Με το ναυάγιο του υπερπολυτελούς σούπερ γιοτ Bayesian, ιδιοκτησίας του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς, στην Σικελία, να χαρακτηρίζεται «άνευ προηγουμένου» από τους ναυτιλιακούς εμπειρογνώμονες, το έργο της διερεύνησης του τι συνέβη, που αρχίζει πλέον, μετά την ανεύρεση των αγνοούμενων επιβατών, θα είναι μακρύ και πολύπλοκο.

Οι Ιταλοί δύτες ανέσυραν έξι σορούς από τα βάθη της θάλασσας και είναι θέμα χρόνου να εντοπισθεί και η τελευταία αγνοούμενη, η 18χρονη Χάνα, η κόρη του μεγιστάνα Μάικ Λιντς. Ηδη, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, στους ανασυρθέντες περιλαμβάνεται ο ίδιος ο Μάικ Λιντς. Βέβαια ουδεμία εκ των σορών έχει αναγνωριστεί επισήμως από τους οικείους τους, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, αλλά αποτελεί τυπική διαδικασία που θα επιβεβαιώσει την έτσι κι αλλιώς προαναγγελθείσα τραγωδία.

Ο Μάικ Λιντς, ο επιλεγόμενος και «Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», ήθελε να γιορτάσει την απαλλαγή του από τις κατηγορίες και τον κατ’ οίκον περιορισμό περί απάτης για τη συνεργασία της εταιρείας του, Autonomy, με τη Hewlett Packard. Ο Μάικ Λιντς και ο Στέφεν Τσάμπερλεν, ο στενότερος συνεργάτης του όλα αυτά τα χρόνια, αντιμετώπισαν κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας για φερόμενη δολοπλοκία για να διογκώσουν την αξία της Autonomy, της μεγαλύτερης τότε βρετανικής εταιρείας λογισμικού, προτού πουληθεί στον αμερικανικό κολοσσό. Αμφότεροι αθωώθηκαν και από τις 15 κατηγορίες στο Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο Ιούνιο.

Το Bayesian όμως ανατράπηκε και βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε από έναν υδροστρόβιλο το πρωί της Δευτέρας. Αλλά με το σκάφος να χαρακτηρίζεται “αβύθιστο” παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την αδυναμία του να αντέξει τον τυφώνα.

Οι ιταλικές αρχές λένε ότι η ανέλκυση «δεν είναι θέμα συζήτησης», αν και δεν αποκλείουν να γίνει αυτό στο μέλλον.

Τα σενάρια για την ανέλκυση του σκάφους

Το ιστιοφόρο βρίσκεται σε βάθος 50 μέτρων, όχι απαγορευτικό για ανάσυρση, αλλά είναι αρκετά μεγάλο για να δυσκολεύει τις επιχειρήσεις των δυτών. Είναι πεσμένο στο πλάι, πάνω στον βυθό, και φαίνεται να έχει υποστεί ελάχιστες ζημιές.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Daily Mail, ειδικοί λένε ότι μόνο η ανάσυρση του σκάφους θα μπορέσει να δώσει οριστικές απαντήσεις για τα περιστατικά που οδήγησαν στη βύθισή του μέσα σε ελάχιστα λεπτά και τον θάνατο επτά ανθρώπων.

Σε κάθε περίπτωση θα είναι «ακριβή και περίπλοκη» επιχείρηση με τη χρήση γερανού για την ανάσυρση του «Bayesian», πέρα φυσικά από το ότι θα είναι και δαπανηρή. Το σκάφος, θεωρητικά, πρώτα πρέπει να σταθεί σε όρθια θέση και μετά να ανελκυστεί με τρόποι ώστε να μην προκληθούν περισσότερες ζημιές.

Στο βυθό βρίσκεται και το τεράστιο κατάρτι του σκάφους, με ύψος που ξεπερνά τα 70 μέτρα. Και αυτό φέρεται να είναι σε καλή κατάσταση αν και έχει σπάσει.

Μία από τις πιθανές εξηγήσεις για το ναυάγιο θέλει εξάλλου το κατάρτι να είναι ένας λόγος που οδήγησε στη βύθιση. Ο υδροστρόβιλος, σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση, έσπασε το κατάρτι, το οποίο άφησε το πλοίο εκτεθειμένο σε πλάγιους ανέμους. Το ιστιοφόρο τότε έπεσε στο πλάι και πολύ γρήγορα βυθίστηκε.

Λόγω του βάθους, οι 27 δύτες οι οποίοι κλήθηκαν να ανασύρουν τις σορούς των επιβατών που παγιδεύτηκαν μέσα στο βυθισμένο ιστιοφόρο, μπορούσαν να μένουν μόνο 10-12 λεπτά, ενώ χρειάζονταν και αρκετή ώρα για την ασφαλή επιστροφή στην επιφάνεια.

Από τους δύτες, οι 11 είχαν εμπειρία σε υποθαλάσσια σπήλαια και άλλοι οκτώ σε κατάδυση σε πολύ μεγάλο βάθος.

Το μυστήριο με τη σορό της κόρης του Λιντς

«Η Χάνα Λιντς εξακολουθεί να αγνοείται», δήλωσε ο αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης Μάσιμο Μαριάνι, σύμφωνα με τα όσα επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι έρευνες βρίσκονται ήδη στην τέταρτη ημέρα όμως όσο η νύχτα πλησιάζει οι δύτες θα σταματήσουν να επιχειρούν. Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει το Sky News, ο Μαριάνι τόνισε ότι η σορός της Χάνα μπορεί να μη βρίσκεται μέσα στο σκάφος καθώς θα μπορούσε να έχει εκσφενδονιστεί.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα, η δυσκολία του εντοπισμού της ακόμα και μέσα στο σκάφος, είναι αναμενόμενη. Ένας εκπρόσωπος της ιταλικής πολιτικής προστασίας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να οριστεί ένα χρονικό πλαίσιο. «Είναι πολύ δύσκολο να κινηθούμε μέσα στα συντρίμμια. Η μετακίνηση μόλις και ένα μέτρο παραπάνω μέσα στο σκάφος μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες», εξήγησε.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η σορός της άτυχης κοπέλας είχε ανασυρθεί κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι η σορός του σεφ του σκάφους, Recaldo Thomas, εντοπίστηκε λίγο μετά τη βύθιση του σκάφους, τη Δευτέρα, και οι Αρχές συνέχισαν τις έρευνές τους για τους υπόλοιπους αγνοούμενους.