Εκατοντάδες πολίτες έχουν ήδη συνυπογράψει μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης και Προέδρου του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων, Γιάννη Κωνσταντάτου, ζητώντας την επιβολή υποχρεωτικής κοινωνικής εργασίας σε όσους βανδαλίζουν δημόσιες περιουσίες ή εμπλέκονται σε εμπρησμούς.

Η αφορμή για αυτή την πρωτοβουλία ήταν οι πρόσφατες ελαφριές ποινές που επιβλήθηκαν σε ανήλικους εμπρηστές, γεγονός που προκάλεσε την οργή και την απογοήτευση της κοινωνίας. Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης υποστηρίζει, με ανάρτηση του σε κοινωνικό δίκτυο, ότι “η υποχρεωτική κοινωνική εργασία, είτε ως παρεπόμενη ποινή για τους ενήλικες είτε ως αναμορφωτικό μέτρο για τους ανήλικους, αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για την αποκατάσταση της ζημίας που προκαλείται και βοηθά στην κατανόηση, εκ μέρους των δραστών, των συνεπειών που έχουν οι πράξεις τους”.

Τι προβλέπει η πρωτοβουλία;

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία προτείνει την τροποποίηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου, ώστε:

  • Υποχρεωτική κοινωνική εργασία: Να επιβάλλεται υποχρεωτικά κοινωνική εργασία σε όσους βανδαλίζουν δημόσιους χώρους ή εμπλέκονται σε εμπρησμούς, είτε ως παρεπόμενη ποινή για τους ενήλικες είτε ως αναμορφωτικό μέτρο για τους ανήλικους.
  • Μείωση του ηλικιακού ορίου: Να μειωθεί το ηλικιακό όριο για την επιβολή κοινωνικής εργασίας σε ανήλικους από τα 15 στα 14 έτη.
  • Τομείς εργασίας: Η κοινωνική εργασία θα πραγματοποιείται σε τομείς όπως η καθαριότητα, η συντήρηση και το πράσινο των δήμων, με στόχο την αποκατάσταση της ζημίας που προκάλεσαν οι δράστες.

Η ανταπόκριση του κόσμου

Η πλατφόρμα συλλογής υπογραφών που δημιουργήθηκε για την στήριξη της πρωτοβουλίας έχει συγκεντρώσει ήδη μεγάλο αριθμό υπογραφών, σύμφωνα με τον Γιάννη Κωνσταντάτο, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα των πολιτών να δουν μια αλλαγή. “Οι πολίτες εκφράζουν την άποψη ότι η κοινωνική εργασία αποτελεί έναν δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων βανδαλισμού και εμπρησμών” σημειώνει ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης.

Στόχος: Μια πιο δίκαιη και υπεύθυνη κοινωνία

Ο Γιαννης Κωνσταντάτος υπογραμμίζει ακόμα στην ανάρτηση του ότι “στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία μιας πιο δίκαιης και υπεύθυνης κοινωνίας, όπου οι υπαίτιοι θα αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους”. Με την επιβολή της κοινωνικής εργασίας, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και θα αποτραπούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον. Η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει έντονο διάλογο στην κοινωνία και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση φαινομένων βανδαλισμού και την αποκατάσταση της δημόσιας περιουσίας.