«Το μόνο κοινό σημείο που μοιράζομαι με τον Μπαράκ Ομπάμα είναι ότι είμαστε και οι δύο αριστερόχειρες», απαντά αστειευόμενος ο Καρίμ Μπουαμράν στη Nadjet Cherigui της “Le Figaro” όταν του ζητά ένα σχόλιο για το «Ομπάμα από τον Σηκουάνα».

Ο Καρίμ Μπουαμράν (Karim Bouamrane), γεννημένος το 1973 από Μαροκινούς μετανάστες γονείς στη Γαλλία, εξελίσσεται γρήγορα σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Ο σοσιαλιστής δήμαρχος του παρισινού προαστίου Saint-Ouen, κερδίζει διαρκώς έδαφος με το όνομά του να ακούγεται όλο και πιο συχνά ως ένα από τα φαβορί για τον πρωθυπουργικό θώκο της Γαλλίας.

Καρίμ Μπουαμράν, ο επόμενος Γάλλος πρωθυπουργός;

Ποιος είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας; Η εξίσωση ήταν και παραμένει δύσκολη με τον Εμανουέλ Μακρόν να είναι «στριμωγμένος» και την ανάγκη ενός ονόματος επιτακτική.

Αν και ο Καρίμ Μπουαμράν δεν κρύβει τις πολιτικές φιλοδοξίες του, επί του παρόντος εκφράζει τη στήριξή του στη Λουσί Καστέ, την υποψήφια που πρότεινε το Λαϊκό Μέτωπο (νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία για την πρωθυπουργία της χώρας).

View this post on Instagram

A post shared by Karim Bouamrane (@karimbouamrane)

Με δηλώσεις του στο “La Voix du Nord” τάχθηκε υπέρ ενός «συνολικού συμβιβασμού» για να αποφευχθεί η θεσμική αστάθεια.

«Είμαι σοσιαλιστής, υποστήριξα το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ως εκ τούτου υποστηρίζω τη Λουσί Καστέ», αναφέρει και συμπληρώνει «η μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική του βάρους κάθε δημοκρατικού σχηματισμού».

Όσο για τις πρόσφατες εικασίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη δική του πιθανή υποψηφιότητα, ο Καρίμ Μπουαμράν απαντά αρνητικά χωρίς βέβαια να «κλείνει την πόρτα» οριστικά.

Η απάντηση και το ανοιχτό ενδεχόμενο

«Δεν υφίσταται θέμα. Δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες και το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν μου έχει προταθεί τίποτα.

Αν ποτέ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου έκανε την τιμή να μου προσφέρει το Matignon, θα στρεφόμουν προς την πολιτική μου οικογένεια, διότι δεν μπορείς να δεχτείς αυτή τη θέση χωρίς να έχεις μια δυναμική για να χτίσεις μια πορεία προς τα αναγκαία μέτρα υπέρ των χαμηλών μισθών, των δημόσιων υπηρεσιών, της υγείας, της στέγασης και της ασφάλειας».

Στη “Le Figaro”, για την οποία ο Καρίμ Μπουαμράν είναι «το πρόσωπο της άλλης αριστεράς», δηλώνει: «Δεν αναμειγνύομαι σε αυτόν τον αγώνα για το ποιος πρέπει να γίνει πρωθυπουργός».

Για ένα είναι βέβαιος: αυτός ή αυτή που θα γίνει πρωθυπουργός πρέπει να είναι αριστερός/ή, αλλά επίσης και πάνω απ’ όλα ικανός/ή να επιτύχει συναίνεση.

Η πορεία του Μπουαμράν ξεκίνησε στην εργατική συνοικία του Saint-Ouen, στην οποία ο αναλφάβητος πατέρας του εργαζόταν ως χτίστης για να συντηρήσει τα αδέλφια του στην πατρίδα.

Παιδί μεταναστών

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Μπουαμράν ανήκε σε έναν στενό κύκλο, όλοι τους παιδιά μεταναστών εργατών, που περνούσαν τα Σάββατά τους μαζί στη βιβλιοθήκη, καταβροχθίζοντας κλασικά βιβλία, εφημερίδες, ταινίες και μουσική.

«Ένα πράγμα που μας δίδαξε ο Καρίμ είναι ότι κανείς δεν θα καθορίσει το μέλλον μας. Εμείς θα το κάνουμε», δήλωσε ο παιδικός φίλος του, Madjid Aggar.

Αφού ολοκλήρωσε ένα μεταπτυχιακό στα οικονομικά και το ευρωπαϊκό δίκαιο, ο Μπουαμράν επιχείρησε να ασχοληθεί με τον ανερχόμενο τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Το επάγγελμα αυτό του προσέφερε χρόνια ταξιδιών, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εξασκούσε τα αγγλικά του και διεύρυνε την κοσμοθεωρία του. Ήταν επίσης, όπως είπε, «η πρώτη χώρα στην οποία ένιωσα ότι με σέβονταν για τα προσόντα μου».

Το 1995, η πολιτική του καριέρα απογειώθηκε όταν εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Saint-Ouen.

Αρχικά συντάχθηκε με το κομμουνιστικό κόμμα, αργότερα προσχώρησε στο σοσιαλιστικό κόμμα, όπου τελικά έγινε εκπρόσωπος.

Ο νικητής (και) των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι ηγετικές του ικανότητες έγιναν ιδιαίτερα εμφανείς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, κερδίζοντας επαίνους από τα κορυφαία γαλλικά μέσα ενημέρωσης για την επιτυχή διαχείριση της φιλοξενίας των Βραζιλιάνων αθλητών στο Saint-Ouen.

Από τότε που έγινε δήμαρχος προσέλκυσε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Tesla, να ανοίξουν γραφεία στο St.-Ouen, οι οποίες, μέσω των πρόσθετων φόρων που καταβάλλονται, βοήθησαν στη χρηματοδότηση νέων δημοτικών σχολείων.

Μερικά γαλλικά κολλέγια έχουν πεισθεί να ανοίξουν πανεπιστημιουπόλεις στην περιοχή, ενώ ο γαλλοαμερικανός σούπερ σταρ του μπάσκετ Τόνι Πάρκερ έχει συμφωνήσει να ανοίξει μια σχολή αθλητισμού.

«Ένιωσα έναν έρωτα με την πρώτη ματιά – για το όραμά του, το πάθος του και αυτό που θέλει να πετύχει στην πόλη του», δήλωσε ο Πάρκερ για τη συμφωνία με τον Μπουαμράν.

Ο τραπεζίτης Matthieu Pigasse και ο πρώην υπουργός του Μακρόν Clement Beaune έχουν επίσης επαινέσει την ικανότητα του Μπουαμράν να αναζωογονήσει το Saint-Ouen με τις διπλωματικές του ικανότητες και την απήχησή του.

«Θέλω να είναι το μέλλον της γαλλικής αριστεράς, των σοσιαλδημοκρατών», δήλωσε ο Pigasse.

«Γεννήθηκε με χαρακτήρα και αυτοπεποίθηση», εκμυστηρεύτηκε ένας από τους παιδικούς του φίλους, ο Ahcen Goulmane.

Για τον Καρίμ Μπουαμράν τα παιδιά βρίσκονται στον πυρήνα του πολιτικού προγράμματός του το οποίο αποκαλεί «εκδημοκρατισμό της αριστείας».

Για να μπορέσουν «να γίνουν οι αρχιτέκτονες και όχι τα παθητικά θύματα της ζωής τους».

Ακριβώς όπως εκείνος.

Με πληροφορίες από Le Monde, New York Times, moroccoworldnews, La Voix Du Nord, Liberation