5 το πρωί: Τα σάπια μηχανήματα στη Χαλκιδική – Ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου στη Σικελία – Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός

Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες του δυστυχήματος σε λούνα παρκ της Χαλκιδικής, την ίδια στιγμή που έγγραφο του 2017 αποκαλύπτει τις προειδοποιήσεις της κατασκευάστριας εταιρίας για τους κινδύνους του μηχανήματος στο οποίο επέβαινε ο 19χρονος.

1

Προειδοποιούσαν οι κατασκευαστές για την επικινδυνότητα των μηχανημάτων στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική

  • Έγγραφο ντοκουμέντο: Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για το φονικό λούνα παρκ στη Χαλκιδική, που στοίχισε τη ζωή στον 19χρονο. Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε κατά το χθεσινό κεντρικό δελτίο του Mega, η κατασκευάστρια εταιρία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου από το 2017 τονίζοντας πως αν δεν συντηρηθεί σωστά το συγκεκριμένο μηχάνημα, μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνο για τη ζωή εκείνων που το χρησιμοποιούν.
  • Μηχανήματα δεκαετιών: Στην ανακοίνωση των κατασκευαστών τονίζεται πως ο χρόνος λειτουργίας του συγκεκριμένου μηχανήματος (crazy dance) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 35.000 ώρες, που αντιστοιχεί σε 4 περίπου χρόνια, και πως στα 15 χρόνια λειτουργίας του θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται. Ωστόσο, το μηχάνημα στο Πευκοχώρι, όπου έγινε το δυστύχημα, είναι μεταχειρισμένο πολλών δεκαετιών.
  • Πειθαρχική έρευνα: Μετά το δυστύχημα, ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα για τη δήμαρχο Κασσάνδρας σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου για τον έλεγχο των πιστοποιήσεων λειτουργίας του λούνα παρκ. Η ίδια υποστήριξε πως έχει κινήσει τις διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων εδώ κι ένα μήνα και πως οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στην υποστελέχωση του Δήμου.
2

Εντοπίστηκαν οι σοροί πέντε εκ των έξι αγνοουμένων του ναυαγίου στη Σικελία

  • Νεκρός ο Mike Lynch: Πέντε σοροί εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του γιοτ που βυθίστηκε ανοιχτά της Σικελίας, ανάμεσα τους του Mike Lynch και της 18χρονης κόρης του. Μαζί με τον σεφ του γιοτ, που βρέθηκε νεκρός λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους έξι ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ακόμα ένα άτομο.
  • Πώς παγιδεύτηκαν στις καμπίνες: Εικάζεται ότι την ώρα του ναυαγίου οι επιβάτες κοιμόντουσαν, κάτι που επιβεβαιώνεται από το σημείο που βρέθηκαν δύο σοροί, πίσω από στρώματα. Οι δύτες δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να εισέλθουν στο ναυάγιο, καθώς το γιοτ πήρε κλίση στο πλάι με αποτέλεσμα έπιπλα και αντικείμενα να μετακινηθούν μπλοκάροντας τις πόρτες.
  • Οι διασυνδέσεις του μεγιστάνα: Αν και η βύθιση του γιοτ αποδίδεται σε κακοκαιρία, ο πολύ πρόσφατος θάνατος του συνεταίρου του Mike Lynch σε τροχαίο περιπλέκει ακόμα περισσότερο την υπόθεση, δημιουργώντας το ερώτημα αν κρύβεται κάτι περισσότερο πίσω από μια «απλή σύμπτωση». Τις υποθέσεις αυτές ενισχύουν οι διασυνδέσεις και συνεργασίες του μεγιστάνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, ήδη από το 1996.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Οι τουρίστες αυξάνονται, οι εισπράξεις μειώνονται

  • Τα έσοδα: Μεγάλη είναι αύξηση που καταγράφουν οι τουριστικές εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς έφτασαν τα 6,9 δισ. ευρώ ή 12,2% υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2023, κάτι που δείχνει τη θετική πορεία για τον ελληνικό τουρισμό.
  • Η μέση δαπάνη: Ωστόσο, αυτό οφείλεται στην άνοδο του αριθμού των τουριστών, καθώς η μέση δαπάνη είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς κατά μέσο όρο ένας τουρίστας ξόδεψε 570 ευρώ. Μια χρονιά πριν η δαπάνη ήταν 588 ευρώ, ενώ το 2022 έφτανε τα 607 ευρώ.
  • O υπερτουρισμός: Ο υπερτουρισμός πρωταγωνιστεί επίσης στον προβληματισμό αν σε αυτόν οφείλεται η μείωση του τουρισμού σε ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.
4

Συνεχίζεται η κόντρα υπουργείου Πολιτισμού και ελληνικού κινηματογράφου με φόντο τα Όσκαρ

  • Η ανακοίνωση: Νέος γύρος διαμάχης προβλέπεται στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και τους επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογραφικού/οπτικοακουστικού χώρου. Χθες, 20 δημιουργοί αντίστοιχου αριθμού ταινιών ανακοίνωσαν με ανοιχτή επιστολή τους προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα ότι αποσύρουν τις ταινίες τους από την προβλεπόμενη διαδικασία για την επιλογή της ελληνικής υποψηφιότητας στην κατηγορία του Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους.
  • Το χρονικό: Η κόντρα ξεκίνησε όταν στις 13 Αυγούστου, τα τέσσερα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βασίλης Κεκάτος, Λήδα Γαλανού, Κόρα Καρβούνη και Κάλλια Παπαδάκη, τα οποία είχαν προσκληθεί επίσημα από το Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού για να συμμετάσχουν στη γνωμοδοτική επιτροπή για το Βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας έλαβαν e-mail, σύμφωνα με το οποίο η πρόσκληση για συμμετοχή στην επιτροπή τους είχε σταλεί εκ παραδρομής.
  • Η νέα επιτροπή: Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Αυγούστου δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια τα μέλη της επιτροπής, τα οποία είναι ο Έβαν Σπηλιωτόπουλος (σεναριογράφος), ο Δημήτρης Δανίκας (κριτικός κινηματογράφου), η Χριστίνα Λαζαρίδη (σεναριογράφος), η Ασημίνα Προέδρου (σκηνοθέτης), ο Παναγιώτης Ράππας (σκηνοθέτης-animator), ο Σπύρος Ταραβήρας (σκηνοθέτης) και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (ηθοποιός).
5

Στη «μάχη» σήμερα ΠΑΟ και ΠΑΟΚ - Τι έγινε στο Champions League

  • Το Champions League: Προβάδισμα πρόκρισης στη League Stage του Champions League πήραν οι Ζάλτσμπουργκ, Σπάρτα και Γιάνγκ Μπόις. Ισόπαλες αναδείχθηκαν οι Μίντιλαντ-Σλόβαν. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Τετάρτης (21/8):Γιανγκ Μπόις – Γαλατασαράι 3-2, Μίντιλαντ – Σλόβαν 1-1, Μάλμε – Σπάρτα 0-2, Ντινάμο Κιέβου – Ζάλτσμπουργκ 0-2
  • Ο ΠΑΟΚ: Για τα προκριματικά του Europa League, ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα στις 20:30 τη Σάμροκ Ρόβερς από την Ιρλανδία, θέλοντας να βάλει τις βάσεις για πρόκριση στη League Stage της διοργάνωσης.
  • Ο Παναθηναϊκός: Κάτι ανάλογο θέλει να πράξει και ο Παναθηναϊκός, o οποίος για τα play off του Conference League αντιμετωπίζει τη Γαλλία τη Λανς. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 22:00.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.