Καζάνι που βράζει θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και την αποχώρηση των 8 στελεχών της ομάδας των 87. Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έδειξε ουσιαστικά στους διαφωνούντες την πόρτα της εξόδου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης τους 87, «αντί να αποχωρούν από συνεδριάσεις εκδίδοντας κείμενα που μας διαιρούν, να κοιτάξουν μέσα τους και να αναλογισθούν πού ανήκουν συναισθηματικά, πολιτικά και ηθικά». «Αν, πάλι, θέλουν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει, ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια. Τώρα». προσθέτει μεταξύ άλλων.

Ο κ. Κασσελάκης στην ανάρτηση του στηλιτεύει και τη στάση στελεχών του κόμματος τόσο τις μέρες της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Αττική αλλά και σχετικά με τα χρέη των κομματικών ΜΜΕ αλλά και με το γεγονός ότι οι επιλαχόντες που προηγούνται του ίδιου σττο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν παραιτούνται έτσι ώστε να εισέλθει εκείνος στη Βουλή.

«Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη θέλουν -ή έστω να μην εύχονται σε μία ανακοίνωση- την είσοδο του Προέδρου τους στη Βουλή; Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη συνεισφέρουν για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων στο κόμμα, όταν γνωρίζουν την τραγική οικονομική κατάσταση του κόμματος; Πώς μπορεί -ακόμα- στελέχη να είναι εξαφανισμένα στην πύρινη καταστροφή και να ποστάρουν φωτογραφίες από τα χωριά τους, την ώρα που βρισκόμασταν επί πέντε μέρες στο πεδίο και από δομή σε δομή;» διερωτάται.

Ολόκληρη η ανάρτηση Κασσελάκη

Αποχώρησαν οι «87»

Κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που προηγήθηκε τα οκτώ μέλη της τα οποία πρόσκεινται στους 87, δηλαδή οι Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου τάχθηκαν κατά της προεδρικής εισήγησης που αφορά στα κομματικά ΜΜΕ και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Σε κείμενό τους μάλιστα οι Οκτώ λένε «Όχι» στην εισήγηση του προέδρου για τα ΜΜΕ του κόμματος, «όχι» και στην είσοδό του στη Βουλή μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Ολόκληρο το κείμενο

Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το Κόμμα μας.
Στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας συζήτησης που αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν δόθηκε καμία πρόταση του Προέδρου και καμία πρόταση βιωσιμότητας, ενώ συνεχίζεται ακόμη και από τα μέλη της Π.Γ. η απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο.

Παρά την προσωπική δέσμευση του Προέδρου να δοθούν στοιχεία για αριθμό εργαζομένων, αμοιβές και χρόνο πρόσληψης στο κόμμα, στα ΜΜΕ και στο ίδρυμα Πουλαντζάς, όχι μόνο δεν δόθηκε τίποτα, αλλά δεν υπήρξε σήμερα καμία ενημέρωση και κανένα στοιχείο, στο υπεύθυνο τυπικά και ουσιαστικά όργανο του κόμματος. Τα στοιχεία αυτά όφειλε η ηγεσία του κόμματος να τα δώσει ακόμη και στα μέλη της Κ.Ε. , σύμφωνα με το καταστατικό. Η άρνηση να δοθούν οικονομικά στοιχεία στην Π.Γ. σημαίνει πολλά για τους κανόνες που επιβάλλονται στο Νέο ΣΥΡΙΖΑ, που μόνο την αριστερά δεν εκφράζουν.

Και ενώ οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχουν πληρωθεί, ούτε τους μισθούς ούτε τα επιδόματα τους, η ηγεσία του κόμματος ζητά, χωρίς να έχει καταθέσει μια πρόταση, λευκή επιταγή.

Δηλώσεις που δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι τουλάχιστον καταδικαστέες και ξένες προς το χώρο μας και η ηγεσία οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Η υλοποίηση αποφάσεων και η μετέπειτα προσπάθεια λήψης λευκής επιταγής από την ηγεσία του κόμματος δρα στην κατεύθυνση απαξίωσης του κόμματος μας αλλά και μείωσης της μεταξύ μας εμπιστοσύνης .

Είναι απαράδεκτο σήμερα στην Π.Γ. εκτός ημερησίας διάταξης, να τίθεται θέμα παραίτησης των εκλεγμένων και των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ανατροφοδοτώντας αενάως την εσωστρέφεια και την μη παραγωγή πολιτικής. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου, έγινε για λόγους αλλότριους, από την μη θεσμική αναφορά του, ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του Προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζει το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου επικρατείας, να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται. Η ηγεσία του κόμματος έχει υποχρέωση να διαφυλάττει την ενότητα και να μην αφήνει πρωτοβουλίες να δρουν διαιρετικά σε όλα τα κομματικά επίπεδα.

Η συνέχιση της εσωστρέφειας και της δολοφονίας χαρακτήρων για όποιον λόγο, τον μόνο που υπηρετούν είναι την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την συντήρηση.

Αυτή την τακτική και αυτές τις αποφάσεις δεν μπορούμε να τις νομιμοποιήσουμε χωρίς εισήγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς σεβασμό στο καταστατικό και τις πάγιες αρχές και αξίες της παράταξης μας.

Η περίπτωση του Παύλου Πολάκη και η απάντηση

Διαχώρισε ωστόσο την περίπτωση του Παύλου Πολάκη, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το θέμα της Αθηνάς Λινού. ο οποίος νωρίτερα

Νωρίτερα, ο Παύλος Πολάκης είχε προχωρήσει ουσιαστικά στο επόμενο βήμα μετά την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλοντας ότι με την πρώτη ευκαιρία θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

Ο κρητικός βουλευτής αμφισβήτησε ευθέως την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη βάζοντας ως επίδικο την δική του διαγραφή απέναντι στο γεγονός ότι η Αθηνά Λινού δεν ελέγχεται από το κόμμα παρά τις καταγγελίες που έκανε ο ίδιος για τις χρηματοδοτήσεις του Ινστιτούτου της.

Ο κ.Κασσελάκης απάντησε ότι «δεν σηκώνει το γάντι» και πλέον μένει να φανεί αν ο κ.Πολάκης θελήσει να θέσει το ζήτημα και στην Κεντρική Επιτροπή του Σεπτεμβρίου. Το εγχείρημά του πάντως μοιάζει δύσκολο καθώς πρέπει να λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που πλέον μοιάζει βαθιά διχασμένος.

Οι εκρηκτικοί διάλογοι

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, έλαβαν χώρα εκρηκτικοί διάλογοι, με τον κ. Πολάκη να αναφέρει πώς η ηγεσία πρέπει να αλλάξει κι ότι θα συμβάλλει ο ίδιος σε αυτή την κατεύθυνση.

Τόνισε δε πως «χρειάζεται πρόγραμμα και μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία», και σημείωσε στη συνέχεια πως «η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί».

Αμεση ήταν η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να είπε «εγώ δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει να κάνει μομφή στην ΚΕ».