Πόλεμος γιγάντων: Γιατί η Shein μηνύει την Temu

Τι κρύβεται πίσω από την μήνυση της Shein στην Temu - Αλληλοκατηγορίες για απάτη, απομιμήσεις και παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας

Νέες διαστάσεις λαμβάνει ο ανταγωνισμός που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο κινεζικών κολοσσιαίων app, μετά την απόφαση της Shein να μηνύσει την αντίπαλό της Temu, ισχυριζόμενη ότι έκλεψε τα σχέδιά της και έχτισε μια αυτοκρατορία χρησιμοποιώντας πλαστογραφία, παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας και απάτη.

Η μήνυση, που κατατέθηκε τη Δευτέρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, έρχεται καθώς η ίδια η Shein βρίσκεται στο στόχαστρο παρόμοιων κατηγοριών από πολλά brands, μεταξύ των οποίων η Levi Strauss και η H&M.

Στην καταγγελία της, η Shein ισχυρίζεται ότι η Temu, που ανήκει στην PDD Holdings , «υποδύεται» ως μια νόμιμη διαδικτυακή αγορά, την ώρα που ενθαρρύνει τους πωλητές της να κλέψουν σχέδια άλλων εμπορικών σημάτων και στη συνέχεια τους εμποδίζει να αφαιρέσουν προϊόντα από την πλατφόρμα, ακόμη και αφού έχουν παραδεχθεί την παραβίαση.

«Η Temu προσελκύει τους καταναλωτές των ΗΠΑ να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της για κινητά με υποσχέσεις εξαιρετικά χαμηλής τιμής. Αλλά η Temu δεν κερδίζει από την πώληση αυτών των προϊόντων, τα οποία έχουν τόσο χαμηλές τιμές που η Temu πρέπει να επιδοτεί κάθε πώληση, χάνοντας χρήματα σε κάθε συναλλαγή», ανέφερε η καταγγελία.

«Μόνο με την ενθάρρυνση των πωλητών της να παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων και να πουλούν προϊόντα απομίμησης ή υποτυπωδών προϊόντων, μπορεί η Temu να ελπίζει να ελαχιστοποιήσει τις τεράστιες απώλειες που επιδοτεί», προστίθεται στην αγωγή.

Τιτανομαχία Shein -Temu

Οι μονομαχίες e-tailers έχουν κατακλύσει τη βιομηχανία λιανικής με τα εξαιρετικά χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις τάσεις πολύ γρηγορότερα από τους παραδοσιακούς ανταγωνιστές τους. Στην πορεία, αμφότερες έχουν δεχθεί έντονες κριτικές σχετικά με τις εργασιακές πρακτικές τους , τις σχέσεις τους με την κινεζική κυβέρνηση και την υποτιθέμενη χρήση σχεδίων άλλων εμπορικών σημάτων.

Αντιμαχόμενες για να χτίσουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και αλληλοκατηγορούνται για μια σειρά από σκανδαλώδη παραπτώματα. Πέρυσι, η Temu μήνυσε τη Shein για ανησυχίες περί πνευματικών δικαιωμάτων και ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιεί «εκφοβισμό προμηθευτών σε στυλ μαφίας» για να τους εκφοβίσει σε συμφωνίες αποκλειστικότητας.

Στην αγωγή της η Shein, κατηγορεί την Temu για «θρασύτατη» και παράνομη συμπεριφορά. Αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας από τους υπαλλήλους της Temu έκλεψε «πολύτιμα εμπορικά μυστικά» αναφορικά με τα προϊόντα της Shein με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, μαζί με εσωτερικές πληροφορίες τιμολόγησης, για να τη βοηθήσουν στις προσπάθειές της να ανταγωνιστεί.

Aθέμιτες  πρακτικές

«Οπλισμένη με αυτές τις κλεμμένες πληροφορίες, η Temu οδήγησε στη συνέχεια τους πωλητές της να αντιγράψουν αυτά και άλλα προϊόντα Shein με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και να πουλήσουν αντίγραφά τους στον ιστότοπο και την εφαρμογή για κινητές συσκευές της Temu», ανέφερε η καταγγελία.

«Για να διαφημίσει τις πλαστές εκδόσεις των προϊόντων Shein, η Temu έχει αναπαράγει σχεδόν πανομοιότυπες εικόνες των προϊόντων της Shein που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και τις χρησιμοποίησε ή έδωσε οδηγίες στους πωλητές να τις χρησιμοποιήσουν ως προωθητικές εικόνες στον ιστότοπο Temu και στην εφαρμογή για κινητά», αναφέρει η αγωγή.

Η εταιρεία μάλιστα φτάνει στο σημείο να πει ότι h Temu έχει προσποιηθεί ψευδώς ότι είναι η Shein στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X σε μια προσπάθεια να «κατευθύνει λάθος τους πελάτες μακριά από την πλατφόρμα Shein στην πλατφόρμα Temu».

Η καταγγελία περιλαμβάνει ένα στιγμιότυπο οθόνης μιας διαφήμισης Google που χορηγείται από την Temu, που δείχνει την Shein στην επικεφαλίδα, αλλά την Temu ως τη διεύθυνση ιστού.

«Για να εξαπατήσει περαιτέρω τους καταναλωτές, η Temu έδωσε εντολή σε έμμισθους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να ισχυρίζονται ψευδώς ότι τα προϊόντα Temu που είναι συχνά απομιμήσεις προϊόντων Shein είναι φθηνότερα και υψηλότερης ποιότητας από τα γνήσια προϊόντα Shein», ανέφερε η καταγγελία.

«h Temu έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μιμηθεί τη Shein, μεταξύ άλλων με τη λαθροθηρία πόρων, υπαλλήλων και προμηθευτών από τη Shein».

Όπως γράφει το CNBC, η καταγγελία 80 σελίδων περιλαμβάνει περισσότερα από δώδεκα παραδείγματα ρούχων και σχεδίων που φέρεται να αντέγραψε η Temu.

Πηγή ΟΤ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.