5 το πρωί: Το σχέδιο Μητσοτάκη για τα καμένα της Αττικής – Η τραγωδία στο λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι – Το νέο κύμα ανατιμήσεων

Σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη μέρα στην Αττική μετά τη μεγάλη φωτιά που έκαψε περιουσίες και εκτάσεις, παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πραγματοποίησε αυτοψία στα καμένα της Πεντέλης, εν μέσω αποδοκιμασιών.

1

Αυτοψία Μητσοτάκη στα καμένα της Πεντέλης

  • Αποδοκιμασίες: Στην Πεντέλη βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιώντας αυτοψία στα καμένα από την πρόσφατη φωτιά στην βορειοανατολική Αττική υπό τις διαμαρτυρίες των πολιτών που τον υποδέχτηκαν με πλακάτ και συνθήματα, ενώ έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας.
  • Σύσκεψη: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έκανε αυτοψία στα καμένα, συμμετείχε σε σύσκεψη μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, για τα μέτρα κρατικής αρωγής και τις δράσεις αποκατάστασης της περιοχής.Στην τοποθέτησή του από την Πεντέλη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει πολύ γρήγορα τα έργα στις πληγείσες περιοχές και να βοηθήσει άμεσα τους πολίτες.
  • Οι 10 δράσεις: Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε ένα σχέδιο 10 σημείων με συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην Αττική.Μεταξύ αυτών, εκπονείται ειδικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας –ανάταξης δασών και ρεμάτων, αναδασώσεις σε 58.0000 στρέμματα και διαχειριστικές, αντιπυρικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους. Επιπλέον, θα γίνουν τοπικά πολεοδομικά σχέδια, ενώ θα δοθούν 2,1 δις. ευρώ για την αναβάθμιση συστημάτων και υποδομών πολιτικής προστασίας ενώ 1 δις. ευρώ θα δοθεί για την προστασία των δασών.
2

Νεκρός 19χρονος σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής

  • Πώς έγινε το δυστύχημα; Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 19χρονος σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, μπροστά στα μάτια της οικογένειας του. Ο 19χρονος βρισκόταν σε ένα παιχνίδι με τον μικρότερο αδελφό του, όταν το κάθισμα ξεκόλλησε και βρέθηκε στο κενό. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο φέροντας σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, όμως δεν τα κατάφερε. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.
  • Ελεύθεροι οι συλληφθέντες: O 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πολυγύρου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε βάρος του 21χρονου για θανατηφόρα έκθεση, ενώ η ποινική αξιολόγηση τους θα αποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης.
  • «Μπαλάκι» ευθυνών: Στο γεγονός ότι το λούνα παρκ δεν ήταν αδειοδοτημένο αναφέρθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Αναστασία Χαλκιά, τονίζοντας πως η άδεια λειτουργίας δεν δίνεται από τον δήμο αλλά είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από την πλευρά του το υπουργείο δείχνει τον δήμο ως υπεύθυνο για τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ.

 

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Συνεχίζουν την προέλασή τους οι Ουκρανοί στη Ρωσία

  • Πού έχουν φτάσει; Σφοδρές μάχες μαίνονται στην περιοχή του Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν πως έχουν προχωρήσει σε βάθος 35 χιλιομέτρων. Το Κίεβο λέει ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν περισσότερα από 1,250 τ.χλμ ρωσικού εδάφους και 92 πόλεις και χωριά.
  • Προχωρά ο ρωσικός στρατός: Την ίδια ώρα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την πόλη Νιου Γιορκ στο μέτωπο του Ντονέτσκ, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από την Ουκρανία. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού παραδέχτηκε ότι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κοντά σε αυτήν την πόλη αλλά ο ουκρανικός στρατός «ανθίσταται σθεναρά».
  • «Δύσκολη κατάσταση»: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάσταση στην γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. Στόχος της Ρωσίας είναι η πόλη Ποκρόφσκ, στρατηγικός σταθμός ανεφοδιασμού του ουκρανικού στρατού.Το Κίεβο ζήτησε από τους 53.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη μέσα σε δύο εβδομάδες.
4

Σβήνουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους του ναυαγίου στη Σικελία

  • Γιατί δυσκολεύονται οι δύτες; Συνεχίζονται οι έρευνες στο ναυάγιο του γιοτ που βυθίστηκε ανοικτά της Σικελίας, με τις ελπίδες πλέον να σβήνουν για τον εντοπισμό των έξι αγνοουμένων. Μεγάλες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δύτες που προσέγγισαν το πλοίο τόσο λόγω των επίπλων που εμπόδιζαν την είσοδο στο εσωτερικό του όσο και του περιορισμένου χρόνου κάθε κατάδυσης.
  • Ποιοι αγνοούνται; Από τους συνολικά 22 επιβαίνοντες, οι 15 διασώθηκαν ενώ νεκρός εντοπίστηκε ο σεφ του γιοτ. Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι ο βρετανός επιχειρηματίας Μάικ Λίντς με τη 18χρονη κόρη του, ο πρόεδρος της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ με τη σύζυγο του και ο δικηγόρος Κρις Μορβίλο όπως και η σύζυγός του.
  • Τι λένε οι μάρτυρες; Επιζήσαντες και μάρτυρες της τραγωδίας κάνουν λόγο για μια ασυνήθιστη καταιγίδα, που ξέσπασε ξαφνικά. Κάμερες ασφαλείας σε κτίριο που βρισκόταν στην ακτή δείχνουν τραπέζια, καρέκλες, ακόμα και ένα κοντέινερ να έχουν παρασυρθεί από τον αέρα. «Το πλοίο άρχισε να στροβιλίζεται και σηκώθηκε σε κάθετη θέση» ανέφερε διασωθείσα του ναυαγίου.
5

Νέο ράλι ακρίβειας από τον Σεπτέμβριο

  • Διψήφια ποσοστά: Ένα νέο κύμα ακρίβειας αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τον Σεπτέμβριο, με αυξήσεις της τάξης του 15 με 20%. Ήδη πολλά προϊόντα όπως τυροκομικά, γάλα, χυμός πορτοκαλιού, τσάι και βούτυρο έχουν διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με πέρσι.
  • «Πικρός» ο καφές: Όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, αναμένονται αυξήσεις και στον καφέ, με την τιμή του σερβιριζόμενου να ξεπερνά τα 4 ευρώ. «Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εστίασης δηλώνουν πως δεν μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες» εξήγησε ο εκπρόσωπος του νέου ΙΝΚΑ, Παναγιώτης Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA.
  • Πού οφείλεται; Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι πυρκαγιές, η ξηρασία και η λειψυδρία σε συνδυασμό με την επίδραση που έχει η αυξημένη τουριστική κίνηση στον πληθωρισμό, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις. Τον Ιούλιο παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στο ελαιόλαδο, με τα έως τώρα στοιχεία για τον Αύγουστο να προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.