Λειτουργία χωρίς άδεια, ελέγχους από δημοτικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες, αστάθεια κατασκευών, αγορές προβληματικών παιχνιδιών από το εξωτερικό, ανύπαρκτη συντήρηση, ενεργοποίηση ευκαιριακού προσωπικού και λάθη χειριστών χωρίς καμιά σχετική εμπειρία είναι ορισμένα από τα τεράστια κενά στη λειτουργία των λούνα παρκ που μετατρέπονται σε παγίδες θανάτου κυρίως για παιδιά. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μετά το νέο τραγικό συμβάν σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου ένας 19χρονος σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του, όταν ένα παιχνίδι με περιστρεφόμενες καρέκλες που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα διαλύθηκε.

«Ο υπεύθυνος μας άλλαξε θέσεις πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και μας είπε ότι θα το πάει «δυνατά». Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει. Νιώθω όλη την πλάτη να ξεκολλάει. Σε κάποια στιγμή είμαι ανάσκελα, βλέπω τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα μου και να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το κάγκελο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε. Δεν πετάχτηκε μακριά, αλλά πετάχτηκε με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι» κατέθεσε ο αδελφός του θύματος του τραγικού συμβάντος στη Χαλκιδική.

Τα τελευταία χρόνια επτά σοβαρά ατυχήματα (σε Βόλο, Ελληνικό, Ρέντη, Ηράκλειο και αλλού) με τέσσερις θανάτους και περίπου 10 τραυματίες έχουν σημειωθεί σε λούνα παρκ στη χώρα μας, παρότι έχουν επισημανθεί επανειλημμένως τα τεράστια κενά ασφαλείας. Τα περισσότερα από τα θύματα, μάλιστα, εκσφενδονίστηκαν από τις καρέκλες παιχνιδιών, όπως ακριβώς συνέβη τη Δευτέρα στη Χαλκιδική. Αντίστοιχο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στον Αλμυρό Βόλου όπου έχασε τη ζωή της μια 14χρονη, ενώ τον Απρίλιο του 2014 στο Ελληνικό ένας 13χρονος βρήκε φρικτό θάνατο και η εννιάχρονη αδελφή του τραυματίστηκε βαρύτατα όταν ο αέρας παρέσυρε πλαστική μπάλα στην οποία είχαν εισέλθει. Τον Σεπτέμβριο του 1988, δε, είχε σκοτωθεί μαθήτρια σε λούνα παρκ όταν κεραυνοβολήθηκε από καλώδιο.

«Eίχε ανοίξει παράνομα»

Μετά το δυστύχημα εκπρόσωποι του Δήμου Κασσάνδρας ανέφεραν ότι «το λούνα παρκ είχε ανοίξει παράνομα φέτος γιατί δεν είχε φέρει γνωστοποιήσεις από τεχνικούς ελέγχους υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τη σωστή λειτουργία και συντήρηση των μηχανημάτων – κάτι που είχε συμβεί πέρυσι». Από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016, μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω παιχνίδι με τις περιστρεφόμενες καρέκλες είναι ιταλικής κατασκευής με τουλάχιστον δύο δεκαετίες λειτουργίας και οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ πρέπει να προχωρούν σε αντικατάσταση εξαρτημάτων και επαρκή συντήρησή του, η οποία πρέπει να ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση του τραγικού συμβάντος στο Ελληνικό, πριν από 10 χρόνια, στο εδώλιο κάθισαν ένας ιταλός συντηρητής των παιχνιδιών και ο έλληνας διαχειριστής του λούνα παρκ. Αμφότεροι καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και τεσσάρων μηνών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως. Επιπλέον, και τότε υπήρχαν αναφορές για πλημμελείς ελέγχους των δημοτικών αρχών και είχε συνταχθεί πόρισμα που είχε παραλάβει ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτό υπήρχαν εκτενείς αναφορές για ελλείψεις σε άδειες, ελέγχους κ.ο.κ.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα»