Θλίψη και οργή προκαλεί ο θάνατος του 19χρονου σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, με τους συγγενείς του να ψάχνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται.

Ο πατέρας του 19χρονου, μίλησε στο MEGA και ξέσπασε κατά πάντων. «Θα προσπαθήσω να βρω μόνος μου τη λύση εάν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη» είπε, ζητώντας απαντήσεις για το τι συνέβη: «Θέλω απάντηση πώς ο εισαγγελέας άφησε να φύγει ένα άτομο φυγόποινο με ποινικό μητρώο, και χωρίς περιοριστικούς όρους. Πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στα δύο μου παιδιά που είδαν τον αδελφό τους με ανοιχτό κρανίο».

Πέρα από τη δικαιοσύνη, ο πατέρας επέρριψε ευθύνες και στον δήμο: «Από πού ήταν ηλεκτροδοτημένο το λούνα παρκ; Τις υπογραφές τις βάζει ο Δήμος»

Περιέγραψε επίσης την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικογένειά του μετά τον χαμό του 19χρονου γιου του.

«Ο 13χρονος γιος μου δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του την εικόνα του νεκρού αδερφού του. Έχει να κοιμηθεί τρεις ημέρες», είπε. «Η χθεσινή του εικόνα δεν θα φύγει ποτέ από την ψυχή μας».

Όπως αποκαλύπτει ο πατέρας του 19χρονου, τα δύο παιδιά αλλά και η μητέρα τους, τη στιγμή που βρισκόντουσαν πάνω στο μηχάνημα, κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ο μικρός του γιος φώναζε πως ξεκολλάει το κάθισμα, ενώ η μητέρα του ούρλιαζε στον χειριστή να χαμηλώσει την ταχύτητα.

Ελεγχος – μαϊμού λίγες ώρες πριν την τραγωδία στο λούνα παρκ

Δύο νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια και υποδεικνύουν ευθύνες όχι μόνο από την πλευρά του ιδιοκτήτη, αλλά και από την πλευρά του δήμου Κασσάνδρας και ενός μηχανικού, ο οποίος φέρεται να έβαλε υπογραφή καταλληλότητας.

Η πρώτη (γνωστή) αντίδραση του δήμου απέναντι στο λούνα παρκ χρονολογείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 19 Αυγούστου, δηλαδή την ημέρα του μοιραίου δυστυχήματος, όπου σχετικό έγγραφο κλήσης προς συμμόρφωση θυροκολλήθηκε στο λούνα παρκ. Ο δήμος καλούσε τη διεύθυνση του πάρκου να υποβάλει ενστάσεις ή να πράξει τα δέοντα εντός πέντε ημερών.

Σύμφωνα με το OPEN, εργαζόμενος υποστήριξε πως την προηγουμένη του δυστυχήματος, όλοι οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν να δώσουν το «παρών» στις 19 Αυγούστου, για τη διευκόλυνση του έργου του μηχανικού που θα παρουσιαζόταν για τον έλεγχο των παιχνιδιών. Πράγματι ο μηχανικός πήγε την επόμενη ημέρα στο λούνα παρκ, δηλαδή την ημέρα του δυστυχήματος, αλλά έδωσε την έγκρισή και την υπογραφή του για τη λειτουργία τους, χωρίς όμως να βάλει σε λειτουργία τα παιχνίδια. Λίγες ώρες αργότερα συνέβη το μοιραίο.

Παράλληλα, εργαζόμενος της επιχείρησης, ο οποίος απασχολείται στο διπλανό λούνα παρκ που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη, συχνά υπήρχαν παράπονα για το παιχνίδι και γενικά για τα μηχανήματα του πάρκου ψυχαγωγίας, αλλά εκείνος είτε ζητούσε από τα παιδιά να καθίσουν σε διπλανά καθίσματα, είτε τα έβαφε για να μοιάζουν καινούργια.

Η ΕΛ.ΑΣ είχε ενημερώσει τον δήμο Κασσάνδρας από τις 9 Ιουλίου

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ΕΡΤ η αστυνομία φαίνεται ότι με έγγραφο της, από της 9 Ιουλίου είχε ενημερώσει το δήμο Κασσάνδρας, ότι το λούνα παρκ δεν είχε γνωστοποιήσει τη λειτουργία του.

Το έγγραφο του αστυνομικού τμήματος Κασσανδρείας με ημερομηνία 9 Ιουλίου, προς το δήμο Κασσάνδρας αναφέρει τη λειτουργία καταστήματος άνευ γνωστοποίησης, όπως είναι το θέμα του.

Όπως αναφέρει το έγγραφο ο έλεγχος της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου και διαπιστώθηκε ότι στερείται σχετικής γνωστοποίησης. Το έγγραφο αυτό έχει επικολληθεί στην επιχείρηση, ως συνοδευτικό με ένα έγγραφο του δήμου Κασσάνδρας.

«Ο χειριστής έσπαγε πλάκα με όσους ανέβαιναν στο παιχνίδι»

Μάρτυρας 18 ετών που εργαζόταν στην επιχείρηση είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι ο κατηγορούμενος χειριστής του μηχανήματος, στο οποίο ανέβηκε ο 19χρονος και έχασε τη ζωή του, έσπαγε πλάκα με τους ανθρώπους που διασκέδαζαν στο παιχνίδι, το πήγαινε στο τέρμα, ακούγοντας μέχρι και τις παρατηρήσεις των υπόλοιπων εργαζομένων στο λούνα παρκ.

Στο μεταξύ, πραγματογνώμονας που βρέθηκε εχθές Τετάρτη 21/8 πρωί  στο σημείο του δυστυχήματος ζήτησε και τοποθετήθηκαν σακιά με άμμο στις θέσεις του επίμαχου παιχνιδιού, προσομοιώνοντας το βάρος των επιβατών σε αυτό. Στη συνέχεια το έθεσαν σε λειτουργία, προκειμένου να δει πώς κινείται και να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία θα τους οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του δυστυχήματος.

«Κάναμε κάποιους ελέγχους και για να δούμε τα επιμέρους στοιχεία, μια δοκιμαστική λειτουργία», όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λάμπρος Γκλαβόπουλος, πραγματογνώμονας-μηχανολόγος-μηχανικός.

Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο του Mega ο αστυνομικός συντάκτης στα «Νέα» και το «Βήμα» Βασίλης Λαμπρόπουλος, η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως αν δεν συντηρηθεί σωστά το συγκεκριμένο μηχάνημα, μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνο για τη ζωή εκείνων που το χρησιμοποιούν.

τον Απρίλιο του 2017 η ιταλική κατασκευάστρια εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο παιχνίδι, το crazy dance, όπου αναφέρει πως παρουσιάζονται ρωγμές στην κύρια δομή της μεταλλικής κατασκευής που συγκρατεί τα οχήματα.

Με ποινικό παρελθόν ο 21χρονος χειριστής

Ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού, αμέσως μετά το περιστατικό είχε τραπεί σε φυγή και παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς το μεσημέρι της Τρίτης 20/08.

Στη συνέχεια, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Όπως αποκαλύπτει όμως, το MEGA, δεν είναι η πρώτη φορά που ο 21χρονος απασχολεί τις Αρχές καθώς όπως φαίνεται έχει βαρύ ποινικό παρελθόν.

Συγκεκριμένα, έχει κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία και για πολλές κλοπές αυτοκινήτων.

Μάλιστα, είχε συλληφθεί στο παρελθόν μετά από έκδοση εντάλματος ενώ έχει προσαχθεί συνολικά 6 φορές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 21χρονος ζούσε στο Κιλκίς και πήγε στη Χαλκιδική για να ξεφύγει από ανθρώπους που τον κυνηγούσαν.