Γιάννης Κωνσταντάτος: Ο Υμηττός δεν έφτασε τυχαία εδώ, 138 δήμοι περιμένουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Το ερώτημα είναι αν η πολιτεία το θέλει ειλικρινά γιατί ενώ είμαστε έτοιμοι πάλι με μελέτες να της παρουσιάσουμε τι χρειάζεται για κάθε Δήμο, περιμένουμε ακόμα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τονίζει ο Γιάννης Κωνσταντάτος

Γιάννης Κωνσταντάτος, Πρόεδρος του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, μίλησε για τη σκληρή δουλειά που έγινε στο Υμηττό, προκειμένου να επιτευχθούν στόχοι που είχαν τεθεί από τον Δήμο και τον Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, ώστε σήμερα το μοντέλο τους να θωρούνται πρότυπο ανάπτυξης και τοπικής προστασίας.

Καταδεικνύει, δε, πως μετά από σχετικό φόρουμ που έγινε το 2024, ουδείς έλαβε στα σοβαρά υπ’ όψιν τις προτάσεις που κατέθεσαν για τη σωτηρία των δασών μας.

Επισημαίνει, επιπλέον, πως «το ερώτημα είναι αν η πολιτεία το θέλει ειλικρινά γιατί ενώ είμαστε έτοιμοι πάλι με μελέτες να της παρουσιάσουμε τι χρειάζεται για κάθε Δήμο, περιμένουμε ακόμα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. 138 Δήμοι σε αναμονή λοιπόν!»

«Μέσα στην απέραντη θλίψη που μας προκάλεσε η καταστροφή στο Πεντελικό Όρος, καθώς τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους, το 37% των δασών της Αττικής, όλοι στις συσκέψεις στα καμένα επικαλούνται τον Υμηττό και τον ΣΠΑΥ ως το πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης και τοπικής προστασίας και αναφέρουν ότι η ανάπτυξη των υπολοίπων Συνδέσμων πρέπει να γίνει πατώντας στα βήματά του και στην εμπειρία που διαθέτει στη φύλαξη των δασών μας.

Το γεγονός αυτό μας βρίσκει σύμφωνους, άλλωστε το είχαμε αναδείξει και μέσα από το 3ο Forum που πραγματοποιήσαμε και δυστυχώς ουδείς έλαβε στα σοβαρά υπόψη τον 10λογο Σωτηρίας των δασών μας, ουδείς εξέλαβε σοβαρά υπόψη την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει πλέον στο πεδίο της μάχης και όχι μέσα από θεωρίες ή κλεισμένοι μέσα στα γραφεία.

Ο Υμηττός, ο ΣΠΑΥ δεν έφτασε σε αυτό το σημείο επειδή κάποιοι αγνάντευαν το βουνό μέσα από το γραφείο τους. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, κοντά στις εθελοντικές ομάδες και κυρίως εκεί που διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες και υλοποιούνται τα έργα πρόληψης, πολλών εντάσεων και καυγάδων και ατελείωτων ωρών στα αρμόδια υπουργεία που δεν ήθελαν αρχικά να συμπεριλάβουν τους συνδέσμους στην χρηματοδότηση και τους πείσαμε με μελέτες. Είχαμε μελέτες, έτοιμες, τις καταθέσαμε και πήραμε τις χρηματοδοτήσεις σε ένα ποσοστό!

Για τον λόγο αυτό στο 3ο Forum του ΣΠΑΥ που δείξαμε το έργο στον Υμηττό, 138 Δήμοι ( ανάμεσα τους και αυτοί του Πεντελικού όρους που τους άφησε ακάλυπτους η προηγούμενη διοίκηση του ΣΠΑΠ) ιδρύσαμε το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε σε όλους τους Δήμους- μέλη το μοντέλο του ΣΠΑΥ.

Το ερώτημα είναι αν η πολιτεία το θέλει ειλικρινά γιατί ενώ είμαστε έτοιμοι πάλι με μελέτες να της παρουσιάσουμε τι χρειάζεται για κάθε Δήμο, περιμένουμε ακόμα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. 138 Δήμοι σε αναμονή λοιπόν!

Ο Υμηττός μπορεί και είναι το μοντέλο ανάπτυξης, αλλά πίσω του κρύβονται άνθρωποι με ψυχή, που έχουν ρίξει πολύ ιδρώτα και η φωνή τους δεν ακούγεται γιατί δεν έχουν κομματικές περγαμηνές . Η καταστροφή όμως μας αφορά όλους, κομματικούς και μη αρεστούς!

Είμαι έτοιμος να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις γιατί κάθε δέντρο και δάσος που καίγεται είναι καρφί στο σώμα της πατρίδας και της ζωής των παιδιών μας. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε όπου μας ζητηθεί, τόσο εγώ προσωπικά όσο και το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων, κατέληξε, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο airetos.gr.

Πηγή: tanea.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.