Χαλκιδική: Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για το δυστύχημα στο λούνα παρκ

O 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού του λούνα παρκ αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο συλληφθέντες για το δυστύχημα σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του 19χρονος.

O 58χρονος ιδιοκτήτης της επιχείρησης και ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού, τμήμα του οποίου έσπασε, οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πολυγύρου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Η εισαγγελέας ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος και με την ολοκλήρωση της θα αποφασιστεί η ποινική αξιολόγηση του 58χρονου και του 21χρονου.

Σε βάρος του 58χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σε βάρος του 21χρονου για θανατηφόρα έκθεση.

Ακαριαία σκοτώθηκε ο 19χρονος

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο 19χρονος πέθανε ακαριαία μόλις έπεσε από το παιχνίδι crazy dance.

H κηδεία του 19χρονου θα γίνει αύριο Τετάρτη 21/8 στις 11:00 στη Βέροια. «Έχουμε πλήρη εικόνα για το δυστύχημα» ήταν τα πρώτα λόγια του εμπειρογνώμονα.

Νωρίτερα παραδόθηκε αυτοβούλως στις Αρχές ο χειριστής του παιχνιδιού στο λούνα παρκ. Ο 21χρονος παρουσιάστηκε στο Αστυνομικο Τμήμα Κιλκίς και τον μεταφέρουν στο Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας. Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται και ο υπεύθυνος του λούνα παρκ.

«Η επιχείρηση δεν προχώρησε σε γνωστοποίηση της λειτουργίας της ως όφειλε»

Σε νέα δήλωσή της, η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά αναφέρει ότι η επιχείρηση δεν προχώρησε σε γνωστοποίηση της λειτουργίας της ως όφειλε, ενώ προσθέτει πως είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για διοικητικές κυρώσεις και επιβολή προστίμου. Σήμερα, μάλιστα με σχετικό έγγραφο προς το ΑΤ Κασσάνδρας προχώρησε στη σφράγιση του λούνα παρκ.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Για το τραγικό γεγονός που συνέβη στο Λούνα-Παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και στοίχισε τη ζωή του δεκαεννιάχρονου Γιάννη εκφάζουμε τόσο εγώ ως Δήμαρχος, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο τη βαθιά μας οδύνη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Γνωρίζω ότι καμμιά δήλωση δεν μπορεί να καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό, που αφήνει η ξαφνική και τραγική απώλεια ενός νέου παιδιού. Σήμερα είναι ημέρα πένθους και οδύνης για όλους μας.

Αναφορικά με το τραγικό γεγονός που συνέβη στο λούνα πάρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, εντός της χωρικής αρμοδιότητας του Δήμου μας επισημαίνεται ότι η λειτουργία της εν λόγω επιχείρησης ήταν εποχική και λάμβανε χώρο σε μισθωμένο ιδιωτικό χώρο. Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ουδέποτε γνωστοποίησαν την λειτουργία τους, ως όφειλαν εκ του νόμου,
ούτε κατέθεσαν σχετικό φάκελο, γεγονός που βεβαιώθηκε από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Α.Τ. Κασσάνδρας περί τα μέσα Ιουλίου.

Το Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων και Αδειών Καταστημάτων του Δήμου, εντός των νόμιμων προθεσμιών εκκίνησε τις διοικητικές κυρώσεις, που αφορούν διαδικασία επιβολής προστίμου και κλήθηκαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης εγγράφως, προς έκθεση των απόψεων τους, όπως ορίζει ο νόμος. Μετά από αυτό, ως Δήμαρχος προέβην σε άμεση σφράγιση της εν λόγω επιχείρησης, σύμφωνα με το υπ’αρίθμ.1020/10469/10 από 20-8-2024 έγγραφο του Α.Τ.Κασσάνδρειας.

Με την δεδομένη αναγνώριση της υπάρχουσας γραφειοκρατίας για την λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την απουσία Δημοτικής Αστυνομίας και της δυσκίνητης διοικητικής διαδικασίας, που το υπάρχον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο δημιουργεί, ο Δήμος Κασσάνδρας βεβαιώνει ότι, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και των
αρμοδιοτήτων του έλαβε και θα λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την πρόληψη και καταστολή παρόμοιων παραβατικών συμπεριφορών.

Τέλος, βεβαιώνουμε ότι είμαστε στην διάθεση κάθε Αρχής να δώσουμε τις αναγκαίες εξηγήσεις για το τραγικό συμβάν».

Τραγική φιγούρα ο πατέρας

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ο πατέρας της οικογένειας ερχόταν από την Αθήνα για να συναντήσει τη γυναίκα και τα παιδιά του. Δεν τον είχαν ενημερώσει για τον χαμό του και έμαθε τι είχε συμβεί όταν έφτασε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας για να παραλάβει τη σορό του γιου του.

«Είδα τον αδερφό μου στο έδαφος»

Αυτόπτης μάρτυρας στον θάνατο του 19χρονου ήταν τόσο ο τρίτος αδερφός, όσο και η μητέρα τους. Τα λόγια του στην ΕΡΤ για όσα έγιναν συγκλονίζουν.

«Πήγαμε στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μάς άλλαξε θέσεις. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι μάς είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη» λέει.

«Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά αλλά με φορά και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος» πρόσθεσε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.