Ελαφριά, δροσερή και ιδανική τάρτα φρούτων

Η ταρτά φρούτων είναι ένα αγαπημένο επιδόρπιο, ελαφρύ και δροσερό, ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες. Εντυπωσιάζει με το συνδυασμό της τραγανής υφής της ζύμης με την απαλή, κρεμώδη γεύση της κρέμας ζαχαροπλαστικής και τη φρεσκάδα των φρούτων.

Γιάννος Βαλιάνος
Ελαφριά, δροσερή και ιδανική τάρτα φρούτων

Η ταρτά φρούτων είναι ένα αγαπημένο επιδόρπιο, ελαφρύ και δροσερό, ιδανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες. Εντυπωσιάζει με το συνδυασμό της τραγανής υφής της ζύμης με την απαλή, κρεμώδη γεύση της κρέμας ζαχαροπλαστικής και τη φρεσκάδα των φρούτων.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

60λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

30λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 12 μερίδες

Για τη ζύμη

  •  1 μεγάλο αβγό
  •  420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 2 50 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κύβους

Για την κρέμα

  •  700 ml γάλα
  •  100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  •  1 αβγό + 2 κρόκους επιπλέον
  •  50 γρ. κορν φλάουρ
  •  1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  •  30 γρ. βούτυρο κρύο

Για το στήσιμο

  •  50 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
  •  3 κάψουλες βανίλια
  •  200 γρ. φράουλες σε λεπτές φέτες
  •  Λίγα μύρτιλα
  •  Λίγη μαρμελάδα βερίκοκο

Εκτέλεση

  1. Για τη ζύμη: Ρίχνουμε το βούτυρο, το αλεύρι και την άχνη σε ένα μπολ και τρίβουμε με τα χέρια τα υλικά μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με υφή βρεγμένης άμμου.

  2. Προσθέτουμε το αβγό και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί σε μια μαλακή, αφράτη και λεία ζύμη μπισκότου. Την τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά να ξεκουραστεί.

  3. Στη συνέχεια τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο κόλλες αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ. (εναλλακτικά, τη μαλακώνουμε λίγο με τα χέρια και την ανοίγουμε κατευθείαν μέσα στην ταρτιέρα).

  4. Αφαιρούμε το επάνω αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίζουμε τη ζύμη μέσα σε μια μεγάλη ταρτιέρα 25 εκ. Αφαιρούμε και το δεύτερο αντικολλητικό χαρτί και με τα χέρια μας πιέζουμε να πάει παντού η ζύμη.

  5. Αφαιρούμε και το δεύτερο αντικολλητικό χαρτί και με τα χέρια μας πιέζουμε να πάει παντού η ζύμη. Κόβουμε με την ανάποδη ενός μαχαιριού όση προεξέχει. Με ένα πιρούνι τρυπάμε κατά τόπους όλη την επιφάνεια της ζύμης.

  6. Ψήνουμε τη βάση της τάρτας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 30 λεπτά περίπου. Αν κατά τα πρώτα 10-15 λεπτά δούμε ότι η ζύμη φουσκώνει και ανασηκώνεται στο κέντρο, την τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι ίσα ίσα να φύγει ο αέρας και την πιέζουμε προς τα κάτω με τα χέρια μας. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.

     

  7. Για την κρέμα: Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα τα αβγά –ολόκληρο και κρόκους– με το κορν φλάουρ μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές, λείο μείγμα.

  8. Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αβγών. Όταν έχουμε ενσωματώσει περίπου το ¼ του γάλακτος, αδειάζουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε μια λεία γυαλιστερή κρέμα στην επιφάνεια της οποίας σχηματίζονται χοντρές φουσκάλες.

  9. Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα πλατύ σκεύος. Την καλύπτουμε με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να αποτρέπει το σχηματισμό κρούστας, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

  10. Για το στήσιμο: Βουτάμε το πινέλο στη λιωμένη κουβερτούρα και αλείφουμε τη βάση της τάρτας. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 5 λεπτά να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Στο μεταξύ, μεταφέρουμε την κρύα κρέμα σε ένα μπολ και την αφρατεύουμε με το σύρμα.

  11. Απλώνουμε την κρέμα στην τάρτα και διακοσμούμε με τα φρούτα. Αραιώνουμε τη μαρμελάδα με λίγο νερό να γίνει πιο ρευστή και με ένα πινέλο αλείφουμε όλα τα φρούτα πάνω στην τάρτα ώστε να διατηρηθούν στο ψυγείο περισσότερο χρόνο.

Μικρά Μυστικά

Αν θέλετε μια τάρτα αφράτη και τραγανή σαν μπισκότο, δεν πρέπει να ζυμώσετε και να δουλέψετε πολύ τη ζύμη βουτύρου. Αλλιώς η ζύμη τάρτας θα γίνει ελαστική και θα σας παιδέψει.