Φωτιές στην Αττική: Αφημένοι στην τύχη τους και αντιμέτωποι με το πλιάτσικο οι πυρόπληκτοι

Οι πυρόπληκτοι της Νέας Πεντέλης έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κακοποιούς που ψάχνουν στα αποκαΐδια για μέταλλα και πολύτιμα αντικείμενα.

Με το βλέμμα στο κενό, οι κάτοικοι της βορειανατολικής Αττικής γυρίζουν κάθε μέρα εκεί όπου μέχρι τις 11 Αυγούστου είχαν τα όνειρα τους, τη ζωή τους, την ασφάλεια τους, τη ζεστασιά του σπιτιού τους πριν αυτά γίνουν στάχτη και αποκαϊδια μετά το πέρασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Η κυρία Θωμαΐς επιστρέφει κάθε μέρα στο χαρακτηρισμένο ως κόκκινο σπίτι της, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής.

«Κανένας δεν αξίζει να το πάθει αυτό».

«Ζητάμε ένα κοντέινερ, κάτι να είμαστε εδώ γιατί έχει αρχίσει και το πλιάτσικο, να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε από την αρχή, να φτιάξουμε ό,τι μπορούμε να φτιάξουμε. Πρέπει να βοηθήσει το κράτος που μας έφερε και μας έφτασε σε αυτό το σημείο» τονίζει.

Οι πυρόπληκτοι της Νέας Πεντέλης έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι και με κακοποιούς που ψάχνουν στα αποκαΐδια για να κλέψουν μέταλλα και πολύτιμα αντικείμενα.

«Ήρθαν με ταξί για να μη δώσουμε στόχο τα ‘χα ότι θα βοηθήσουν και τελικά ήρθαν για πλιάτσικο και φεύγουν».

Ο κύριος Γιώργος μένει άγρυπνος φρουρός παρόλο που το σπίτι του έχει καταστραφεί.

«Εγώ μένω ή στο αυτοκίνητο ή σε μία αποθήκη. Γι’ αυτό κάθομαι εδώ πέρα, για να αποφύγω το πλιάτσικο. Έρχονται με τα φορτηγάκια και αρπάζουν ό,τι βρουν. Όσο είμαι εγώ εδώ πέρα τους κυνηγάω».

Μπλόκα, περιπολίες, συλλήψεις

Σε επαγρύπνηση είναι η αστυνομία στις πυρόπληκτες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, προσπαθώντας να βάλουν φρένο στους αδίστακτους κακοποιούς που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στις πονεμένες ψυχές.

Ομάδες της αστυνομίας ξεσκονίζουν τις πυρόπληκτες περιοχές δημιουργώντας μπλόκο επιτήρησης και ελέγχου σε ύποπτα οχήματα.

Ομάδες ΟΠΚΕ έχουν ήδη σταματήσει οχήματα γεμάτα σίδερα κι έχουν ελέγξει τους οδηγούς.

Από την αρχή του χρόνου και έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 870 παραβάσεις, έχουν γίνει 360 συλλήψεις για εμπρησμούς και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 940.000 ευρώ.

Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Στόχος είναι το ταχύτερο δυνατόν οι πληγέντες που δικαιούνται την πρώτη αρωγή να υποβάλουν αίτηση και να λάβουν άμεσα τη στήριξη που τους αναλογεί.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.