Σε μια σημαντική εξέλιξη για τις περιοχές που επλήγησαν από την απολιγνιτοποίηση, η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων προσκλήσεων, στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της για την αναπτυξιακή στήριξη περιοχών που πλήττονται από τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Ο προγραμματισμός αυτός περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις με στόχο την ενεργειακή μετάβαση, την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων, και την κοινωνική συνοχή στις περιοχές υπό μετάβαση. Ωστόσο ήδη αξιολογούνται προς έγκριση 29 προτάσεις ενίσχυσης και προώθησης της επιχειρηματικότητας άνω των 500 εκ. Ευρώ: 14 προτάσεις στην Δυτική Μακεδονία, ύψους 351,9εκ €, 11 προτάσεις στην Μεγαλόπολη ύψους 150,1 εκ. €, 2 προτάσεις στην Κρήτη ύψους 3,3 εκ €, 1 πρόταση στο Νότιο Αιγαίο 240 χιλ. € και 1 πρόταση στο Βόρειο Αιγαίο 240 χιλ. €.   

Επενδύσεις στην Πράσινη Ενέργεια 

Ένα σημαντικό μέρος των χρηματοδοτήσεων θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Ειδικότερα, θα υπάρξει ενίσχυση για την εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.  Αυτή η δράση θα καλύψει επιλέξιμες ηπειρωτικές περιοχές του προγράμματος ΔΑΜ με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ. Δικαιούχοι αυτής της δράσης θα είναι τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) όσο και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, προωθείται η παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, μιας καθαρής και ευέλικτης πηγής ενέργειας που μπορεί να συμβάλλει στην αποθήκευση της ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές και στην αποκάρβονιση της βιομηχανίας.

Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, θα αποτελέσουν έναν από τους βασικούς παραλήπτες των νέων χρηματοδοτήσεων. Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε νησιωτικές περιοχές με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, θα υπάρξει στήριξη για την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.

Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής 

Παράλληλα με τις επενδύσεις στην ενέργεια και την επιχειρηματικότητα, σημαντικά κονδύλια θα διατεθούν για την αναβάθμιση των υποδομών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στις περιοχές της Δίκαιης Μετάβασης. Ειδικότερα, θα υπάρξει έκδοση μιας νέας δράσης για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, με συνολικό προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δικαιούχοι θα είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τους, μειώνοντας έτσι τα λειτουργικά τους έξοδα και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κοινωνική Συνοχή 

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η βελτίωση των υποδομών αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στις περιοχές της Δίκαιης Μετάβασης. Σχεδιάζεται η έκδοση δύο νέων δράσεων που αφορούν κοινωνικές πρωτοβουλίες. Η πρώτη δράση θα παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και μείωσης του κινδύνου φτώχειας στους δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Οιχαλίας και Τρίπολης, με συνολικό προϋπολογισμό 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η δεύτερη δράση αφορά την αναβάθμιση των κοινωνικών δομών στους ίδιους δήμους, με προϋπολογισμό 2,4 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι δράσεις στοχεύουν στη βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας στις περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις.