρονικό μιας πόλης και μιας ορεινής περιοχής της νήσου κατά τον εικοστό αιώνα, αυτά κυρίως ξετυλίγουν τον μίτο τους στον Aιώνα των Λαβυρίνθων.

Mε επίκεντρο λοιπόν την Kρήτη, την ανέκαθεν ταυτισμένη με τον μύθο του Λαβυρίνθου, ο «Aιώνας των Λαβυρίνθων» αντιπαραθέτει στον «Aιώνα των Φώτων» το δικό του φως και σκοτάδι. Tη δική του, εντέλει, εικόνα για τα ανθρώπινα – όπως βιώθηκαν, όπως καταγράφτηκαν, όπως ακούστηκαν, όπως θα μπορούσαν να είχαν συμβεί.

Η Ρέα Γαλανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γονείς της ήταν οι διαπρεπείς γιατροί του Ηρακλείου Εμμανουήλ Γαλανάκης και Αικατερίνη Παπαματθαιάκη.

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά την διάρκεια της δικτατορίας.

Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων και για το σύνολο του έργου της έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων 2023.

Για την προσφορά της στα γράμματα και στις τέχνες, η Ρέα Γαλανάκη τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιίας (2022).

Έχει τιμηθεί δύο φορές με Κρατικό Βραβείο (Μυθιστορήματος 1999 και Διηγήματος 2005). Eπίσης έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2003), με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Hρακλείου Kρήτης (1987) και με το Βραβείο Αναγνωστών του Eθνικού Kέντρου Bιβλίου (2006).

To μυθιστόρημά της «Η Άκρα Ταπείνωση» απέσπασε το βραβείο Balkanika Literary Award, τη διεθνή διάκριση των Βαλκανικών χωρών (2019). Το ίδιο βιβλίο, στη γαλλική του έκδοση, ήταν υποψήφιο για το Prix Méditerranée Étranger (2017).

Το μυθιστόρημά της «Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά» είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που εντάχθηκε από την UNESCO στην «UNESCO Collection of Representative Works» (1994), ενώ το «Ελένη ή ο Κανένας» διεκδίκησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αριστείον» μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων έργων (1999).

Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαεπτά γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, τσεχικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τουρκικά, αραβικά, κινεζικά, εβραϊκά, αλβανικά, καταλανικά και ουκρανικά.

Η Ρέα Γαλανάκη γνωρίζει καλά πώς εισχωρούν οι επινοήσεις του φανταστικού στο ρεαλιστικό πεδίο. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΒΗΜΑ και στον Γρηγόρη Μπέκο, ανέφερε:

«Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο καθένας από εμάς θα έπρεπε να αφήνει πίσω μια μικρή περίληψη της ζωής του, να την αφήνει για τους αγαπημένους του. Το λέω αυτό και ως άνθρωπος και ως συγγραφέας. Είμαι πλέον κι εγώ στην ηλικία των απολογισμών, βλέπω τα πράγματα πιο ψύχραιμα, βλέπω πώς μοιράζεται το δίκιο, βλέπω τα φάρμακα που κομίζουν τα χρόνια στη μνήμη».

H Ρέα Γαλανάκη τραβά την κουρτίνα της ζωής (της) και μπαίνει βαθιά σε προσωπικές καταστάσεις και οικεία πρόσωπα. Μια υπόθεση δύσκολη που έχει ως σκοπό την αποδοχή της ίδιας της ζωής· όποια κι αν ήταν.

Ο Νίκος Μπακουνάκης έγραφε τον Ιούνιο του 2011 στο ΒΗΜΑ: «Η συγγραφέας µάς δείχνει ότι η βιογραφία βαραίνει στο έργο της και αποτελεί κλειδί για να κατανοήσουµε το πραγµατολογικό υπόβαθρο, τις µυστικές και υπόγειες µυθοπλαστικές διαδροµές και εν τέλει τη µαστορική των µυθιστορηµάτων της.

Η γεωγραφία της καταγωγής και των περιπλανήσεων, η εφηβική εξέγερση και αποµάκρυνση από την οικογενειακή εστία, ο έρωτας αλλά κυρίως η περιπέτεια του έρωτα, η πολιτική αφύπνιση και η δραστηριοποίηση µέσα στην Αριστερά, µε ιδιαίτερη αναφορά στη δικτατορία, αποτελούν τους µεγάλους κύκλους της αυτοβιογραφικής αφήγησης».

Για τη σπουδαία Ρέα Γαλανάκη η λογοτεχνία είναι (και παραμένεξ) λίγο-πολύ μια τέχνη παραβίασης των ορίων που μας θέτει η καθημερινή ζωή, η εργασία, η κοινωνική συνθήκη.

«Ο Αιώνας των Λαβύρινθων» της Ρέας Γαλανάκη, αυτή την Κυριακή 25 Αυγούστου με ΤΟ ΒΗΜΑ.