Shein: Οι περιπτώσεις παιδικής εργασίας και οι χειρισμοί του κολοσσού

Τι ανέφερε σε έκθεσή της η Shein για τους προμηθευτές που είχαν απασχολήσει παιδιά κάτω των 16 ετών

Η εταιρεία λιανικής πώλησης γρήγορης μόδας Shein διαπίστωσε δύο περιπτώσεις παιδικής εργασίας στους προμηθευτές της πέρυσι, όπως ανέφερε στην έκθεση βιωσιμότητας του 2023, καθώς αύξησε τους ελέγχους σε κατασκευαστές στην Κίνα για να καθησυχάσει τις επικρίσεις για το επιχειρηματικό της μοντέλο χαμηλού κόστους πριν από την προγραμματισμένη εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Η Shein ανέφερε στην έκθεση ότι ανέστειλε τις παραγγελίες από τους προμηθευτές που είχαν απασχολήσει παιδιά κάτω των 16 ετών, παίρνοντας προϊόντα από αυτούς μόνο αφού είχαν ενισχύσει τις διαδικασίες επαλήθευσής τους, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των εγγράφων ταυτότητας των εργαζομένων.

Η εταιρεία ανέφερε ότι και οι δύο περιπτώσεις είχαν «επιλυθεί γρήγορα», με μέτρα αποκατάστασης που περιλαμβάνουν τη λήξη των συμβάσεων των ανήλικων εργαζομένων, τη διοργάνωση ιατρικών εξετάσεων και τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού στους γονείς ή τους κηδεμόνες, εφόσον ήταν απαραίτητο.

Προηγουμένως, οι προμηθευτές που απασχολούσαν ανηλίκους είχαν 30 ημέρες για να επιλύσουν το ζήτημα, διαφορετικά η Shein θα διέκοπτε τη συνεργασία μαζί τους.

Η Αναμπέλα Ινγκ, ανώτερη διευθύντρια των παγκόσμιων κυβερνητικών σχέσεων της Shein στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι η επικαιροποιημένη πολιτική για την αλυσίδα εφοδιασμού έλαβε υπόψη τα σχόλια των ρυθμιστικών αρχών και των προμηθευτών.

Η εταιρεία δεν είχε προηγουμένως αναφέρει τον αριθμό των περιπτώσεων παιδικής εργασίας, αναφέροντας μόνο το ποσοστό των ελέγχων που εντόπιζαν ανηλίκους στο χώρο εργασίας. Η εν λόγω παράβαση διαπιστώθηκε στο 1,8% των ελέγχων των προμηθευτών το 2021, στο 0,3% των ελέγχων το 2022 και στο 0,1% το 2023.

Η Shein, η οποία έχει αναπτυχθεί ραγδαία πουλώντας μπλούζες των 5 δολαρίων και φορέματα των 10 δολαρίων στο διαδίκτυο σε αγοραστές σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι το 2023 πραγματοποιήθηκαν 3.990 έλεγχοι, από 2.812 το 2022 και 664 το 2021.

Η Shein στέλνει τα προϊόντα απευθείας από τους προμηθευτές της στην Κίνα στους πελάτες της αεροπορικώς και οι εκπομπές της από τη μεταφορά των προϊόντων υπερδιπλασιάστηκαν, το 2023 σε 6,35 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, όπως έδειξε η έκθεση. Η εταιρεία έχει συνολικά 5.800 συμβεβλημένους προμηθευτές, με τους περισσότερους να βρίσκονται στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.

Έχει αρχίσει να προμηθεύεται ορισμένα προϊόντα από προμηθευτές που βρίσκονται πιο κοντά στους καταναλωτές της, στην Τουρκία και τη Βραζιλία, γεγονός που, όπως είπε, θα τη βοηθήσει να μειώσει τις εκπομπές από τις μεταφορές. Δήλωσε ότι εξοικονόμησε 49.578 τόνους ισοδύναμου CO2 πέρυσι, μεταβαίνοντας από αεροπορικές σε θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές για τη μεταφορά αυτών των προϊόντων.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.