Πευκοχώρι: «Αποκλειστική ευθύνη του δήμου η άδεια και ο έλεγχος για λούνα παρκ» λέει το Υπουργείο Ανάπτυξης

Εκατέρωθεν κατηγορίες από δήμο και υπουργείο Ανάπτυξης για το ποιος ευθύνεται για την άδεια και τον έλεγχο λειτουργίας του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όπου ο 19χρονος έχασε τη ζωή του.

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (19 Αυγούστου) στο Πευκοχώρι του δήμου Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, με έναν 19χρονο να χάνει τη ζωή του ενώ διασκέδαζε σε λούνα παρκ.

Αρχικώς, ο 19χρονος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας σε κρίσιμη κατάσταση, όταν έσπασε το παιχνίδι (περιστρεφόμενες καρέκλες) στο οποίο επέβαινε. Λίγη ώρα αργότερα κατέληξε.

Εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου του 19χρονου σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, στη Χαλκιδική

Μετά το τραγικό περιστατικό, ερωτήματα εγείρονται για το πώς λειτουργούσε το λούνα παρκ στη Χαλκιδική, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ένας 19χρονος.

Παραδόθηκε στο Κιλκίς ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού

Δεν είχε άδεια το λούνα παρκ

Στο γεγονός ότι το λούνα παρκ δεν ήταν αδειοδοτημένο αναφέρθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Αναστασία Χαλκιά, μιλώντας για το τραγικό περιστατικό στο Πευκοχώρι.

Η Αναστασία Χαλκιά υπογράμμισε (Πρώτο Πρόγραμμα) πως η άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ δεν δίνεται από τον δήμο αλλά «πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness».

Επισήμανε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

Συνέχισε λέγοντας πως «το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από εκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 2022, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος» είπε χαρακτηριστικά.

Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η Αναστασία Χαλκιά, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου.

«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ο δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ», υποστήριξε.

Το μοιραίο παιχνίδι που έχασε τη ζωή του ο 19χρονος

Απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης στον δήμο

Απαντώντας στις δηλώσεις της δημάρχου, το υπουργείο Ανάπτυξης «νίπτει τας χείρας του» και δείχνει τον δήμο ως υπεύθυνο για «τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ».

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Σχετικά με τις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 19/08/2024 σε λούνα παρκ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Έρευνα για πειθαρχικές ευθύνες

Την άμεση διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών για το δυστύχημα ζητά το υπουργείο Εσωτερικών λίγη ώρα μετά την απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης.  Το ΥΠ.ΕΣ. ζητά από τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να διερευνήσει άμεσα τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των αιρετών.

Παραδόθηκε ο χειριστής του μηχανήματος

Στο μεταξύ, παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού στο λούνα παρκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, ο 21χρονος οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα Κασσάνδρας όπου σχηματίζεται η σχετική δικογραφία για το θανατηφόρο περιστατικό. Ακολούθως αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πολυγύρου.

Παράλληλα, σημειώνεται, ότι σε βάρος του 58χρονου ιδιοκτήτη του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι έχει σχηματιστεί δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Το μοιραίο παιχνίδι του λούνα παρκ

Υπενθυμίζεται πως ο άτυχος 19χρονος έχασε τη ζωή του όταν η περιστρεφόμενη καρέκλα ξεκόλλησε από την εγκατάσταση και ο νεαρός εκσφενδονίστηκε από τη θέση που καθόταν.

Ο 19χρονος ήταν πάνω στο παιχνίδι μαζί με τον μικρότερο αδερφό του όταν κατάλαβαν ότι ξεκολλάει το κάθισμά τους. Ο μικρός αδερφός κατάφερε να κρατηθεί από τα σίδερα. Ο μεγάλος όμως, δυστυχώς δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να βρεθεί στο έδαφος και να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Στο λούνα παρκ έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον 19χρονο και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρας, ωστόσο ήταν ήδη αργά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.