Ακίνητα: Αυξημένη η ζήτηση για χώρους γραφείων – Ο ρόλος των τραπεζών

Το ενδιαφέρον αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στους γραφειακούς χώρους.

Κατά 9% αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο η μίσθωση χώρων γραφείων στην Ευρώπη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εν μέρει λόγω της ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα αλλά και τις επιστροφές στην εργασία.

Οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τη χρηματοδότηση και οι τράπεζες κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο της δραστηριότητας στις μισθώσεις το πρώτο εξάμηνο του 2024, αντιπροσωπεύοντας το 25% της απορρόφησης έναντι 17% την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της μεσιτικής ετιαρείας Savills Plc.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Πράγα, η Λισαβόνα, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και το Σίτι του Λονδίνου ανέφεραν αύξηση της ζήτησης πάνω από το μέσο όρο της πενταετίας κατά το πρώτο εξάμηνο. Ενώ το City του Λονδίνου είδε το μερίδιό του στη δραστηριότητα χρηματοδοτικής μίσθωσης να εκτοξεύεται στο 34% από 26%.

Ο τομέας των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών ήταν η δεύτερη πιο πολυσύχναστη κατηγορία, αν και η απορρόφηση μειώθηκε στο 22% από 28% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Χώροι γραφείων: Ο ρόλος των εργαζομένων

Η προσέλευση στα γραφεία αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους με εντολές και κίνητρα να επιστρέψουν. Τα τρία τέταρτα των εταιρειών υιοθετούν πλέον μια πολιτική ελάχιστης παρουσίας, σύμφωνα με επιχείρηση μεσιτικών υπηρεσιών CBRE Group Inc. βοηθώντας τη χρήση των χώρων να ανεβαίνει σταθερά σε όλη την ήπειρο.

Παρόλα αυτά, πολλές επιχειρήσεις συρρικνώνουν το αποτύπωμά τους καθώς περιμένουν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες, ενώ η έλλειψη κατάλληλου αποθέματος ωθεί πολλούς ενοικιαστές να ανανεώσουν τις υφιστάμενες μισθώσεις τους αντί να συμβιβαστούν με χώρους που δεν είναι καλά τοποθετημένοι, δήλωσε η Christina Sigliano, επικεφαλής των υπηρεσιών κατοχής EMEA της Savills. Οι παράγοντες αυτοί εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον τομέα των εμπορικών ακινήτων στην Ευρώπη, πρόσθεσε στο Bloomberg.

Οι ευρωπαϊκές επενδυτικές συναλλαγές σε γραφεία ανήλθαν σε περίπου 14,1 δισ. ευρώ (15,7 δισ. δολάρια) το πρώτο εξάμηνο, μειωμένες κατά 21% σε ετήσια βάση, καθώς τα υψηλά επιτόκια συνέχισαν να περιορίζουν τις συμφωνίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Savills. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 60% σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου της πενταετίας, ο οποίος ανέρχεται σε 36 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο στήριξε τη δραστηριότητα, λόγω της ταχύτερης αρχικής προσαρμογής των τιμών και των ελκυστικών αποδόσεων για τους αγοραστές με μετρητά.

Τα premium γραφεία

Οι μέσες αποδόσεις των προνομιακών γραφείων στην Ευρώπη παρέμειναν σταθερές στο 4,9% κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Η Savills δήλωσε στο Bloomberg πως συνολικά τα ευρωπαϊκά γραφεία παραμένουν σε «εύλογη αξία», αν και το Όσλο και η Μαδρίτη εμφανίζονται ως οι πιο υποτιμημένες αγορές σε σχέση με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

«Σε όλες τις αγορές, παραμένει ένα χάσμα στις προσδοκίες αγοραστών-πωλητών», δήλωσε ο James Burke, διευθυντής διασυνοριακών επενδύσεων της Savills. Ωστόσο, «αυτό φαίνεται να κλείνει σταδιακά, καθώς τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές προσαρμόζουν τις τιμολογιακές τους φιλοδοξίες», πρόσθεσε.

Πηγή: ot.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.