Η Βέροια πενθεί για τον χαμό του 19χρονου Γιάννη που σκοτώθηκε όταν έσπασε το κάθισμα του παιχνιδιού που καθόταν στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

Οι οικογενειακές διακοπές στη Χαλκιδική βάφτηκαν με αίμα, με το δυστύχημα να σημειώνεται μπροστά στα μάτια του ενός από τους τρεις αδερφούς και της μητέρας τους.

Η κηδεία του Γιάννη θα γίνει στις 11:00 στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Παπάγου στη Βέροια, η ταφή στα Κοιμητήρια του Διαβατού ενώ η σορός του νεαρού θα βρίσκεται στο σπίτι του από τις 9 το πρωί.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο 19χρονος σκοτώθηκε ακαριαία.

Ο 19χρονος Γιάννης

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες

Μετά την απολογία τους τόσο ο 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης, όσο και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η εισαγγελέας έκρινε ότι είναι ελλιπής ο φάκελος, με τον οποίο παραπέμφθηκαν και θα πρέπει να συνεχιστεί η προκαταρκτική εξέταση.

Πειθαρχική έρευνα για τη δήμαρχο Κασσάνδρας

Πειθαρχική έρευνα ξεκινά για τη δήμαρχο Κασσάνδρας μετά το δυστύχημα στο λούνα παρκ.

Η δημοσιογράφος του STAR, Δήμητρα Τζιότζιου μίλησε με την Αναστασία Χαλκιά σχετικά με τα έγγραφα για τις ενέργειες του ελέγχου των πιστοποιήσεων λειτουργίας του λούνα παρκ. Όπως είπε το συγκεκριμένο λούνα παρκ εδώ και 20 χρόνια ζητά πιστοποίηση για να εγκατασταθεί στο Πευκοχώρι, φέτος όμως δεν το έκανε.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, ενημερώθηκε από την Αστυνομία γύρω στα μέσα Ιουλίου ότι έχει εγκατασταθεί το συγκεκριμένο λούνα παρκ σε κάποιο χώρο. Κίνησε, όπως υποστήριξε, αμέσως όλες τις διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία για να γίνει έλεγχος και ότι έγιναν πολλά περιστατικά στη Χαλκιδική, με τον δήμο της να είναι υποστελεχωμένος, οπότε για αυτό και υπήρκαν καθυστερήσεις.

Ο πραγματογνώμονας στην έρευνα που έκανε στο λούνα παρκ βρήκε ότι τα παιχνίδια ήταν όλα σκουριασμένα και το crazy dance, στο οποίο καθόταν ο 19χρονος, δεν είχε περάσει από έλεγχο ούτε και πέρσι σύμφωνα με το Star.

«Ημέρα πένθους και οδύνης»

Νωρίτερα χθες η δήμαρχος είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:

«Για το τραγικό γεγονός που συνέβη στο Λούνα-Παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και στοίχισε τη ζωή του δεκαεννιάχρονου Γιάννη εκφάζουμε τόσο εγώ ως Δήμαρχος, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο τη βαθιά μας οδύνη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Γνωρίζω ότι καμμιά δήλωση δεν μπορεί να καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό, που αφήνει η ξαφνική και τραγική απώλεια ενός νέου παιδιού. Σήμερα είναι ημέρα πένθους και οδύνης για όλους μας.

Αναφορικά με το τραγικό γεγονός που συνέβη στο λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου μας επισημαίνεται ότι η λειτουργία της εν λόγω επιχείρησης ήταν εποχική και λάμβανε χώρο σε μισθωμένο ιδιωτικό χώρο. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ουδέποτε γνωστοποίησαν την λειτουργία τους, ως όφειλαν εκ του νόμου,
ούτε κατέθεσαν σχετικό φάκελο, γεγονός που βεβαιώθηκε από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Α.Τ. Κασσάνδρας περί τα μέσα Ιουλίου.

Το Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων και Αδειών Καταστημάτων του Δήμου, εντός των νόμιμων προθεσμιών εκκίνησε τις διοικητικές κυρώσεις, που αφορούν διαδικασία επιβολής προστίμου και κλήθηκαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης εγγράφως, προς έκθεση των απόψεων τους, όπως ορίζει ο νόμος. Μετά από αυτό, ως Δήμαρχος προέβην σε άμεση σφράγιση της εν λόγω επιχείρησης, σύμφωνα με το υπ’αρίθμ.1020/10469/10 από 20-8-2024 έγγραφο του Α.Τ.Κασσάνδρειας.

Με την δεδομένη αναγνώριση της υπάρχουσας γραφειοκρατίας για την λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την απουσία Δημοτικής Αστυνομίας και της δυσκίνητης διοικητικής διαδικασίας, που το υπάρχον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο δημιουργεί, ο Δήμος Κασσάνδρας βεβαιώνει ότι, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και των
αρμοδιοτήτων του έλαβε και θα λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την πρόληψη και καταστολή παρόμοιων παραβατικών συμπεριφορών.

Τέλος, βεβαιώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση κάθε Αρχής να δώσουμε τις αναγκαίες εξηγήσεις για το τραγικό συμβάν».

«Θα τους φάμε ζωντανούς»

Συγγενείς και φίλοι του Γιάννη είναι απαρηγόρητοι και ζητούν δικαίωση.

Ο πατέρας του δεν μπορεί να διανοηθεί την τραγωδία που βιώνουν. «Σάπια ξεκόλλησαν τα μέταλλα μαζί με τα καθίσματα. Να αναζητήσετε ευθύνες στον δήμαρχο που λειτουργεί χωρίς καμία αδειότηση. Αν δεν τη βρείτε εσείς οι δημοσιογράφοι θα παραδώσω αύριο (σ.σ. σήμερα) στην κηδεία το παιδάκι μου στον Θεούλη και θα τους «φάμε ζωντανούς» είπε ο πατέρας του στο Star.

Ο υπεύθυνος του λούνα παρκ το διαφήμιζε στο Facebook ως ο παράδεισός του. «Εγώ είμαι το αφεντικό. Δίνω κατάθεση, τώρα θα πάω στον εισαγγελέα. Υπογράφω τα χαρτιά » είπε στο Star.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης

Το υπουργείο Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και για τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ, όπως και για επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας είναι ο Δήμος, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Σχετικά με τις δηλώσεις της δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα-παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Το χρονικό θανάτου του 19χρονου

Το δυστύχημα στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής έγινε μπροστά στα μάτια του τρίτου αδερφού και της μητέρας του 19χρονου. Δραματικές είναι οι δηλώσεις του αδερφού που ήταν στο παιχνίδι με τον 19χρονο, ο οποίος χθες μίλησε στην ΕΡΤ και τη Λία Χριστάρα.

«Πήγαμε στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μάς άλλαξε θέσεις. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι μάς είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη» λέει.

«Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά αλλά με φορά και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος» πρόσθεσε.